Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έρχεται αύξηση στον κατώτατο μισθό!

Ανάσα!

30 Ιανουαρίου 2020 08:42
Έρχεται αύξηση στον κατώτατο μισθό!

Aύξηση αναμένεται να δοθεί στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει αύξηση κατά 4%-5%, δηλαδή να αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ! Παράλληλα, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για τη νέα κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ που θα περιλαμβάνει περίπου 36.000 θέσεις εργασίας, με μισθό έως 546 ευρώ!

Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 1/2/2019 κατά 11% και έφθασε στα 650 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο κατώτατος θα φθάσει τα 703 ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας (από τα 650 ευρώ). Από μια ενδεχόμενη αλλαγή θα επηρεαστούν πάνω από 500.000 μισθωτοί που είτε εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ με πλήρη απασχόληση, είτε εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν μισθούς κάτω των 500 και 600 ευρώ, οι οποίοι όμως εξαρτώνται ευθέως από το ύψος του κατώτατου.

Ειδικότερα, εντός του τελευταίου 10ημέρου του Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό.

Οι βιομήχανοι ζητούν «γυμνό» μισθό 650 ευρώ για όλους χωρίς τριετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας. Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζομένους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά. Επίσης ο νέος κατώτατος μισθός που θα οριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να έχει προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια εργασίας τον Φεβρουάριο του 2012.

Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζομένους – γίνει, δηλαδή, δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φεβρουάριο επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Επίσης, ο νέος μισθός θα είναι γυμνός από προσαυξήσεις και ενιαίος για όλους. Δεδομένου ότι από το 2012 ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ τον μήνα.

Δίπλωμα οδήγησης: Πρόστιμο μαμούθ 1.000.000 ευρώ για κάτι που έχετε κάνει 100% όσα χρόνια οδηγείτε!

Δίπλωμα οδήγησης: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για τις προσωρινές άδειες οδήγησης μέχρι την έκδοση κανονικής. Πρόστιμα για κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων λόγω κακοκαιρίας ή βλάβης οδικής υποδομής! Μάλιστα πρόσφατα σας αποκαλύψαμε και το πρόστιμο που αγγίζει και τα 6.000 ευρώ για Έλληνες οδηγούς!

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις άδειες οδήγησης, προβλέπεται η διαδικασία χορήγησης της προσωρινής άδειας οδήγησης μέχρι την έκδοση της κανονικής, δηλαδή το διάστημα από την εξέταση μέχρι την έκδοση της άδειας, ενώ διευκολύνονται οι κάτοχοι διπλωμάτων οδήγησης τρίτων χωρών (όπως π.χ. οι Κινέζοι) να οδηγούν στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει νόμιμη επίσημη μετάφραση (ελληνική ή αγγλική) της εθνικής τους άδειας. Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της οικείας κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης, με το διάστημα να μην υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες. Η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης θα διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών, ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα.

Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή - και σε έντυπη μορφή κατόπιν ταυτοποίησης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες. Η προσωρινή άδεια χορηγείται στις παρακάτω περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών ή οδηγών: α) στους επιτυχόντες δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, είτε για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης, ή για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, β) σε όσους υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της, για έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/κλοπής, για προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους, για άρση του κωδικού 114, για μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης και για περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Επίσης, με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 ευρώ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, αν διαπιστωθούν πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα ή ανακολουθία χιλιομέτρων, ενώ επίσης δεν ολοκληρώνεται η έκδοση της ελληνικής άδειας κυκλοφορίας. Παρέχεται ακόμη, η δυνατότητα μίσθωσης φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που δεν έχουν στοιχεία κυκλοφορίας, με στόχο την εξοικονόμηση για τις μισθώτριες εταιρείες, καθώς αποτελεί μια μορφή ανανέωσης του στόλου με ταυτόχρονο περιβαλλοντικό όφελος.

Επιπλέον, ανοίγεται ο δρόμος για τη μίσθωση ΚΤΕΛ από εταιρείες αστικών συγκοινωνιών, προκειμένου να εκτελούν αστικό έργο. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ.

Τέλος, μπαίνουν ηλικίες στα τουριστικά λεωφορεία: Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, τα τουριστικά λεωφορεία αποσύρονται από την κυκλοφορία μόλις κλείσουν τα 27 έτη. Αντίστοιχα, σε κυκλοφορία μπορούν να τεθούν καινούρια ή μεταχειρισμένα λεωφορεία με ηλικία έως 5 έτη.

Σε περίπτωση αντικατάστασης τουριστικών λεωφορείων δημοσίας χρήσης, το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να αποκτήσει κάποιο καινούριο όχημα ή κάποιο μεταχειρισμένο με ηλικία έως 15 έτη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share