Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σοκ για τους συνταξιούχους: Ποιοι και γιατί έλαβαν μικρότερη σύνταξη (Video)

Σοκ

29 Ιουνίου 2020 09:33
Σοκ για τους συνταξιούχους: Ποιοι και γιατί έλαβαν μικρότερη σύνταξη (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μικρότερη κύρια σύνταξη έλαβαν κάποιοι συνταξιούχοι με αποτέλεσμα να υπάρξει προβληματισμός για το τι συμβαίνει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, λιγότερα χρήματα έλαβαν όσοι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση λόγω του ότι έχουν κύρια και επικουρική πάνω από 1.300 ευρώ, λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου. Οι συγκεκριμένοι βλέπουν λιγότερα χρήματα στην κύρια σύνταξη, αλλά παραπάνω στην επικουρική.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που είχε κύρια σύνταξη 1.272 ευρώ και επικουρική 105 ευρώ, με το προηγούμενο καθεστώς θα λάμβανε 1.142 ευρώ καθαρή σύνταξη και 93 επικουρική, ενώ τώρα θα λάβει 1.130 κύρια σύνταξη και 168 επικουρική. Δηλαδή μέχρι τον προηγούμενο μήνα λάμβανε συνολικά 1.235 ευρώ, ενώ από αυτόν θα λάβει 1.298 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αυτός ο μήνας είναι ο τελευταίος που η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων γίνεται ξεχωριστά από τις κύριες, στις 2 Ιουλίου. Η επόμενη πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 29/7 μαζί με τις κύριες συντάξεις του Αυγούστου.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Συντάξεις Αυγούστου 2020: Πότε θα πληρωθούν;

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των επικουρικών συντάξεων, καθώς θα πληρώνονται μαζί με τις κύριες. Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας;

Η αρχή γίνεται από τις συντάξεις Αυγούστου και είναι αποτέλεσμα της οργανωτικής και διοικητικής ενοποίησης του e-ΕΦΚΑ. Με το νέο πρόγραμμα, επιτυγχάνονται 1.250.000 λιγότερες τραπεζικές συναλλαγές σε μηνιαία βάση και μπαίνει ένα τέλος στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούσε μέχρι τώρα τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης.

Έτσι λοιπόν, οι επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου 2020 θα πληρωθούν τέλος Ιουλίου μαζί με τις κύριες συντάξεις, ενώ το μέτρο αυτό θα παραμείνει σε μόνιμη βάση. Η ταυτόχρονη πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων γίνεται για πρώτη φορά και είναι ένα απτό αποτέλεσμα της οργανωτικής και διοικητικής ενοποίησης του e-ΕΦΚΑ και του ψηφιακού μετασχηματισμού του που υπαγορεύεται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ν.4670/2020.

Πότε εμφανίζονται τα χρήματα στους λογαριασμούς

Ένα συχνό ερώτημα των συνταξιούχων, όταν ανακοινώνονται οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων, είναι πότε τα χρήματα εμφανίζονται στα ΑΤΜ των τραπεζών, ώστε να μπορούν να κάνουν ανάληψη με την κάρτα τους

Η απάντηση είναι η εξής:

Τα ποσά των συντάξεων εμφανίζονται στα ΑΤΜ και είναι διαθέσιμα προς ανάληψη την προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα της ημερομηνίας πληρωμής τις απογευματινές έως βραδυνές ώρες (συνήθως από 18.00 έως 21.00 ανάλογα με την τράπεζα)

Επομένως αν η ημέρα πληρωμής είναι Δευτέρα τότε τα χρήματα των συντάξεων εμφανίζονται διαθέσιμα στα ΑΤΜ από την Παρασκευή το βράδυ (προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα).
Επικουρικές συντάξεις Αυγούστου: Πώς θα πάρετε σύνταξη με ένα κλικ

Επανάσταση φέρνει ο ΕΦΚΑ από τις 21 Ιουνίου καθώς αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη από μια σειρά ψηφιακών αποφάσεων συναξιοδότησης.

Από εδώ και στο εξής όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, παλαιοί και νέοι, θα πρέπει να υποβάλουν μόνον ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για σύνταξη στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ ώστε η σύνταξή τους να απονέμεται σε μια μέρα.

Η ηλεκτρονική αίτηση συμπληρώνεται με 9 βήματα που τα παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες από τις οποίες ξεκινά η έκδοση ψηφιακής σύνταξης είναι οι αιτήσεις λόγω θανάτου όλων των Ταμείων και λόγω γήρατος από τον ΟΓΑ που καλύπτουν σχεδόν το 45% των νέων αιτήσεων.

Σταδιακά θα εκδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος όπως και αναπηρίας από όλα τα Ταμεία, καθώς ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εκδίδεται αυθημερόν το 100% των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021.

Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το:

  • ΙΚΑ,
  • Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών,
  • τον ΟΓΑ,
  • τον ΟΑΕΕ,
  • το ΝΑΤ,
  • το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ,
  • το ΕΤΑΑ
  • και το ΓΛΚ (ΔΗΜΟΣΙΟ).

Με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού σας αιτήματος.

Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού σας αιτήματος θα ξεκινήσει με την κατάθεση των ελλειπόντων δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Είσοδος

Πριν τη συμπλήρωση της αίτησης οι ασφαλισμένοι μπαίνουν την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και επιλέγουν το πεδίο «Συνταξιούχοι-ηλεκτρονική αίτηση-είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς Taxis».

Μετά πηγαίνουν στην κατηγορία αίτησης συνταξιοδότησης που επιθυμούν να υποβάλλουν (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) και «κλικάρουν» την αντίστοιχη επιλογή. Με την επιλογή αυτή, εμφανίζεται η ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share