Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις - Δείτε τα πόσα! Αναλυτικά παραδείγματα!

Σας αφορά!

27 Φεβρουαρίου 2020 10:23
Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις - Δείτε τα πόσα!  Αναλυτικά παραδείγματα!
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Kατά την τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε παραδείγματα αυξήσεων που επέρχονται στις συντάξεις, σε σχέση με τον προηγούμενο «νόμο Κατρούγκαλου»:

  • Συγκεκριμένα, συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 700 ευρώ, με τον νόμο Κατρούγκαλου έπαιρνε 684 ευρώ, ενώ με τον νόμο Βρούτση θα λαμβάνει 734 ευρώ, θα δει, δηλαδή, αύξηση 50 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 1.000 ευρώ λάμβανε 812 ευρώ σύνταξη και θα παίρνει 884 ευρώ (+72 ευρώ).
  • Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 1.500 ευρώ, λάμβανε 1.026 ευρώ σύνταξη και θα λαμβάνει 1.134 ευρώ (+108 ευρώ).
  • Τέλος, συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 2.000 ευρώ, λάμβανε 1.240 ευρώ σύνταξη και θα λαμβάνει 1.384 ευρώ (+144 ευρώ).

Μετά την επεξεργασία του από τις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» τίθεται σήμερα προς ψήφιση! Ενώ, καλοκαιρινός μποναμάς έρχεται τον Ιούνιο για περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με περισσότερες πληροφορίες να μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο και τις σχετικές μελέτες που το συνοδεύουν, οι συντάξεις διασφαλίζονται έως το 2070. Σημείωσε επίσης, ότι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα ακουμπήσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μεσομακροπρόθεσμα, και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Συντάξεις: Εφάπαξ θα καταβληθούν τα αναδρομικά! Από 210 έως 566 ευρώ!

Έκτακτη είδηση για τις συντάξεις καθώς όπως αποφασίστηκε τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ με τις αυξήσεις από 1ης Οκτωβρίου 2019 αφού γίνει ο επανυπολογισμός των νέων συντάξεων, ενώ πρόσφατα σας είχαμε αποκαλύψει αναλυτικά τα ποσά που θα δοθούν!

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ενώ την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτοί να επιλέξουν σε ποια κατηγορία εισφορών θα ενταχθούν.

Μιλώντας προχθές στον Σκάι, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό θα πάρουν σύνταξη με αύξηση όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν 30 χρόνια και 1 μέρα. Το πρόβλημα στο Ασφαλιστικό είναι μια παθογένεια, στρέβλωση της ελληνικής διοίκησης που υπάρχει δεκαετίες, όπως εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού. Οπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, τα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019 θα πληρωθούν εφάπαξ, με μία δόση, σε όσους συνταξιούχους καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ, μετά την ψήφιση του νόμου και το restart του επανυπολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Βρούτσης τόνισε πως θα πάρουν σύνταξη με αύξηση όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι που έχουν 30 χρόνια και 1 ημέρα ασφάλισης και ότι δεν θα υπάρξει καμία μειωμένη σύνταξη. Περίπου 290.000 άνθρωποι θα πάρουν αύξηση επικουρικής, η οποία θα κυμαίνεται από 5 έως 200 ευρώ - μεσοσταθμική αύξηση στα 99,5 ευρώ.

Σε εφάπαξ τα αναδρομικά των συντάξεων - Αναλυτικά ποσά

Αυξάνεται συνεχώς

Αρκετά πάνω από τις 100.000 θα είναι εκείνοι που θα πάρουν αύξηση στις κύριες συντάξεις, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι το μέγεθος αυξάνεται από μέρα σε μέρα. Τέλος, μιλώντας για τις διαδικασίες αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και του επανυπολογισμού, είπε ότι περίπου έναν μήνα μετά θα πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά. Οπως επεσήμανε, το σύστημα έχει στοιχεία απόλυτης εξυγίανσης.

Η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ στο τέλος του 2021 είναι η λύση για τις συντάξεις που εκκρεμούν. «Η έννοια των εκκρεμών συντάξεων θα είναι παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Οσον αφορά τις αλλαγές στον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, ο Βρούτσης τόνισε πως θα γίνει αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου στο 100%.

Αναδρομικά στις συντάξεις! Τι ποσά θα δοθούν

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο νέος νόμος προβλέπει:

1. Σχετικά με την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, ο νόμος θα έχει αναφορά από την 1-1-2020 με τις νέες εισφορές.

2. Η καταβολή των εισφορών θα γίνεται μέχρι τις 12 Μαρτίου, για πρώτη φορά.

3. Η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ θα ανέβει το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί Παρασκευής, με το που θα κλείσει ο νόμος στη Βουλή.

4. Θα υπάρχει ελευθερία και ευελιξία στην αρχή κάθε χρόνου, ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει σε ποια κατηγορία θέλει να υπάγεται, κάτι που θα είναι δεσμευτικό για όλο τον χρόνο.

5. Εάν κάποιος δεν επιλέξει από μόνος του κλίμακα, αυτόματα θα πηγαίνει στην πρώτη κλίμακα, με το χαμηλότερο ποσό, ενώ οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πηγαίνουν αυτόματα στη δεύτερη κλίμακα. Επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα προβλέπει έξι ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες ξεκινούν από τα 210 ευρώ και φτάνουν τα 566 ευρώ. Ειδικότερα οι έξι κατηγορίες είναι οι εξής: 1η κατηγορία 210 ευρώ, 2η κατηγορία 252 ευρώ, 3η κατηγορία 302 ευρώ, 4η κατηγορία 363 ευρώ, 5η κατηγορία 435 ευρώ και 6η κατηγορία 566 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share