Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

ΟΑΕΔ: Όλα τα προγράμματα για 43.900 ανέργους (Video)

Δείτε αναλυτικά

23 Σεπτεμβρίου 2020 13:06
ΟΑΕΔ: Όλα τα προγράμματα για 43.900 ανέργους (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλά για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι σε ισχύ τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά επιδότησης. Παράλληλα, ανάμεσα στα επιδόματα που πληρώνει ο ΟΑΕΔ σε ανέργους που είναι εντεταγμένοι στο μητρώο του, είναι και το βοήθημα των 360 ευρώ.

Επίσης o διοικητής του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε και στο το πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας της δίμηνης παράτασης.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ για τα προγράμματα:

ΟΑΕΔ: Παράταση επιδομάτων ανεργίας - Ποιοι άνεργοι θα λάβουν από 400 ως 800 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Yπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για την καταβολή της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η ΚΥΑ θα ορίζει την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και αφορά τα εξής επιδόματα:

1. Την τακτική επιδότησης ανεργίας,

2. Το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και

3. Τα βοηθήματα ανεργίας.

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά ότι η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε εντός του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 παρατείνεται για 2 μήνες. Δηλαδή οι παραπάνω δικαιούχοι θα λάβουν τα επιδόματά τους για άλλους δύο μήνες.

Ωστόσο, οι άνεργοι αυτοί θα πρέπει να μην έχουν ήδη λάβει άλλη δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Πιο αναλυτικά, όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση, λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους, δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση, πράγμα που σημαίνει ότι, κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο, δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση.

Όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση.

Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share