Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Επίδομα ΚΕΑ: Πότε πληρώνεται - Ποιοι θα δουν 300 ευρώ παραπάνω στο λογαριασμό τους

Πότε θα γίνει η πληρωμή

14 Μαΐου 2020 11:51
Επίδομα ΚΕΑ: Πότε πληρώνεται - Ποιοι θα δουν 300 ευρώ παραπάνω στο λογαριασμό τους

Στις 29 Μαΐου αναμένεται η πληρωμή του επιδόματος ΚΕΑ για το μήνα Μάιο. Το ευχάριστο για αυτόν το μήνα είναι πως ορισμένοι δικαιούχοι θα δουν 300 ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς τους. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι δικαιούχοι; Παράλληλα, η πληρωμή επιδόματος ενοικίου, παιδιού και γέννας αναμένεται εντός του μήνα, δείτε εδώ πότε θα καταβληθούν.

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν το συμπληρωματικό επίδομα είναι εκείνοι που έχουν τουλάχιστον ένα ανήλικο τέκνο και το ποσό κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους του ΚΕΑ εφόσον ήταν σε ισχύ κατά την 31η Μαρτίου 2020 εγκριτική απόφαση χορήγησής της και εφόσον το πολυπρόσωπο νοικοκυριό περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο ανήλικο μέλος.

Στόχος είναι να ενισχυθούν 63.900 δικαιούχοι Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ και η οικονομική ενίσχυση κλιμακώνεται ως εξής:
• Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί θα πάρει 100 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 450 ευρώ αντί 350 ευρώ.
• Ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα πάρει 150 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 550 ευρώ αντί 400 ευρώ.
• Ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά θα πάρει 200 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 650 ευρώ αντί 450 ευρώ.
• Ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα τέκνα θα πάρει 250 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 750 ευρώ αντί 500 ευρώ που είναι το πλήρες κανονικό εγγυημένο εισόδημα.
• Ζευγάρι με πέντε ανήλικα τέκνα θα πάρει 300 ευρώ έξτρα ενίσχυση που είναι και το ανώτερο όριο και συνολικά 850 ευρώ αντί 550 ευρώ που είναι το πλήρες μηνιαίο εγγυημένο εισόδημα.

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιους αφορά και πότε θα το πάρουν

Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί και το νέο επίδομα των 534 ευρώ, δείτε αναλυτικά παρακάτω ποιος αφορά.

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, με το άνοιγμα των καταστημάτων και άλλων κλάδων, φέρνει αλλαγές στις έκτακτες εργασιακές σχέσεις που διαμορφώθηκαν κατά το διάστημα της καραντίνας.

Το νέο καθεστώς καθώς και οι λεπτομέρειες για το επίδομα, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και το πλαίσιο προστασίας -ή μη- από την απόλυση καθορίζονται στην ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, 10 Μαΐου. Ωστόσο παράταση θα δοθεί και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται τον Μάιο

Ενα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι το τί ισχύει για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και αν οι εργαζόμενοι -αυτών των επιχειρήσεων- δικαιούνται επίδομα.

«Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, που θα παραμείνουν κλειστές με απόφαση κρατικής αρχής και για τον μήνα Μάϊο 2020, θα παραταθεί για το σύνολο του μήνα η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Είναι δικαιούχοι κρατικής αποζημίωσης ύψους 534 ευρώ. Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να επανυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees» επισημαίνει ο κ. Καρούζος.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο εργατολόγος σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές «οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ Εργάνη, στην οποία θα ορίζουν τους εργαζόμενους, των οποίων παρατείνεται η αναστολή, καθώς και τα στοιχεία επαγγελματικής μίσθωσης, ώστε να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης ενοικίου.» Η προθεσμία της υποβολής των σχετικών δηλώσεων ξεκινά από 18/05 και λήγει στις 31/05.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share