Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Κοινωνικό Μέρισμα: Τρέξτε στα ταμεία! Εκατοντάδες ευρώ στους λογαριασμούς σας

Σας αφορά όλους!

27 Φεβρουαρίου 2020 07:40
Κοινωνικό Μέρισμα: Τρέξτε στα ταμεία! Εκατοντάδες ευρώ στους λογαριασμούς σας
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Follow us on Google News

Κοινωνικό Μέρισμα: Η μεγάλη ώρα της πληρωμής, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, φτάνει για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που θα δουν 700 ευρώ στις τσέπες τους, ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται και συντάξεις και επιδόματα!

Για το κοινωνικό μέρισμα, ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις και υπολογίζονται περί τις 12.000, θα πληρωθούν το αργότερο εντός της ερχόμενης βδομάδας

Το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και η ΗΔΙΚΑ επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου για να πληρωθεί επιτέλους το κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους δικαιούχους που περιμένουν καρτερικά πάνω από 60 μέρες.

Καταβάλλεται το κοινωνικό μέρισμα

Οι διασταυρώσεις διαρκούν περισσότερο από όσο θα ανέμενε κανείς καθώς η διαδικασία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη με τους υπεύθυνους να «ξεψαχνίζουν» τους δικαιούχους από διαφόρους φορείς.

Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στη Βουλή, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να είναι μικρότερος των 17.000.

Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους 17.000 από τους 40.000 των οποίων έχουν γίνει δεκτές οι ενστάσεις, υπάρχουν αρκετές διπλοεγγραφές. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους.

Σπουδαίες ρυθμίσεις για τους μη μισθωτούς στο ασφαλιστικό! Δείτε τι κερδίζετε!

Σπουδαία νέα έρχονται σχετικά με τους μη μισθωτούς στο ασφαλιστικό, με τις νέες ρυθμίσεις να είναι αρκετά ευνοϊκές και να τους φέρνουν κέρδος. Δείτε, επίσης, νεότερα για τα αναδρομικά στις συντάξεις.

Tην Παρασκευή (28/2), εκτός «τεχνικού» απροόπτου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία 1,4 εκ. ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια ασφαλιστική κλίμακα επιθυμούν να ενταχθούν για το 2020 από τις 6 που θεσπίστηκαν, επιλέγοντας μεταξύ 220 και 576 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία. Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνεται ο τίτλος: «ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ», καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία προσδοκώντας υψηλότερη σύνταξη.

Όσοι µη µισθωτοί δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ. Στη συνέχεια ο e-ΕΦΚΑ θα ετοιμάσει τα σχετικά ειδοποιητήρια με προθεσμία πληρωμής έως τις 20 Μαρτίου.

ασφαλιστικό ρυθμίσεις για τους μη μισθωτούς

Σε γενικές γραμμές οι μη μισθωτοί έχουν όφελος από την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Το όφελος είναι διπλό καθώς συνδυάζεται με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που αφορούν τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021. Κερδισμένοι βγαίνουν λόγω της μείωσης της φορολογίας ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ οι οποίοι επιβαρύνονται καθώς η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται από τα 175 στα 210 ευρώ. Έτσι, επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 6000 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου, καταβάλλει ετησίως 2102 ευρώ για εισφορές και 858 ευρώ φόρο, ενώ με το ασφαλιστικό Βρούτση προκύπτουν μεν εισφορές 2516 ευρώ (κατ΄ελάχιστον) αλλά ο φόρος μειώνεται στα 314 ευρώ. Συνεπώς από φόρους και εισφορές, προκύπτει ελάφρυνση 130 ευρώ ετησίως.

Δείτε πόση σύνταξη «βγάζει» κάθε κατηγορία εισφορών και υπολογίστε τη δική σας ΕΔΩ

Σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες του Υπουργείου Εργασίας (δείτε τους εδώ κι εδώ) σημαντικότερη ελάφρυνση προκύπτει στα εισοδήματα μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ. Έτσι, για εισόδημα 35.032 ευρώ, επαγγελματίας -με το νόμο Κατρούγκαλου – καταβάλλει εισφορές 7.105 ευρώ ετησίως και 6.699 φόρο. Με το ασφαλιστικό Βρούτση σε συνδυασμό με τους νέους φορολογικούς συντελεστές, αν ασφαλιστεί στη δεύτερη κατηγορία ( 252 ευρώ μηνιαίως) μπορεί να καταβάλλει εισφορές 3.019 ευρώ ετησίως ενώ θα πληρώσει φόρο 6.625 ευρώ. Συνεπώς θα προκύψει ελάφρυνση 4.160 ευρώ.

Ωφελημένοι βγαίνουν και οι συνταξιούχοι που έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια με τη βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 36 έτη ασφάλισης και αποδοχές 2.500 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό θα πάρει κύρια σύνταξη ύψους 1.379 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε σύνταξη 1.269 ευρώ. Κερδίζει 110 ευρώ μηνιαίως.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share