Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020

Τουρισμός: Voucher διακοπών έως και 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα - Πώς θα δίνονται

Όλες οι λεπτομέρειες

10 Ιουλίου 2020 12:52
Τουρισμός: Voucher διακοπών έως και 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα - Πώς θα δίνονται
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Μετά από εισήγηση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου, φέρνει προς διαβούλευση και προς ψήφιση διάταξη, με την οποία θεσμοθετούνται voucher διακοπών ύψους έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Άμεσα, για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020, οι επιχειρηματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν στους υπαλλήλους τους εν είδει bonus κουπόνια για τον εσωτερικό τουρισμό. Πολύ σημαντικό κίνητρο για τη χρήση αυτού του νέου «εργαλείου» αποτελεί η ταυτόχρονη απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος για το έτος 2020 του εκάστοτε ποσού που διατίθεται υπό μορφή voucher.

Κατοχυρώνοντας θεσμικά τα voucher, το ελληνικό κράτος παρέχει ένα επιπλέον εργαλείο στις επιχειρήσεις, ανάλογο με την αποζημίωση για σίτιση ή για έξοδα κίνησης, ώστε να επιβραβεύουν τους εργαζόμενούς τους. Παράλληλα, την υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, για τις οποίες θα ισχύσει η μείωση ενοικίου 40% και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Γενικότερα, τα voucher αξίας έως 300 ευρώ, ενθαρρύνουν εμπράκτως τον εσωτερικό τουρισμό και ενισχύουν παράλληλα την ελληνική τουριστική βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες του κλάδου εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η θέσπιση της συγκεκριμένης παροχής κρίθηκε αναγκαία για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, με οφέλη για το σύνολο των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούν απευθείας μια σημαντική επένδυση στον εσωτερικό τουρισμό.

Επίδομα 534 ευρώ: Μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς σας - Ποιοι θα πληρωθείτε σήμερα

Το επίδομα 534 ευρώ αναμένεται να λάβουν σήμερα εργαζόμενοι που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού αναμένεται να καταβληθεί σε όσους έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάιο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνεται το εξής:

«Η πληρωμή των αναστολών των συμβάσεων εργασίας μηνός Μαΐου 2020, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ορθών επαναλήψεων για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας - παρατάσεις - οριστικές διακοπές, θα γίνει έως τις 10 Ιουλίου 2020». Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες για τις πληρωμές των επιδομάτων.

Οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος

Η πληρωμή του επιδόματος των 534 ευρώ για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 7 Ιουλίου και αφορούν σε αναστολές συμβάσεων του Ιουνίου, πρόκειται να γίνει στις 13 και στις 14 Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, διαδοχικά, κάθε μήνα, έως και τον Οκτώβριο θα καταβάλλονται τα χρήματα των δικαιούχων που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι (και) τον Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, η καταβολή του επιδόματος θα γίνει ως εξής:

  • Στις 13 και 14 Ιουλίου για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 7 Ιουλίου (αναστολές Ιουνίου).
  • Στις 10, 11 και 12 Αυγούστου για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 7 Αυγούστου (αναστολές Ιουλίου).
  • Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου (αναστολές Αυγούστου).
  • Στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 7 Οκτωβρίου (αναστολές Σεπτεμβρίου)

Επισημαίνεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενους, οι οποίοι είτε δεν θα επαναπροσληφθούν είτε θα προσληφθούν και θα τεθούν άμεσα σε αναστολή εργασίας. Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι στα εποχικά ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα, ενώ για τον Ιούνιο δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share