Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Πλημμύρες στην Εύβοια: Σήμερα το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες - Ποιοι θα πάρουν παραπάνω χρήματα

Ανάσα

14 Αυγούστου 2020 09:43
Πλημμύρες στην Εύβοια: Σήμερα το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες - Ποιοι θα πάρουν παραπάνω χρήματα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Οι πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας, θα πάρουν σήμερα το πρώτο επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα μπει στα ταμεία των Δήμων Χαλκίδος και Διρφυέων – Μεσσαπίων. Επίσης, ένα νέο επίδομα-ανάσα έρχεται για 20.000 περίπου οικογένειες.

Όπως ανακοίνωσε χθες (13.08) ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που επισκέφθηκε τη Χαλκίδα όπου προήδρευσε σύσκεψης στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ευβοίας Γιώργου Κελαηδίτη και των δημάρχων Χαλκιδέων Ελένης Βάκα και Διρφυέων – Μεσσαπίων, Γιώργου Ψαθά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ακόμη ότι «όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται άλλα 600 ευρώ και άλλα 600 ευρώ δικαιούνται οι πολύτεκνοι».

Επίσης ανακοίνωσε την ενίσχυση των δικαιούχων για οικοσκευές, από την επομένη της καταγραφής των ζημιών, για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές (κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες).

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε την επίσπευση της καταγραφής και όπως έκανε γνωστό η αποζημίωση θα καταβληθεί αμέσως, εντός 24ωρου, από τη στιγμή που θα γίνει η καταγραφή.

«Από την ημέρα που θα μου πείτε ότι έχει τελειώσει η καταγραφή των σπιτιών που καταστράφηκαν και οι επιτροπές εισηγούνται την αποζημίωση για τις οικοσκευές, την επόμενη ημέρα το πρωί τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των δήμων σας, για να πληρώσετε αμέσως τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές» είπε.

Ήδη, πρόσθεσε, εκταμιεύτηκε και η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. για έργα αποκατάστασης της υδροδότησης και ανάπλασης των παραλιών στους δύο πληγέντες δήμους.

ΟΑΕΔ: Ανοιχτή η πλατφόρμα για το έκτακτο εποχικό επίδομα - Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέες πληρωμές, μέσω της πλατφόρμας του ΟΑΕΔ, για το έκτακτο επίδομα εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Παράλληλα, δείτε εδώ τα 11 νέα προγράμματα με χιλιάδες θέσεις εργασίας για ανέργους

Οι δικαιούχοι καλούνται να επικαιροποιήσουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που είναι ήδη καταχωρημένος στον ΟΑΕΔ και να αποδεχτούν προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει ότι:

  • Παραμένουν άνεργοι
  • Από την σύμβαση τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις
  • σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερωθούν αμέσως από τον ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται πως μετά την παραπάνω διαδικασία επικαιροποίησης IBAN και αποδοχής δήλωσης, οι δικαιούχοι δεν απαιτείται να κάνουν καμία άλλη ενέργεια καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει την έκτακτη αποζημίωση σε μηνιαία βάση, εφόσον ο δικαιούχος παραμένει εγγεγραμμένος.

Η πρόσβαση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης Taxisnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (gov.gr) στην διεύθυνση: https:// www.gov.gr /ipiresies /ergasia –kai-asphalise/anergia/ektakte-meniaia-apozemioseepokhika-ergazomenon.

Δικαιούχοι - Προϋποθέσεις

Δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που εργάστηκαν κατά το 2019 με πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς να έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και οι οποίοι το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 μέρες.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ κατά τον αντίστοιχο μήνα της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2020.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβαν οι δικαιούχοι και θα καταβάλλεται μηνιαία για τον αντίστοιχο πλήρη μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το ανώτατο όριο για διάστημα 3 μηνών και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share