Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ΟΠΕΚΑ: Πότε και ποια επιδόματα πληρώνονται ενόψει Χριστουγέννων;

Τι ανακοίνωσε;

4 Δεκεμβρίου 2019 09:32
ΟΠΕΚΑ: Πότε και ποια επιδόματα πληρώνονται ενόψει Χριστουγέννων;

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με επίσημε ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:

Δείτε επίσης: ΟΠΕΚΑ: Σε λειτουργία από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα τέκνου!

Επίδομα παιδιού, προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επίδομα στέγασης (ενοικίου), στεγαστικής συνδρομής, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και σύνταξη υπερηλίκων, επίδομα ομογενών.

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Αυτοί χάνουν τα 1.000 ευρώ!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το κοινωνικό μέρισμα και την κατανομή του! Ποιοι είναι τελικά αυτοί που μένουν εκτός και χάνουν τα 1.000 ευρώ!

Πριν από τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά των πλέον ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από 500 έως και 1.000 ευρώ και το έκτακτο αυτό μέτρο δεν αποκλείεται να εμφανίζεται για τελευταία φορά.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Έσκασε τώρα επίδομα μαμούθ: Έτσι θα πάρετε 2.000 ευρώ!

Περίπου 200.000 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑμΕΑ θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες 48 ώρες από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατ. ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να λάβουν το μέρισμα σε μετρητά οι 200.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το βοήθημα αυτό θα λάβουν οι εξής τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

Μακροχρόνια ανέργοι

Πολύτεκνες οικογένειες

Οικογένειες με τέκνα ΑΜΕΑ

Ταυτόχρονα πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιούχων αναζητά η κυβέρνηση με την προσδοκία αυτός να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020.

Το πλάνο που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας έχει και αυτό τη φιλοσοφία της αναλογικής προσέγγισης, δηλαδή τα ποσά να δίνονται με βάση το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων. Επίσης εξετάζεται η θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας στους οικονομικά ασθενέστερους.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα η κίνηση αυτή δεν συνδέεται με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Πριν μερικές μέρες υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε αδύναμους πολίτες.

Από το υπερπλεόνασμα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση θα κρατήσει ένα «μαξιλάρι» 200 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι θα καλύψουν το κόστος για την εξόφληση των ΥΚΩ. ενώ ήδη έχουν γίνει «ενέσεις» σε νοσοκομεία, συγκοινωνίες κι έχουν πληρωθεί τα κόστη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων. Η εξίσωση αυτή περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα , το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες, όταν γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα με τα διαθέσιμα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Τέλος, ανέφερε πως το κοινωνικό μέρισμα δεν θα είναι ένα μόνιμο μέτρο.

Επίδομα ανάσα: 400 ευρώ στους λογαριασμούς σας μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου!

Ποιοι θα είναι οι Έλληνες που θα δουν 400 ευρώ στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου; Επίδομα ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους!

Αναφερόμαστε φυσικά στο δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ. Με την ευκαιρία διαβάστε: ΟΑΕΔ: Η προκήρυξη που αφορά 35.000 άνεργους βγαίνει αρχές Δεκέμβρη!

Συγκεκριμένα, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων έτους 2019 από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, τα επιδόματα θα προπληρωθούν, ως εξής:

Από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, θα αρχίσει να καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Επίσης, από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, θα ξεκινήσουν να προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, καθώς και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.

Η καταβολή θα γίνει από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 έως και τις 6 Ιανουαρίου 2020.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων θα γίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, καθώς και των μακροχρονίως ανέργων (μέσα στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί) εξακολουθεί να ισχύει.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share