Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές!

Με 15ετές ομόλογο!

27 Ιανουαρίου 2020 14:33
Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές!

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με την ανακοίνωση του χρηματιστηρίου να σημαίνει, ότι η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές, τη μέρα που πληρώνονται οι συντάξεις.

Είναι η πρώτη φορά, που η χώρα μας βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνά το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μας.

Ελλάδα έξοδος στις αγορές

Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο. Σε αυτό το σημείο μας οδήγησε η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές φέρνει πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση από τον Fitch. Οι υπόλοιποι οίκοι είναι πιο «αυστηροί» με την Ελλάδα. Βάσει της βαθμολογίας των S&P και DBRS απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο οίκος Moody’s μας κρατάει σε απόσταση τεσσάρων βαθμίδων. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις για τη χώρα μέσα στο 2020. Στις 24 Απριλίου περιμένουμε διπλή ετυμηγορία από Standard & Poor’s και DBRS, ενώ ο Moody’s θα ακολουθήσει στις 8 Μαΐου.

Η δεύτερη αξιολόγηση του Fitch θα έρθει στις 24 Ιουλίου, ενώ για τους υπόλοιπους οίκους θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο. 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS, 6 Νοεμβρίου ο Moody’s.
Πάντως την Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς, με την αγορά να έχει ποντάρει και σε μία θετική ετυμηγορία από τον Fitch, υποχώρησε στο 1,28%. Σήμερα, δεν αποκλείεται η αγορά να πανηγυρίσει την επιβεβαίωση των προσδοκιών με ακόμη μεγαλύτερη πτώση του επιτοκίου του δεκαετούς, επαναφέροντάς το κοντά στο ιστορικό χαμηλό του.

Μετά την νέα έξοδο στις αγορές, ο επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μπορεί η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάνω στα ανοιχτά μέτωπα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις) θα συνεχιστούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου. Στις 26 του ίδιου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών. Νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων όχι μόνο για την έκθεση αλλά για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share