Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΟΑΕΔ: Παράταση στα επιδόματα ανεργίας - Πότε θα γίνει η πληρωμή

Σας αφορά

30 Απριλίου 2020 14:16
ΟΑΕΔ: Παράταση στα επιδόματα ανεργίας - Πότε θα γίνει η πληρωμή
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

ΟΑΕΔ: Δίμηνη παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας σε όσους λήγει η ανεργία τον Μάιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των πληρωμών εντός του Μαΐου θα πληρωθούν την δίμηνη παράταση όσων η ανεργία έληξε τον Απρίλιο και εντός Ιουνίου θα πληρωθούν όσων η ανεργία θα λήξει τον Μάιο. Παράλληλα, παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν μέχρι τέλος Μαΐου μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.

Ειδικότερα η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους θα λήξει τον Μάιο παρατείνεται για 2 μήνες από την ημερομηνία λήξης της.

Επίσης, για πρώτη φορά οι άνεργοι μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανέργους

ΟΑΕΔ: Άδεια ειδικού σκοπού και στα νοικοκυριά όπου δουλεύει μόνο ένας γονέας εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, έρχεται έκπτωση έως 25% στον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, ό,τι αφορά τη στήριξη των ανέργων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δρομολογείται σειρά προγραμμάτων. Ειδικότερα:

- Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.

- Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

- Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας:

- Επεκτάθηκε, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου και παρέχεται δυνατότητα άδειας και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω.

- Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι υπενθυμίζεται ότι σήμερα χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα εξής επιδόματα:

- Επίδομα παιδιού σε 506.482 οικογένειες,

- Στέγασης σε 257.626 οικογένειες,

- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 231.659 οικογένειες,

- Αναπηρίας σε 158.102 δικαιούχους.

Επιπλέον παρέχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΙΕΑΔ), επισιτιστική κάλυψη 250.000 οικογενειών με 400.000 ωφελούμενους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share