Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Παίρνει μέτρα για τα φοιτητικά ενοίκια η Κυβέρνηση

Τι θα συμπεριλαμβάνουν;

13 Απριλίου 2020 13:48
Κορωνοϊός: Παίρνει μέτρα για τα φοιτητικά ενοίκια η Κυβέρνηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέτρα για τα ενοίκια των φοιτητών αναμένεται να πάρει η Κυβέρνηση, η οποία θέλει να σταθεί στο πλευρό της εν λόγω κοινωνικής ομάδας στις δύσκολες ώρες της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τα σημερινά μέτρα στήριξης προβλέπεται έκπτωση 40% στα ενοίκια εργαζομένων που επλήγησαν, αλλά μόνο για την κύρια κατοικία τους. Ωστόσο, χιλιάδες νοικοκυριά επιβαρύνονται με το ενοίκιο των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και υπό τις δεδομένες συνθήκες δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος, ειδικά από τη στιγμή που έχουν ανασταλεί και τα μαθήματα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ερωτηθείς σχετικώς για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί πως εξετάζεται έκπτωση και για τα φοιτητικά ενοίκια. Έκπτωση, επίσης, της τάξης του 25% αναμένεται να υπάρξει για τον ΕΝΦΙΑ.

«Αξιολογείται η θέσπιση μέτρων και για τα φοιτητικά ενοίκια», δήλωσε σχετικά.

Ο υπουργός επανέλαβε πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί μεταξύ 5%-10%, ήτοι στα επίπεδα και των άλλων χωρών της Ευρώπης. Ερωτηθείς ειδικότερα για τον τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά, είπε πως εντός του μήνα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει «ηθική αποζημίωση» και για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα είπε πως αυτό είναι κάτι που αξιολογείται. Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ανέφερε πως έχουν ήδη υποβληθεί 70.000 αιτήσεις και πως η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα τρέξει και το Μάιο. Ειδικά δε για τον Μάιο είπε πως θα γίνει ένας επανασχεδιασμός της πολιτικής των ενισχύσεων για όσους έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Έκπτωση μισθώματος σε επιχειρήσεις και πρώτες κατοικίας - Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Έκπτωση σε μισθώματα τόσο επιχειρήσεων που έκλεισαν με υπουργική απόφαση όσο και στη πρώτη κατοικία μισθωτών που διεκόπη η εργασία τους λόγω σφραγίσματος της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Όσον αφορά τους μισθωτούς που η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν επλήγη από τον ιό, δικαιούνται επίδομα ύψους 800 ευρώ, δείτε εδώ πώς και πότε θα καταβληθεί.

Παρακάτω θα δείτε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε βήμα βήμα.

O επιχειρηματίας – εργοδότης παραδίδει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 10.4.2020 και στην οποία αναφέρεται πως έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του γιατί υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) από αυτούς που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργίας τους ή συμπεριλαμβάνεται στους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση και δικαιούνται έκπτωση ενοικίου.

Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης κατοικίας ακολουθείται η εξής διαδικασία.

O επιχειρηματίας – εργοδότης παρέχει σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ και την οποία αναφέρει ότι έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του ή συμπεριλαμβάνεται στους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση και δικαιούνται στήριξης και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τόσο για την είσπραξη των 800 ευρώ, όσο και για να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του πως δικαιούται μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.

Μέχρι και σήμερα η έκπτωση ενοικίου κατά 40% αφορά αποκλειστικά στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και αφορά στα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Δάνεια: Ποιοι δικαιούνται αναστολή πληρωμής δόσεων λόγω κορωνοϊού;

«Ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό, καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, με λύσεις που φτάνουν στο προσωρινό «πάγωμα» των δανείων.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθούν τα αιτήματα όσων πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και τίθενται σταδιακά υπό την «ομπρέλα» της κυβέρνησης.

Μέσα στην εβδομάδα θα αποσταλούν στις τράπεζες τα ΑΦΜ των δανειοληπτών προκειμένου να προχωρήσουν σε εξέταση των αιτήσεων τρίμηνη αναστολή δόσεων.

Η διαδικασία προβλέπει διάστημα επτά εργάσιμων ημερών εντός του οποίου ο οφειλέτης μπορεί να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να σταλεί το ΑΦΜ του τις τράπεζες μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας στο website της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα άνοιξε την 1η Απριλίου και θα λειτουργεί έως την Πέμπτη 9 Απριλίου.

Όταν παρέλθει η προθεσμία της εναντίωσης, τα ΑΦΜ των οφειλετών θα σταλούν στις τράπεζες για διασταύρωση.

Ήδη, όσοι πληρούν τα κριτήρια για την ενίσχυση των 800 ευρώ, αλλά και όσοι εντάσσονται άμεσα ή έμμεσα στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν αιτήσεις προς τις τράπεζες για τρίμηνη αναστολή των δόσεών τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share