Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

«Βόμβα» Σταϊκούρα για το δώρο Πάσχα

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών

20 Μαρτίου 2020 11:04
«Βόμβα» Σταϊκούρα για το δώρο Πάσχα
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας τα νέα οικονομικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Έκτακτα μέτρα πρόκειται να πάρει και η ΔΕΗ λόγω... κορωνοϊού.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες η καταβολή να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες και να πετύχουμε δίκαιη διασπορά στο σύνολο της οικονομίας», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το δώρο Πάσχα θα λάβουν φέτος και 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Στόχος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω. Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά. Αλλά να μην ξεχνάμε να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και την ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε.

Αναστολή 3 μηνών για δόσεις σε τράπεζες και επίδομα 800 ευρώ σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους

«Για πρώτη φορά από το 2015 είναι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα μέτρα:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα αναστολής δόσεων τριών μηνών. Καλύπτουμε όλο το ιδιωτικό χρέος σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Στηρίζουμε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Επεκτείνουμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη. Επίσης θα είναι ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σήμερα θα δοθούν στην δημοσιότητα οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται. Η λίστα θα μεταβάλλεται. Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου.

Γεωργιάδης: Τρίμηνη αναστολή για δάνεια

Οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν τρίμηνη αναστολή σε όλα τα χρέη προς αυτές. Για όλους τους δανειολήπτες που είναι στις επιχειρήσεις που πλήττονται θα λάβουν τρίμηνη αναστολή ή ευνοϊκότερες λύσεις στα χρέη τους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως πρόσθεσε «Και εμείς ζητήσαμε και εκείνοι ζήτησαν όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους».

Ήδη σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το συνολικό πακέτο πλέον ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το θέμα για το δώρο του Πάσχα, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι προς όφελος της οικονομίας να πάει λίγο πιο πίσω η καταβολή του, ώστε να «πέσει» στην πραγματική οικονομία.

Τα όσα ανακοινώθηκαν ενώ περιλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα για μεταφορά υποχρεώσεων στο μέλλον, εντούτοις τα μέτρα για άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι μάλλον θολά. Και αυτό ίσως να εξειδικευθεί σήμερα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share