Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Έσκασε τώρα επίδομα μαμούθ: Έτσι θα πάρετε 2.000 ευρώ!

Τεράστια ανάσα!

3 Δεκεμβρίου 2019 10:30
Έσκασε τώρα επίδομα μαμούθ: Έτσι θα πάρετε 2.000 ευρώ!

Επίδομα γέννας: Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες. Νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου! Πότε θα καταβληθούν;

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το επίδομα θα καταβάλλεται σε δυο δόσεις με 1.500 ευρώ μετά την υποβολή της αίτησης και άλλα 500 ευρώ στη συνέχεια.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το επίδομα

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών θα πρέπει ο ένας από τους δυο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, «για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν».

Για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα, τόσο το πραγματικό όσο και το τεκμαρτό.

Ο κόφτης είναι πολύ ψηλά, που σημαίνει ότι το 90% και πλέον των οικογενειών θα πάρει το επίδομα.

Το εισοδηματικό όριο έχει όριο τις 40.000 ευρώ για τον ένα γονέα, ο οποίος έχει συντελεστή 1. Από εκεί και πέρα υπάρχει προσαύξηση εισοδήματος κατά 1/2 (ή 0,5) για τον δεύτερο γονέα και κατά 1/4 (ή 0,25) για κάθε άγαμο, ή ανήλικο παιδί που δεν έχει κλείσει την ηλικία των 18 ετών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα.

Χαμός με το κοινωνικό μέρισμα: Πάνω από τα 2/3 από τους περσινούς δικαιούχους δεν θα το πάρουν!

Κοινωνικό μέρισμα ανατροπή: Οι 8 στους 10 Έλληνες μένουν εκτός. Διαβάστε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr ποιοι θα το πάρουν!

Χωρίς κοινωνικό μέρισμα θα βρεθούν εφέτος 8 στους 10 Έλληνες οι οποίοι έλαβαν πέρυσι τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά», καθώς η λογική της επιδοματικής αυτής ενίσχυσης έχει αλλάξει και πλέον απευθύνεται μόνον στα εξαιρετικά ασθενή οικονομικά στρώματα.

Δεδομένου ότι εφέτος το υπερπλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι, ο δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος είναι αισθητά μειωμένος. Θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ το 2018.

Αυτή η μείωση του διαθέσιμου κονδυλίου κατά 75% έχει ως συνέπεια να μειώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων σε ανάλογο βαθμό. Ανατροπή με το Κοινωνικό Μέρισμα: Τι ισχύει τελικά με τα 720 ευρώ;

Ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά

Πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχους, με το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης να κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1.200 ευρώ. Εφέτος ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά και το μέρισμα θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.000 ευρώ, θα δοθεί σε όσους σήμερα πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Εάν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εφαρμόσουν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για να χορηγήσουν το κοινωνικό μέρισμα τότε τα επιλέξιμα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ.

Να έχουν εξαμηνιαίο εισόδημα έως το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών τους.

Η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ.

Το ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις το ποσό των 86 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω κριτήρια εφαρμόζονται για τη χορήγηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και τα σχετικά στοιχεία είναι ήδη στην κατοχή των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share