Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις με το Κοινωνικό Μέρισμα: Τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να πάρετε 700 ευρώ!

Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση;

15 Ιανουαρίου 2020 10:00
Ραγδαίες εξελίξεις με το Κοινωνικό Μέρισμα: Τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να πάρετε 700 ευρώ!

Θέμα συζήτησης αποτελεί τον τελευταίο καιρό το Κοινωνικό Μέρισμα, οι δικαιούχοι του και η καταβολή του. Παράλληλα με την πλατφόρμα των αιτήσεων άνοιξε και ακόμη μια πλατφόρμα παραπόνων και ενστάσεων.

Σήμερα λοιπόν είναι η τελευταία μέρα που η πλατφόρμα θα είναι σε λειτουργία για την υποβολή ενστάσεων και αιτήσεων.

Τα αποτελέσματα των ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα όσων έκαναν αίτηση και απορρίφθηκαν σε πρώτο χρόνο θα ανακοινωθούν σήμερα τις 15 Ιανουαρίου 2020.

Αμέσως μετά θα πληρωθεί και η δεύτερη δόση για το κοινωνικό μέρισμα.

Οι ενδιαφερόμενοι που άφησαν μέχρι την τελευταία στιγμή την αίτηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα.

Της διαδικασίας αυτής εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Ποιες ομάδες αφορά το κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτήν την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).

Επίδομα ανάσα: Πάνω από 300 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Το επίδομα ενοικίου χορηγείται κάθε μήνα και είναι ένα βοήθημα για αυτούς που μένουν στο ενοίκιο και έχουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ παράλληλα θα πάρετε και επίδομα 400 ευρώ!

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. ​Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέτοια κλίμακα.

Δες πότε θα πληρωθεί η δέκατη δόση...

Τέλος Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης ή ενοικίου των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν.​

Αυτά τα χρήματα θα δοθούν

Το ποσό των 49.574.247,39 ευρώ θα καταβληθεί σε 230.001 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 609.000 άτομα. Η πλατφόρμα epidomastegasis.gr υποδέχεται τις αιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων για το επίδομα ενοικίου.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος που θα πρέπει να βάλουν τον λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους, θα κληθούν να καταβάλλουν το τίμημα 130 ευρώ που χρεώνει η ΔΕΗ για την μεταφορά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση:

Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτούνται η δήλωση και η αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Αν δηλαδή το ηλεκτρονικό μισθωτήριο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει μέσα στη δωδεκάμηνη περίοδο επιδότησης του ενοικίου, ο δικαιούχους δεν μπορεί να το ανανεώσει. Έως τις 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού.

Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Το επίδομα ανακαλείται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αιτήσεις.

Τεράστια ανάσα: Επίδομα 2.400 ευρώ!

Ειδικό επίδομα 200 ευρώ το μήνα χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια ανέργους, με το συνολικό ποσό τον χρόνο να φτάνει τα 2.400 ευρώ, ενώ πρόσφατα σας παρουσιάσαμε και ένα επίδομα που αγγίζει τα 400 ευρώ!

Προϋποθέσεις - Δικαιούχοι:

Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών
Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας
Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης!

Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής!

Προσοχή: Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των 12 μηνών.

Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ!

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16) ευρώ!

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσίας 2 μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:

Αίτηση του δικαιούχου προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού
Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης φορολογικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του

Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου

Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα
Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.

Επίδομα ανάσα έως και 400 ευρώ! Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Παράταση δίνουν στην αγορά πετρελαίου έως και τις 31 του μήνα σε όσους δεν έχουν το έχουν προμηθευτεί ακόμα και έχουν λάβει το σχετικό επίδομα. Ωστόσο, μια τεράστια ανάσα αναμένεται να δοθεί και στους συνταξιούχους!

Σύμφωνα με πληροφορίες και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπογράφεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2019/2020 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 20 Δεκεμβρίου.

Επίδομα ανάσα: Τότε θα δείτε πάνω από 200 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

ΟΠΕΚΑ: Τον Μάρτη του 2020 θα δοθεί η Α’ δόση του επιδόματος τέκνων που αγγίζει τα 200 ευρώ και είναι διαφορετικό από εκείνο των 360 ευρώ που σας παρουσιάσαμε!

Συγκεκριμένα, η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού Α21, από τον ΟΠΕΚΑ, θα γίνει στις 31 Μαρτίου και θα αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα βασιστεί στα εισοδήματα του 2018. Ωστόσο, μετά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων στα τέλη Ιουνίου, οι επόμενες δόσεις του επιδόματος θα καταβληθούν συμψηφιστικά, ανάλογα με το εάν ο δικαιούχος είχε υψηλότερη ή χαμηλότερα εισοδήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του νέου νομοσχέδιου που θα ψηφίσει η κυβέρνηση μέσα στο Γενάρη οι πληρωμές του επιδόματος παιδιού θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε διμηνιαίες δόσεις με την ημερομηνία καταβολής κάθε δίμηνο την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Να σημειωθεί, ότι όποιος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί να υποβάλει τροποποιητική.

Από φέτος, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά.

Επιπλέον, το Επίδομα παιδιού θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά που υποχρεούνται στην υποχρεωτική φοίτηση, εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.

Επίσης θα χορηγείται σε πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

Επίδομα 2.000 ευρώ! Ποιοι οι δικαιούχοι;

Το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί επίδομα 2000 € για κάθε παιδί που γεννιέται από την Πρωτοχρονιά του 2020, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

Συγκεκριμένα, για το επίδομα γέννας σε σχέση με όσα παιδιά γεννηθούν από 1/1/2020 και εφεξής, οι γονείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, μετά την αποδοχή της οποίας, το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Οι αιτήσεις αρχίζουν εντός Ιανουαρίου και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά:

  • στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
  • στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού. Για την καταβολή του επιδόματος, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ για μόνη μητέρα χωρίς άλλα ανήλικα παιδιά ή έως 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά και κλιμακώνονται ανάλογα με το πλήθος των ανήλικων παιδιών που προϋπάρχουν στην οικογένεια.

Ως εξαρτώμενα παιδιά νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα. Η ανηλικότητα του προϋπάρχοντος παιδιού δεν ελέγχεται με την ακριβή ημερομηνία γέννησης αλλά ανήλικο θεωρείται το παιδί εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του. Προσοχή, το παιδί που γεννιέται και για το οποίο ζητείται η επιδότηση συνυπολογίζεται ως «εξαρτώμενο τέκνο» στο εισοδηματικό όριο της οικογένειας.

Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share