Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

ΟΑΕΔ: Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σας αφορά

7 Σεπτεμβρίου 2020 16:01
ΟΑΕΔ: Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, όπως ακριβώς έγινε και τον περασμένο Μάιο, αποφάσισε ο ΟΑΕΔ. Παράλληλα, δείτε εδώ, όλα τα προγράμματα απασχόλησης.

Έτσι, μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της δίμηνης παράτασης για τους δικαιούχους - ανέργους που η επιδότηση ανεργίας τους έληξε τους μήνες του καλοκαιριού. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ αναμένει την αντίστοιχη ΚΥΑ για να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Οι δικαιούχοι, που η επιδότηση ανεργίας τους έληγε μέσα στον Ιούνιο, θα λάβουν τον Σεπτέμβριο 800 ευρώ καθώς θα έχουν συμπληρώσει δύο μήνες. Δεν χρειάζεται, μάλιστα να υποβάλλουν κάποια αίτηση γι΄αυτό.

Για τους εποχικούς υπαλλήλους, υπάρχει πρόβλεψη 50 ημερών ασφάλισης, προκειμένου να κατοχυρωθεί το τρίμηνο της επιδότησης ανεργίας.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στη δίμηνη παράταση

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός λόγω κορωνοϊού - "Ψαλίδι" και στο Δώρο Χριστουγέννων

Ένα χρόνο πίσω πάει η διαπραγμάτευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος σήμερα φτάνει στα 650 ευρώ (μικτά) και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Ο κορωνοϊός «πάγωσε» την διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, καθώς το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει τον καθορισμό του στα μέσα Μαρτίου του 2021.

Με διάταξη που περιλαμβάνει το μίνι εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, η διαδικασία αναβάλλεται και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του 2020 και από το πόσο ισχυρή θα είναι η εκτιμώμενη ανάπτυξη μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Ως αποτέλεσμα αυτών, 500.000 εργαζόμενοι που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση με τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο για να δουν αν θα λάβουν κάποια αύξηση και πόση θα είναι αυτή.

Με τα νέα δεδομένα η διαδικασία θα ξεκινήσει πλέον το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.

Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός λόγω κορωνοϊού

Ο νέος κατώτατος μισθός στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύσει από την άνοιξη του 2021, ενώ ακόμη δεν έχει κριθεί από το ΣτΕ το μέλλον των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετίες).

Η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού είχε αποφασιστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ίσχυσε από τον Φεβρουάριο του 2019. Τότε ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.

Δώρο Χριστουγέννων

Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2020 σε εργαζομένους που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής δεν θα υπολογιστεί με τον ονομαστικό μισθό, αλλά με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων 2020 προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31 η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο από τον εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή 2 μήνες, θα λάβει από το κράτος 137 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων.

Για τους υπόλοιπους έξι μήνες, δηλαδή για 183 ημέρες, το τμήμα του Δώρου που θα λάβει από τον εργοδότη του με βάση τον μισθό του ανέρχεται σε 769 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα λάβει 906 ευρώ, «μετρώντας» απώλεια 100 ευρώ περίπου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share