Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανάσα: Τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να πάρετε επίδομα 1.000 ευρώ;

Δείτε ποιους αφορά!

8 Ιανουαρίου 2020 09:23
Ανάσα: Τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να πάρετε επίδομα 1.000 ευρώ;

Παράταση δόθηκε στις αιτήσεις για το Φοιτητικό επίδομα (ΙΚΥ) που αγγίζει τα 1.000 ευρώ λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων και των ερωτημάτων που έθεσαν ο υποψήφιοι σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης.

Τελευταία ευκαιρία έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις 15.00 έχουν για να καταθέσουν αίτηση όσοι δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ.

Το επίδομα αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ύψους 1.000 ευρώ, ενώ με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε και το επίδομα των 200 ευρώ!

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα
Δικαιούχος του επιδόματος είναι όποιος από τους δύο γονείς θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.

Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε ετών, ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις:
α) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

β)Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.

γ)Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.

δ) Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

3) Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους, συνυπολογιζόμενου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο Τμήμα ή Σχολή.

4) Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Ποιοι δε δικαιούνται φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

α) όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

β) όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών,

γ) όσοι διαμένουν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχεται στέγαση από τη σχολή τους.

Επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί η πρώτη δόση για το 2020;

Έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 θα έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 οι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού. Παράλληλα, επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ύψους 360 ευρώ δικαιούνται ανασφάλιστοι υπερήλικοι!

Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει στις 31 Μαρτίου και θα αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Όλες οι αλλαγές στα κριτήρια για το επίδομα παιδιού

Από φέτος, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά.

Παράλληλα, θα προβλέπεται διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια σε 10.

Ο ΟΠΕΚΑ θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες του επιδόματος παιδιού με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.

Επίδομα ανάσα πάνω από 200 ευρώ!

ΟΠΕΚΑ: Τον Μάρτη του 2020 θα δοθεί η Α’ δόση του επιδόματος τέκνων που αγγίζει τα 200 ευρώ και είναι διαφορετικό από εκείνο των 360 ευρώ που σας παρουσιάσαμε χτες!

Συγκεκριμένα, η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού Α21, από τον ΟΠΕΚΑ, θα γίνει στις 31 Μαρτίου και θα αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα βασιστεί στα εισοδήματα του 2018. Ωστόσο, μετά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων στα τέλη Ιουνίου, οι επόμενες δόσεις του επιδόματος θα καταβληθούν συμψηφιστικά, ανάλογα με το εάν ο δικαιούχος είχε υψηλότερη ή χαμηλότερα εισοδήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του νέου νομοσχέδιου που θα ψηφίσει η κυβέρνηση μέσα στο Γενάρη οι πληρωμές του επιδόματος παιδιού θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε διμηνιαίες δόσεις με την ημερομηνία καταβολής κάθε δίμηνο την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Να σημειωθεί, ότι όποιος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί να υποβάλει τροποποιητική.

Από φέτος, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά.

Επιπλέον, το Επίδομα παιδιού θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά που υποχρεούνται στην υποχρεωτική φοίτηση, εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.

Επίσης θα χορηγείται σε πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share