Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Αλλαγές στο κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται κατά 100.000 οι δικαιούχοι! (Video)

Σας αφορά!

19 Δεκεμβρίου 2019 16:42
Αλλαγές στο κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται κατά 100.000 οι δικαιούχοι! (Video)

Την αύξηση του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να το πάρουν περισσότερες κατηγορίες ΑμΕΑ και να διορθωθούν αδικίες, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό είναι το χρήσιμο τηλέφωνο για να επικοινωνήσετε όσοι είστε δικαιούχοι!

«Προφανώς έχει αδικίες το μέρισμα. Και εγώ θα ήθελα να δώσουμε σε άλλες κοινωνικές ομάδες», είπε ο υπουργός Οικονομικών στον Σκάι και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όταν έχεις να μοιράσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που σου δημιουργείται από το υστέρημα των πολιτών προσπαθείς με κάποια χαρακτηριστικά να ικανοποιήσεις τους περισσότερους. Στα ΑμεΑ ξεκινήσαμε με άσκηση 24.000 άτομα, ήρθαμε και το διορθώσαμε βάζοντας όλα τα ΑμεΑ βάζοντας ομως τις προυποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες, Εκτιμώ ότι μπορεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρξει αύξηση ποσού για τα ΑμεΑ γιατί κάθε εβδομάδα θα εξετάζουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μέσα στο 2020, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%», είπε ο ΥΠΟΙΚ, ξεκαθαρίζοντας πως τα πάντα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προυπολογισμού.

Όπως είπε, η μείωση θα γίνει «όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο, προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου».

Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης είπε «εκτιμώ ότι μπορεί να βρεθεί ποσό μέχρι τον Μάιο για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την μείωσή της».

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Όλα για τη νέα πλατφόρμα!

Το άνοιγμα νέας συμπληρωματικής σελίδας για την υποβολή ενστάσεων από όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η συμπληρωματική σελίδα θα δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ και θα ανοίξει πιθανώς αύριο, για την υποβολή ενστάσεων. Αναστάτωση προκλήθηκε με το κοινωνικό μέρισμα καθώς γονείς παιδιών ΑΜΕΑ είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται.

Αναφορικά με όσους καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί αλλά για κάποιον λόγο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξυπηρέτηση των πολιτών βρίσκονται σε λειτουργία ήδη δύο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται υποκριτικά για το κοινωνικό μέρισμα, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι ξόδεψε όλο τον δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε με το προεκλογικό επίδομα που ονόμασε "13η σύνταξη"».

λεφτά

Αποτέλεσμα, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, ήταν να αφήσει, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δημοσιονομικό κενό ύψους 396 εκατ. ευρώ το 2019 και 1.080 δισ. ευρώ το 2020.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό, αλλά μείωσε τον ΕΝΦΙΑ από φέτος για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, βοήθησε περίπου 580.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω των 120 δόσεων και χορήγησε αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε 600 χιλιάδες συμπολίτες μας.

Επιπρόσθετα, διαθέτει έκτακτη ενίσχυση ύψους 175 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 250 χιλιάδες νοικοκυριά. Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν ήδη κάνει επιτυχημένα αίτηση 150.000 νοικοκυριά.

Βήμα-βήμα πώς θα κάνετε την αίτηση

Για να υποβληθεί η αίτηση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Θα πρέπει επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Στην περίπτωση που ικανοποίει τα κριτήρια θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφτηκε.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share