Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Ανατροπή στις δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Σας αφορά

12 Ιουνίου 2020 12:17
Ανατροπή στις δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αλλαγές στις δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις 2020 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ενώ, «βόμβα» μπαίνει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου - Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με τόκο.

  • Ο ΕΝΦΙΑ αντί για 5 μηνιαίες δόσεις θα πληρωθεί σε 6 δόσεις.
  • Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 δόσεις.
  • Όσοι πληρώνουν εφάπαξ τις οφειλές τους άμεσα θα έχουν έκπτωση 2%.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

  • Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΪΑ ενισχύεται με άλλα 200 εκατ ευρώ και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει έως το 60% των εργοδοτικών εισφορών . Αν χρειαστεί θα επεκταθεί για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Άκουσα τους φορείς και πείστηκα ότι το αίτημα τους να καλύψει το κράτος τις εισφορές είναι δίκαιο.
  • Ερχόμαστε όμως να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι οφειλές Μαρτίου έως Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου και μάλιστα από το 2021.
  • Σήμερα ανακοινώνω ότι αποφασίσαμε με ΥΠΟΙΚ να αυξήσουμε αριθμό δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να αποπληρώσουν σε 8 αντί 3 δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί 6 και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί 5
  • 4ο: επανερχόμαστε σε λογική επιβράβευσης φορολογουμένων όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν έκπτωση 2%. Στόχος να πληρώνουν λιγότερο φόρο όλοι αλλά να εξασφαλιστεί η ροή των δημόσιων ταμείων.

Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση - Τι εξετάζεται

Σε λιγότερες από 30 ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όμως έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές. Ενώ, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να αποφύγετε έναν «τσουχτερό» λογαριασμό στην εφορία.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει παράταση στην προθεσμία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, η τελευταία ημερομηνία για την υποβολή των περίπου 9 εκατ. φορολογικών δηλώσεων θα είναι η 31η Ιουλίου (και όχι η 30η Ιουνίου) καθώς όλες οι υποχρεώσεις και πληρωμές πήγαν πίσω λόγω του κορωνοϊού .

Έτσι φορολογούμενοι και κυρίως οι λογιστές θα έχουν χρονικό περιθώριο ακόμη 54 ημερών για να υποβάλουν τις δηλώσεις χωρίς να κινδυνεύσουν με πρόστιμα. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά την υποβολή, καθώς όποιος δηλώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22% για όσο ποσό του λείπει από το υποχρεωτικό όριο κατανάλωσης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share