Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζόμενους - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

27 Μαρτίου 2020 10:11
Κορωνοϊός: Μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζόμενους - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επίδομα: Προεξοφλείται από το οικονομικό επιτελείο στις αρχές Απριλίου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ότι θα έχει μπει στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ενισχύονται.

Στην ειδική εκπομπή της Ημερησίας που παρουσιάζεται στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» τι δικαιούνται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και από τι κινδυνεύουν.

Πρώτο ζητούμενο για όλους είναι ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ και υπό ποιους όρους, καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αλλά και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που είναι σε κατάσταση αναστολής. Σημαντική η προϋπόθεση είναι να μην έχουν άλλη ενεργή ρήτρα σε εργοδότη.

Για να λάβει κάποιος την ενίσχυση πρέπει να υποβάλλουν εργαζόμενος και εργοδότης τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, η οποία θα ανοίξει για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων την επόμενη Τρίτη 1 Απριλίου.

Οι εργοδότες θα εισέλθουν στο Π.Σ. Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία.

Οι εργοδότες οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν κλείσει προσωρινά με εντολή του κράτους υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
  • τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία (απόλυση) είτε με οικειοθελή αποχώρηση (παραίτηση)

Οι εργοδότες που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους αλλά πλήττονται βάσει ΚΑΔ και κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση,

Προσοχή, όπου αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share