Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ανατροπή με το κοινωνικό μέρισμα: Αρκετά περισσότεροι θα πάρουν 700 ευρώ!

Σας αφορά όλους!

17 Φεβρουαρίου 2020 07:47
Ανατροπή με το κοινωνικό μέρισμα: Αρκετά περισσότεροι θα πάρουν 700 ευρώ!

Κοινωνικό Μέρισμα: Στους 17.000 οι δικαιούχοι με την πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Επίδομα παιδιού: Τρίτη 31 Μαρτίου η πρώτη δόση για το 2020

Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού, θα είναι και φέτος προσβάσιμη όπως και πέρυσι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Επίδομα γέννας: οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, κατά την πάγια διαδικασία που εφαρμόζει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ήδη από το 2018 για το Επίδομα Παιδιού.

Η σχετική φόρμα ηλεκτρονικής αίτησης θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού μέσω της οποίας οι χρήστες-γονείς θα κάνουν την αίτηση για το επίδομα. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται και στα κέντρα κοινότητας των δήμων.

Το ποσό των 1.000 ευρώ θα δίνεται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης, συνεπώς, εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει τον Φεβρουάριο, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου, αναδρομικά, για όλα τα νεογέννητα του 2020.

Όταν ολοκληρωθεί η σχετική τεχνική προετοιμασία στο υποσύστημα του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Πολιτών, η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος θα μπορεί να ξεκινά σχεδόν αυτόματα, από τη δήλωση της γέννησης του παιδιού στο μαιευτήριο με την υποβολή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN της μητέρας ή του νόμιμου κηδεμόνα. Με αυτή τη διαδικασία η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ θα δίνεται στα τέλη του επόμενου μήνα μετά τη γέννηση.

Κοινωνικό μέρισμα

Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα τα νοικοκυριά που υπέβαλαν αίτηση, αλλά για μια σειρά από λόγους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της από 24.12.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις».

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, 17.000 νοικοκυριά δεν έχουν λάβει το κοινωνικό μέρισμα για τους εξής συνήθεις λόγους:

α) δεν είχε δηλωθεί ο ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών στη φορολογική δήλωση,
β) είχε υποβληθεί εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη,
γ) το αίτημα υποβλήθηκε από το ένα εξαρτώμενο μέλος αντί από τον γονέα και
δ) δεν ήταν έγκυρος ο σχετικός τραπεζικός αριθμός (IBAN).

«Υπάρχουν 17.000 νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του μερίσματος, έχουν υποβάλει αίτηση, και για κάποιον από τους ανωτέρω λόγους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Ενημερώνω ότι τα εν λόγω νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα έως τέλος Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share