Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Εύβοια: Κύπριος ο 8ος νεκρός - Υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου της χώρας

Τραγωδία και για τους Κυπρίους

10 Αυγούστου 2020 16:48
Εύβοια: Κύπριος ο 8ος νεκρός - Υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου της χώρας
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Γνωστή έγινε η ταυτότητα του 8ου νεκρού από τις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας, για τις οποίες οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με τον θανόντα να έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του προέδρου της Κύπρου.

Πρόκειται για τον 72χρονο Γιώργο Λιβέρα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη. Η σορός αναγνωρίσθηκε από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα οποία κατάφεραν να σωθούν από τη μανία των καιρικών φαινομένων.

Κύπριος ο 8ος νεκρός στην Εύβοια

Ο 72χρονος Κύπριος αγνοείτο από τα ξημερώματα της Κυριακής (9/8) στην περιοχή Μπούρτζι Ευβοίας.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια της τραγωδίας

Σε διπλή παρέμβαση για τα αίτια της τραγωδίας με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια προχωρά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, ώστε να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες για το θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας.

Ο κ. Προκοπίου ουσιαστικά ανοίγει διπλή έρευνα, μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Διπλή έρευνα

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας. Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον κ.Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Πραγματογνωμοσύνη

Μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα-μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχούσες παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως με εντολή του κ. Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share