Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανατροπή με το ειδικό επίδομα για το Μάιο

Σας αφορά!

1 Μαΐου 2020 11:30
Κορωνοϊός: Ανατροπή με το ειδικό επίδομα για το Μάιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανατροπή έρχεται με το ειδικό επίδομα για το Μάιο και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, το οποίο θα υπολογίζεται με την ημέρα και, όσο παραμένει ο εργαζόμενος σε «εργασιακή καραντίνα» λόγω κορωνοϊού, το ποσό που θα δικαιούται, θα ανέρχεται στα 18 ευρώ την ημέρα, με κάλυψη της ασφάλισής του.

Και αν κληθεί από τον εργοδότη να δουλέψει με μειωμένο ωράριο εργασίας, τότε για το 50% του χρόνου απασχόλησης, θα αμείβεται ακόμη και με το 75-80% του μισθού του, καθώς ο εργοδότης θα πληρώνει αυτό που αντιστοιχεί στο ωράριο εργασίας με το κράτος να έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, άλλωστε, τόνισε πως το επίδομα διατηρείται.

Ο Μάιος, θα είναι μήνας πλήρους ευελιξίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες –ακόμη και αν δεν υπόκεινται πλέον σε αναγκαστικό κλείσιμο- θα μπορούν να λειτουργούν με το 40% του προσωπικού τους κρατώντας το υπόλοιπο 60% σε αναστολή.

Επίσης, θα μπορούν να ανακαλούν τις αναστολές αν κρίνουν ότι ένας εργαζόμενος χρειάζεται να επιστρέψει στη δουλειά του. Όσον αφορά στο ευέλικτο ωράριο εργασίας και την κρατική επιχορήγηση, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα καλύπτει χρονική περίοδο και πέραν του Μαίου καθώς ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις μέχρι να επιστρέψουμε πλήρως σε συνθήκες κανονικότητας.

Το μέτρο των αναστολών παρατείνεται ουσιαστικά μέχρι το τέλος Μαίου. Σε αυτό το διάστημα, η επιχείρηση μπορεί –εφόσον της έχει δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει:

1. Να βάλει σε καθεστώς αναστολής έως και το 60% των συμβάσεων εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από το κράτος.

2. Να ακυρώσει αναστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη αν κρίνει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Η αναστολή της… αναστολής θα δηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και μένει να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία (σ.σ όπως για παράδειγμα αν ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε αναστολή και μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαίου αλλά έχει ήδη εισπράξει τα 800 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει μέρος των χρημάτων).

Για τον Μάιο θα γίνει ένας νέος γύρος αιτήσεων από τους εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν αποζημίωση με την ημέρα. Για όσους βρεθούν σε αναστολή για ολόκληρο το Μάιο επειδή οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές όλο τον μήνα (π.χ γυμναστήρια, εστιατόρια κλπ) η αποζημίωση θα φτάσει στα 533 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share