Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Μείωση ενοικίων: Τι ισχύει για το μήνα Μάιο - Ποιοι οι δικαιούχοι

Σας αφορά!

14 Μαΐου 2020 08:45
Μείωση ενοικίων: Τι ισχύει για το μήνα Μάιο - Ποιοι οι δικαιούχοι
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Μείωση 40% αναμένεται στα ενοίκια και για το μήνα Μάιο για όσους πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό τόσο σε επιχειρηματίες όσο και σε εργαζομένους. Ωστόσο, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, μείωση αναμένεται και στον ΦΠΑ, δείτε πόσο "πέφτει" ο καφές και τα αναψυκτικά.

Η αρχή θα γίνει άμεσα εντός της εβδομάδας, με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η οποία θα δημοσιευθεί θα επεκτείνει για ένα ακόμη μήνα, την έκπτωση ενοικίου κατά 40% για όλους όσους περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ ή στα μέτρα προστασίας και στην Ειδική αποζημίωση των 600-800 ευρώ.

Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης κύριος Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε εχθές και επέκταση της παρέμβασης στα ενοίκια, που θα συνοδεύεται πλέον όμως και από μέτρα για τον επιμερισμό του κόστους που αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες.

ενοίκιο

Απαντώντας στα αγωνιώδη αιτήματα εκπροσώπων της αγοράς, σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε πως «θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου» αλλά «αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δώρο Πάσχα: Πότε θα πληρωθεί στους εργαζόμενους που δεν το έλαβαν

Από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αναμένεται να γίνει η καταβολή του δώρου για το Πάσχα. Αυτό, διότι το συγκεκριμένο ποσό δεν έχει κατατεθεί. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Δηλαδή, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2020. Ενώ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις του ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται το δώρο

Τα στοιχεία των εργαζομένων που οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή είναι καταχωρημένα στο σύστημα. Αυτό έγινε μέσω των υπεύθυνων δηλώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Έτσι, θα υπολογιστεί το ποσό του δώρου που υπολείπεται. Δηλαδή, θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων. Αυτό για να γίνει η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Ειδικότερα, οι εργοδότες υποχρεούται μέχρι τις 30 Ιουνίου να καταβάλλουν τμήμα του Δώρου. Συγκεκριμένα, εκείνου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής. Αντίθετα, το κράτος θα συμπληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Για παράδειγμα μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή στις 18 Μαρτίου, ο εργοδότης θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου.

Το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα που αντιστοιχεί από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Έστω πως ο μισθωτός αμείβεται με 800 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει 250 ευρώ και το κράτος 150 ευρώ. Ο μισθωτός θα λάβει έως 30/6 δώρο 400 ευρώ. Αν ο μισθωτός αμείβεται με 1.000 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει 310 ευρώ και το κράτος 190 ευρώ. Ο μισθωτός θα λάβει έως 30/6 δώρο 500 ευρώ.

undefined

Δώρο Πάσχα: Τι θα γίνει με τους εργοδότες

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με απόφαση της δημόσιας αρχής καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής, ενώ το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από το κράτος.

Στις παραπάνω περιπτώσεις το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης. Σε θέατρα, κινηματογράφους η λειτουργία των οποίων ανεστάλη υποχρεωτικά από 12 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά την 11η Μαρτίου. Σε εστιατόρια και άλλα επισιτιστικά καταστήματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους από τις 14 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά την 13η Μαρτίου.

Σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που έκλεισαν αναγκαστικά από 18 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός ή το ημερομίσθιο της 17ης Μαρτίου. Σε τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που ανέστειλαν την λειτουργία τους υποχρεωτικά από 23 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός της 22ης Μαρτίου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share