Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επικουρικές συντάξεις εξπρές σε όλα τα ταμεία!

Αναλυτικά παραδείγματα!

24 Ιανουαρίου 2020 13:01
Επικουρικές συντάξεις εξπρές σε όλα τα ταμεία!

Επικουρικές συντάξεις ακόμη και μέσα στον ένα μήνα μετά την έκδοση της κύριας θα παίρνουν με τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό όλοι οι ασφαλισμένοι, που ζητούν και αναγνώριση πλασματικού χρόνου ή προϋπηρεσίας, καθώς προβλέπεται αυτόματος συμψηφισμός ως 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά της επικουρικής.

Ειδικά για το Δημόσιο, η νέα διάταξη θα οδηγήσει σε ταυτόχρονη έκδοση κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς όσον αφορά στην αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας αίρεται ο φραγμός του άρθρου 20 του Νόμου 3232/2004 που απαγορεύει την έκδοση επικουρικής σύνταξης πριν από την εφάπαξ εξόφληση του ποσού εξαγοράς της αναγνωριζόμενης προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων.

Το σημερινό καθεστώς

Σήμερα οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, αφού έχουν πάρει την κύρια σύνταξη, επιλέγουν τις δόσεις για τις αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας και πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί ως και 2 χρόνια επιπλέον η απόφαση, καθώς η επικουρική δεν εκδίδεται αν υπάρχουν οφειλές και δεν έχουν εξοφληθεί οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 50.000 επικουρικές συντάξεις μπορούν να ξεμπλοκάρουν άμεσα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και της εν λόγω διάταξης καθώς θα συμψηφιστεί όλο το εναπομείναν ποσό των εξαγορών με τα δικαιούμενα αναδρομικά της επικουρικής τους σύνταξης από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

Με το συμψηφισμό ως τις 3.000 ευρώ, που θεσπίζει το νομοσχέδιο στο άρθρο 42, η επικουρική σύνταξη θα μπορεί να βγαίνει ακόμη και μέσα στον ένα μήνα μετά την απόφαση της κύριας σύνταξης! Το ποσό που θα κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι σε δόσεις θα κρατείται μέχρι τις 3.000 ευρώ από τις αναδρομικές επικουρικές τους συντάξεις, ενώ αν οι εξαγορές στοιχίζουν πάνω από 3.000 ευρώ, θα πρέπει να δώσουν τη διαφορά οι ασφαλισμένοι σε μία δόση, για να βγει άμεσα η απόφαση της επικουρικής.

Παραδείγματα

- Ασφαλισμένος που έκανε αίτηση το 2017 για κύρια και επικουρική σύνταξη, με εξαγορά 24 μηνών. Πήρε την απόφαση κύριας σύνταξης το 2019 και από τα αναδρομικά «πλήρωσε» τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου στην κύρια ασφάλιση.

Για την επικουρική δεν είχε τέτοια δυνατότητα (συμψηφισμού), οπότε θα έπρεπε είτε να περιμένει για άλλους 24 μήνες (όσοι οι μήνες που εξαγοράζει), εκτός και αν πλήρωνε εφάπαξ την εξαγορά μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Με τη νέα διάταξη η επικουρική θα βγει άμεσα, καθώς το κόστος εξαγοράς θα κρατηθεί από τα αναδρομικά της επικουρικής σύνταξης που δικαιούται για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης (2017) ως το 2019 που βγήκε η κύρια σύνταξη.

- Ασφαλισμένος από Ταμείο ΔΕΚΟ έκανε αίτηση τον Απρίλιο του 2018 για πλήρη σύνταξη έχοντας 35ετία με όριο ηλικίας 60 ετών και πληρώθηκε την οριστική τον Δεκέμβριο του 2019. Στην επικουρική ασφάλιση έχει 33 χρόνια και δεν θα την πάρει παρά μόνον αν κλείσει τα 67 (πλήρη) ή αν τη ζητήσει μειωμένη στα 62.

Αν αναγνωρίσει 24 μήνες με κόστος εξαγοράς 140 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει όλο το ποσό (3.360 ευρώ) εφάπαξ για να βγει άμεσα η επικουρική, αλλιώς θα την πάρει σε δύο χρόνια που θα έχει εξοφλήσει τις δόσεις εξαγοράς. Με τον νέο νόμο η επικουρική θα βγει άμεσα, καθώς το κόστος εξαγοράς θα κρατηθεί από τα αναδρομικά 21 μηνιαίων επικουρικών (Απρίλιος 2018-Ιανουάριος 2020) και αν υπάρχει υπόλοιπο θα το καταβάλει ο ίδιος. Αν η επικουρική βγει με ποσό 250 ευρώ, δικαιούται αναδρομικά 5.250 ευρώ (21×250=5.250). Oι 3.000 ευρώ πάνε για να συμψηφίσουν τα πλασματικά και μένουν άλλα 360 ευρώ της εξαγοράς, που θα πληρώσει ο ίδιος. Η επικουρική θα βγει άμεσα και ο συνταξιούχος θα πληρωθεί έτσι και το υπόλοιπο των αναδρομικών που είναι 2.250 ευρώ.

Επιδόματα "φωτιά": Πάνω από 2.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας σήμερα, Παρασκευή!

Καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή οι συντάξεις και τα επιδόματα στους δικαιούχους. Διαβάστε αναλυτικά τι θα πάρετε στο Athensmagazine.gr:

Συντάξεις

Νωρίτερα πληρώνονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου των δικαιούχων, και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή καταβάλλονται οι συντάξεις των ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ από τον Ιούνιο έρχονται αλλαγές στις συντάξεις! Ειδικότερα:

-Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2020 την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

-Το Δημόσιο, το ΙΚΑ και το ΝΑΤ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2020 την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2020 την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020)

-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Φεβρουαρίου 2020 θα καταβληθούν την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020)

-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Φεβρουαρίου 2020 την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

-Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020 την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020
ΟΠΕΚΑ

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι:

-Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 θα καταβληθούν: τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα

-Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 θα καταβληθούν: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), Επίδομα Ενοικίου Στέγασης, Στεγαστικής Συνδρομής, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share