Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις με τις ανέπαφες συναλλαγές - Πότε χρειάζεται το PIN

Παρατείνεται το όριο των 50€

19 Μαΐου 2020 18:10
Ραγδαίες εξελίξεις με τις ανέπαφες συναλλαγές - Πότε χρειάζεται το PIN

Παρατείνεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο το όριο των 50 ευρώ για τις ανέπαφες συναλλαγές, το οποίο ισχύει μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Πότε χρειάζεται το PIN των καρτών;

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει ότι οι τράπεζες μέλη της, «πιστές στη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, θα διατηρήσουν έως την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ».

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προσωρινό και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα εφαρμογής του, από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή.

Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS. Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.

Τεράστια προσοχή με τις ανέπαφες συναλλαγές - Απατεώνες μπορούν να σπάσουν το όριο των 25 ευρώ

Μπορεί να νομίζετε ότι το όριο των 25 € για τις ανέπαφες πληρωμές στις κάρτες προστατεύει από κλοπές, αλλά στην πραγματικότητα δεν είστε ασφαλείς. Μπορούν εύκολα να το σπάσουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σας κλέψουν το PIN από τις πιστωτικές κάρτες, αλλά πλέον δεν χρειάζεται μόνο αυτό για να να πέσετε θύμα υποκλοπής. Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι το όριο στις ανέπαφες έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που σημαίνει ότι μπορούν να "τραβήξουν" περισσότερα χρήματα.

Συνήθως, εάν μια τράπεζα βλέπει πολλαπλές ανέπαφες πληρωμές αξίας 25 €, η κάρτα θα σταματήσει να λειτουργεί, καθώς τα συστήματα ανίχνευσης απάτης υποψιάζονται ότι είναι στα χέρια ενός κλέφτη. Αν όμως είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν μεγάλες συναλλαγές με την ίδια κάρτα, αυξάνεται η πιθανότητα για σοβαρές απάτες.

Κλέφτες καρτών μπορούν τώρα να κάνουν μεγαλύτερες πληρωμές από ό, τι μπορούσαν νωρίτερα. Αλλά τώρα, δεν θα χρειάζεται καν να κλέψουν την κάρτα. Οι εγκληματίες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να κάνουν μια πληρωμή από μια κάρτα χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο, να στείλουν τα δεδομένα σε άλλο τηλέφωνο και να κάνουν μια πληρωμή στη δεύτερη συσκευή που υπερβαίνει το όριο. Για να δουλέψει η απάτη, πολλοί από τους απατεώνες χρειάζονται συνεργαστούν και να είναι κοντά στο θύμα τους.

Αυτό σημαίνει ότι εάν βρεθεί ή κλαπεί κάρτα κάποιου, χωρίς να γνωρίζει τον κωδικό PIN, θα μπορούσε να κάνει μια πληρωμή για εξαιρετικά υψηλή αξία. Ωστόσο αν ο ιδιοκτήτης της κάρτας αντιληφθεί εγκαίρως ότι έχει χάσει την κάρτα του και σε επικοινωνία με την τράπεζα, την μπλοκάρει, δεν θα είναι εύκολο να τη χρησιμοποιήσει κάποιος.

Για όσους ανησυχούν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους μέσα από το ίδιο τους το πορτοφόλι, υπάρχουν ειδικά καλύμματα που μπορούν να αποτρέψουν την εργασία αυτή. Άλλη μια φθηνή λύση είναι να το προστατευτικό κάλυμμα του τηλεφώνου, καθώς συχνά παρέχουν την ίδια προστασία.

Τέλος, καταλυτικός παράγοντας στη λύση του προβλήματος είναι η βελτίωση της ασφάλειας των τραπεζών μέσα από νέα νομοθεσία. Θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το PIN θα είναι απαραίτητο όταν οι συνολικές πληρωμές χωρίς επαφή υπερβούν μια συγκεκριμένη αξία ή όταν έχουν πραγματοποιηθεί πέντε ανέπαφες συναλλαγές σε μια μέρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share