Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επίδομα τέκνου: Ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα αιτήσεων!

Δείτε αναλυτικά!

20 Δεκεμβρίου 2019 21:43
Επίδομα τέκνου: Ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα αιτήσεων!

Ανοίγει ξανά από σήμερα, 20/12 η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το Α21, σε αντίθεση με την πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης που σήμερα έκλεισε.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το ποσό, ύψους 126 εκατ. σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του αρμόδιου υπουργείου, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της δαπάνης σχετικά με την καταβολή του επιδόματος παιδιού ΣΤ' διμήνου 2019, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.

Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Παραμονή Χριστουγέννων (24/12) θα πιστωθεί η στ' δόση του επιδόματος τέκνων στους δικαιούχους.

Η πίστωση των χρημάτων ξεκινάει από την προηγούμενη ημέρα τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου 2019 με τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ ορισμένων τραπεζών.

Προσοχή: Μετά τις 15/01/2020 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2020 θα υπάρξουν αλλαγές και στα νέα κριτήρια για το Α21. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά. Διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10 και στο επίδομα παιδιού.


Ο ΟΠΕΚΑ θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες του επιδόματος παιδιού με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.

Επιπλέον, το Επίδομα παιδιού θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά που υποχρεούνται στην υποχρεωτική φοίτηση εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.

Επίσης θα χορηγείται σε πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

Τεράστια ανάσα: Ποιοι παίρνουν 150 ευρώ;

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από 105 έως 150 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης; Tο 2020 ο προϋπολογισμός προβλέπει ήδη μείωση της είσπραξης εισφοράς αλληλεγγύης για το κράτος κατά €10 εκατ.

«Δώρα» για όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια και κυρίως για τη μεσαία τάξη κομίζουν οι νέες παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2020, ενώ μεγάλη ανάσα αναμένεται σήμερα για εκατομμύρια Έλληνες!

Έως και διψήφια ποσοστά μείωσης στον ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά και σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβαρύνει σήμερα τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, φέρνει το δεύτερο «κύμα» φοροελαφρύνσεων που προανήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο «κάδρο» της πρώτης μείωσης της έκτακτης εισφοράς, μισθωτούς που κινούνται κάτω από τη ζώνη των 20.000 ευρώ.

Πρόκειται για τον πιο άδικο φόρο που επιβλήθηκε το 2011 και συνεχίζει ακόμα καθώς είναι φόρος πάνω σε φόρο.

«Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός για την «έκτακτη» εισφορά -η οποία μονιμοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ σαν συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση κατά 20 ή 30% της εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει καταργηθεί πλήρως.

Τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθούν κατά 250-350 εκατ. ευρώ ποσό όμως που θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων.

Για τον λόγο αυτό, το 2020 ο προϋπολογισμός προβλέπει ήδη μείωση της είσπραξης εισφοράς αλληλεγγύης για το κράτος κατά 10 εκατ. ευρώ, από 1,173 δισ. ευρώ σε 1,163 δισ. ευρώ το 2020. Η μείωση θα γίνεται σταδιακά, αλλά το όφελος αναμένεται να αγγίξει το 10% ή τα 100-150 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο θα είναι μόνιμο και δεν πρόκειται για μία εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τι ισχύει με την εισφορά αλληλεγγύης
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:

Του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και
Του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» των άρθρων 30-34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).
Με τα σημερινά δεδομένα, η Ειδική Εισφορά επιβάλλεται σε πάνω από 1.000.000 φορολογουμένους που δηλώνουν στην Εφορία ότι βγάζουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα.

Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:

0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος
2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ
5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς.

Ποιοι εξαιρούνται:

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

ΕΝΦΙΑ: Δείτε πόσα κερδίζεται από τη μείωση!

Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε η πλατφόρμα παραπόνων!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share