Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα - Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ; Αναλυτικά όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης (Video)

Όλες οι ανακοινώσεις

20 Μαρτίου 2020 12:47
Πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα - Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ; Αναλυτικά όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξειδικεύοντας τα μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Παράλληλα, σε όλους τους δικαιούχους θα γίνει πλήρης κάλυψη της ασφαλιστικής τους δαπάνης.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα, θα δοθεί ακέραιο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά με δυνατότητα να καταβληθεί μεταγενέστερα, χωρίς ποινικές κυρώσεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως, αν και δε δίνεται πλέον στο Δημόσιο, θα έκτακτο δοθεί δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ (περίπου 108.000 εργαζόμενοι).

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.

Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού στη ρευστότητά τους.

5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Γεωργιάδης: Εάν συνεχιστούν οι οχλήσεις από εισπρακτικές, έρχονται δραστικά μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε μήνυμα στις εισπρακτικές εταιρείες, πως εάν δε σταματήσουν τις οχλήσεις, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, τότε «θα λάβουμε ακόμη πιο δραστικά μέτρα».

Παράλληλα, είπε πως οι τράπεζες θα δώσουν τρίμηνη αναστολή σε όλα τα χρέη προς αυτές για τους δικαιούχους της αποζημίωσης των 800 ευρώ.

«Όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των αντισηπτικών, τονίζοντας πως υπάρχει επάρκεια στην αγορά και προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν από αύριο εντατικοί έλεγχοι για πρόστιμα σε όσους έχουν ανεβάσει τις τιμές τους σε μάσκες και αντισηπτικά. Παράλληλα, είπε πως δεν τηρείται το μέτρο για τρία αντισηπτικά ανά πελάτη.

Γ. Βούρτσης: «Αφορολόγητο & ακατάσχετο το ποσό των 800 ευρώ»

Ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μίλησε για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους γίνεται αναστολή της σύμβασή τους

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share