Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τα «sos» των αιτήσεων επιχειρήσεων-επαγγελματιών-εργαζομένων για το επίδομα των 800 ευρώ (Video)

Σας αφορά

26 Μαρτίου 2020 19:42
Τα «sos» των αιτήσεων επιχειρήσεων-επαγγελματιών-εργαζομένων για το επίδομα των 800 ευρώ (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ που αφορά επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία στη διαδικασία, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Παράλληλα σε μία έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε και ο ΟΑΕΔ τόσο για τα επιδόματα ανεργίας όσο και για το Δώρο Πάσχα

Όσον αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αμφότεροι χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα με τους κωδικούς της Εργάνης ή του taxis. Εκεί επιλέγεται η αναστολή δραστηριοτήτων εργοδοτών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υπάλληλοι στην επιχείρηση, η αίτηση γίνεται κανονικά. Ξεχωριστή επιλογή για ενοίκιο που πληρώνει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση, ενώ η προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Από τότε και μετά, ξεκινάει και η διαδικασία για τους εργαζομένους, η οποία γίνεται σε διαφορετική πλατφόρμα. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ, αλλά και μείωση του ενοικίου κατά 60% εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Προϋπόθεση είναι να έχει γίνει αναστολή σύμβασης εργασίας, απόλυση ή παραίτηση από την 1η έως τις 20 Μαρτίου. Στην αίτηση συμπληρώνουν τόσο τα στοιχεία του εργοδότη όσο και τα δικά τους. Έως τώρα είναι γνωστό ότι η καταβολή του επιδόματος θα γίνει μέχρι τις 10 Απριλίου.

Αναφορικά με τα εργασιακά, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει πως μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει το 70 έως και το 100% του προσωπικού της να είναι με μερική απασχόληση, να δουλεύουν δηλαδή δύο εβδομάδες το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει και μείωση μισθού έως 50%. Από την πλευρά του ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μην προβεί σε καμία απόλυση. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις μήνες.

ΟΠΕΚΑ: 8+1 επιδόματα μέχρι τέλος Μαρτίου - Αναλυτικά η λίστα

Την Τρίτη 31 Μαρτίου θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Ενώ, ανατροπή της τελευταίας στιγμής έχουμε για το επίδομα των 800 ευρώ που θα πάρουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα επιχειρήσεων όπου έχουν κλείσει αναγκαστικά λόγω κορωνοϊού!

Συγκεκριμένα στους λογαριασμούς των δικαιούχων:

  1. Τα προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα,
  2. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ),
  3. Το Επίδομα Ενοικίου,
  4. Το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής,
  5. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
  6. Το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων
  7. Το Επίδομα Ομογενών
  8. Το επίδομα παιδιού
  9. Το επίδομα γέννας

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ και του επιδόματος στέγασης ενημερώνονται μέσω SMS και e-mails για την παράταση της ισχύος της αίτησής τους κατά ένα μήνα, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο Δήμο που ανήκουν ή σε Κέντρο Κοινότητας.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδημα, ΚΕΑ, θα πληρωθούν όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Επίσης οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) που έχουν υποβάλλει αίτηση και εγκρίθηκε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πληρωθούν την Τρίτη 31 Μαρτίου . Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share