Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα: Προσοχή! Αυτοί δεν θα το πάρετε!

Ποιους αφορά;

14 Δεκεμβρίου 2019 08:59
Κοινωνικό Μέρισμα: Προσοχή! Αυτοί δεν θα το πάρετε!

Ποιοι είναι αυτοί που δεν δικαιούνται το Κοινωνικό Μέρισμα; Δώστε προσοχή...

Μπορεί εδώ και κάποιους μήνες να είστε εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ωστόσο δεν δικαιούστε Κοινωνικό Μέρισμα, διότι για να το πάρετε θα πρέπει να είστε μακροχρόνιοι άνεργοι, ή να έχετε τουλάχιστον ένα προστατευόμενο μέλος.

Ωστόσο, αν είστε στον ΟΑΕΔ, μπορείτε για δεύτερη φορά να πάρετε το επίδομα ανάσα, το οποίο "έρχεται" σε λίγες ημέρες.

Πάμε να δούμε αναλυτικά που θα δοθεί το μέρισμα:

– Νοικοκυριά (ακόμα και ατομικά) όπου τουλάχιστον ένα μέλος τους λαμβάνει επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

– Πολύτεκνες οικογένειες (4 παιδιά και άνω) αν το οικογενειακό εισόδημα αλλά και οι τραπεζικές καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν το ποσόν των 20.000 ευρώ.

– Νοικοκυριά με τουλάχιστον 1 ή και τους 2 γονείς άνεργους –βραχυχρόνια ή μακροχρόνια- εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και οι καταθέσεις τις 20.000 ευρώ.

Οι άλλες σημαντικές αλλαγές που επήλθαν , την τελευταία στιγμή, δεν αφορούσαν τα εισοδηματικά ή περισσότερα κριτήρια, αλλά άλλους «κόφτες» που είχαν τεθεί.

Έτσι, μειώθηκαν από δέκα σε εφτά τα χρόνια που υποχρεούται ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στη χώρα μας.

Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς ή δικαιούχους πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για τουλάχιστον μια 7ετία, αντί 5ετίας που έως τώρα εξεταζόταν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κοινωνικά επιδόματα: Μεγάλες αλλαγές σε επίδομα παιδιού, γέννας και ενοικίου!

Κοινωνικά επιδόματα: Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται σε επιδόματα όπως του παιδιού, της γέννας και του ενοικίου!

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, από «σκανάρισμα» θα περνούν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώνουν και το σχολείο των παιδιών τους, ενώ για να δικαιούνται το επίδομα οι πολίτες άλλων κρατών θα πρέπει να διαμένουν στη χώρα μας τουλάχιστον 10 χρόνια, από 5 χρόνια που ισχύει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα ραγδαίες είναι οι αλλαγές και για επίδομα του ΟΑΕΔ!

Για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου θα απαιτείται η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη μισθωμένη κατοικία να είναι στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού.

Από το νέο έτος και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται στους δικαιούχους την τελευταία εργάσιμη εκάστου μήνα.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο χάρτης των κοινωνικών επιδομάτων διαμορφώνεται από το νέο έτος ως εξής:

Επίδομα παιδιού: Θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών. Για πολίτες άλλων κρατών απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης. Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Επίδομα γέννας: Ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα καταβάλλεται το 2020 στις οικογένειες που αποκτούν παιδιά με εισοδηματικά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι θα καταβάλλεται σε περίπου 83.000 οικογένειες κάθε χρόνο. Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις, με 1.500 ευρώ μετά την υποβολή της αίτησης και άλλα 500 ευρώ στη συνέχεια. Συγκεκριμένα:

Επίδομα στέγασης: Τα νοικοκυριά δικαιούται το μηνιαίο επίδομα εφόσον διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικία και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:

Επίδομα ορεινών μειονεκτικών περιοχών: Η ετήσια εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται στους δικαιούχους των συγκεκριμένων περιοχών ανέρχεται σε- 600 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ και 300 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 1.500 ευρώ και του ποσού των 2.200 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share