Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι θα τις πληρωθούν σήμερα;

Σας αφορά!

27 Ιανουαρίου 2020 09:35
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι θα τις πληρωθούν σήμερα;

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Μετα την πληρωμή από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, χρήματα στους λογαριασμούς τους θα βρουν οι συνταξιούχοι των υπόλοιπων εντασσόμενων φορέων

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση ήδη από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έχουν λάβει τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Συντάξεις Φεβρουαρίου

Οι συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους λοιπούς εντασσόμενους φορείς και το Δημόσιο θα καταβληθούν σήμερα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020. Συγκεκριμένα, θα δοθούν οι συντάξεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΚΕΑΝ, αλλά και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Συντάξεις: Αυξήσεις για 500.000 συνταξιούχους έως και 300 ευρώ! (photos)

Αυξήσεις για 500.000 συνταξιούχους έως και 300 ευρώ έρχονται στις συντάξεις! Οι αυξήσεις θα τρέξουν με αναδρομικά από 1/10/2019 μετά τον Απρίλιο. Επίσης, έρχονται επικουρικές συντάξεις εξπρές σε όλα τα ταμεία!

Στα «ψιλά γράμματα» δε, και στις ρυθμίσεις που πέρασαν λίγο πριν το νομοσχέδιο μπει στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, κρύβονται πρόσθετα οφέλη που βγάζουν διπλά κερδισμένους όσους πλήρωναν σε δυο ταμεία, όσους είχαν ένα ταμείο με υψηλές εισφορές, αλλά και δικαιούχους χαμηλών συντάξεων χηρείας που τώρα θα ξαναπάρουν αύξηση εφόσον η σύνταξή τους υπολογίστηκε με περισσότερα από 30 έτη.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι με χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών βγαίνουν από τον πάγο των αυξήσεων από φέτος καθώς θα έχουν νέο επανυπολογισμό που αναπόφευκτα θα αυξήσει την ανταποδοτική τους σύνταξη και θα κατεβάσει τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Ανάλογα με τον μισθό και τα έτη ασφάλισης οι προσωπικές διαφορές προβλέπεται ότι θα μηδενιστούν για χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους και εκεί που θα περίμεναν αυξήσεις μετά από μία δεκαετία θα τις δουν από φέτος έστω και σε μικρά ποσά. Στην κατηγορία αυτή οι αυξήσεις θα δοθούν με δόσεις για την πενταετία 2020, 2021, 2022, 2023 και 2024. Το κέρδος είναι ότι από το 2023 θα έχουν και τις κανονικές αυξήσεις βάσει εισοδηματικής πολιτικής, η οποία πάγωσε με τα Μνημόνια και τις επικαιροποιήσεις τους, που υπέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ.

undefined

Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 ως και 30/9/2019, θα πάρουν άμεσα και όχι σε δόσεις τις αυξήσεις που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων εφόσον έχουν 30 έτη ασφάλισης και πάνω και δεν παίρνουν προσωπική διαφορά από τον νόμο Κατρούγκαλου. Η αύξηση θα δοθεί αναδρομικά από 1/10/2019.

Όσοι εξ αυτών παίρνουν προσωπική διαφορά επειδή είχαν μειώσεις άνω του 20% τη διατηρούν ενώ με την αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης που θα έχουν στον νέο επανυπολογισμό θα κλείσουν πιο γρήγορα την ψαλίδα της προσωπικής διαφοράς από το 2023 και μετά.

Οι νέοι από εδώ και πέρα συνταξιούχοι βγαίνουν άμεσα κερδισμένοι καθώς από τα 30 έτη και πάνω η σύνταξη παίρνει μεγάλες αυξήσεις, ανάλογα με τον μισθό.

Όσοι είχαν ασφάλιση σε δυο ταμεία ως το 2016 (παράλληλη ασφάλιση) θα είναι κερδισμένοι με την αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης και την προσαύξηση που δικαιούνται για τα ένσημα στο δεύτερο ταμείο, ενώ όσοι αποχωρούν από εδώ και πέρα με παράλληλο χρόνο ασφάλισης θα πάρουν δυο ανταποδοτικές συντάξεις αν θεμελιώνουν δικαίωμα και στα δυο ταμεία και οι συντάξεις τους θα έχουν τις αυξήσεις πάνω από τα 30 έτη που προβλέπει ο νέος νόμος.

Πρόσθετες αυξήσεις θα έχουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, τραπεζών αλλά και χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις χηρείας οι οποίες υπολογίστηκαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

Θα δοθούν με 5 ετήσιες δόσεις και θα έρθουν να μεγαλώσουν τις αυξήσεις που πληρώνονται ήδη από τον πρώτο επανυπολογισμό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πήρε ήδη την πρώτη δόση το 2019 με 36 ευρώ και φέτος έχει άλλα 36, δηλαδή 72 ευρώ, θα κερδίσει με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης νέα αύξηση η οποία θα προστεθεί σε αυτή που ήδη λαμβάνει! Αν κερδίσει 40 ευρώ τον μήνα, η συνολική αύξηση σύνταξης θα είναι στα 112 ευρώ και θα χορηγείται κάθε χρόνο ως και το 2024.

Δείτε τους πίνακες:

undefined

undefined

undefined

Έρχεται ρύθμιση στο ασφαλιστικό αντί της 13ης σύνταξης! Μάθετε τις λεπτομέρειες!

undefined

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται με σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα στις συντάξεις διαθέτοντας γενναιόδωρες αυξήσεις, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, να έχει προβλέψει ρύθμιση, που θα αντικαθιστά επαρκώς τη 13η σύνταξη με ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνεται ένας μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, που έρχεται να αντικαταστήσει τη «13η σύνταξη». Πρόκειται για την εφαρμογή της εξαγγελίας που είχε κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Ασφαλιστικό συντάξεις

Ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για τη 13η σύνταξη

Ο κ. Βρούτσης είχε επισημάνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχύεται κάθε χρόνο με 0,5% του ΑΕΠ και πως θα λειτουργήσει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα εστιάζει στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το 0,5% υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τονιζόταν ότι από το 0,5% θα καλύπτονται:

- η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και
- η δαπάνη εφάπαξ παροχής (επίδομα, τύπου «κοινωνικού μερίσματος»), η οποία θα καταβάλλεται το Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η τελική νομοθετική διάταξη παραπέμπει σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει ετησίως το ποσό για την χρηματοδότηση των εν λόγω πολιτικών, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφέρεται επίσης πως η δαπάνη των πολιτικών αυτών - κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας - χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Για το έτος 2020 η δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 120 του νόμου 4611/2019 (τον νόμο για τις 120 δόσεις) το οποίο αντικαθίσταται τώρα με τη νέα παροχή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share