Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Πρώτη κατοικία: Παράταση της προστασίας για ένα τετράμηνο!

Υπάρχει όμως δυσαρέσκεια των θεσμών!

20 Νοεμβρίου 2019 15:49
Πρώτη κατοικία: Παράταση της προστασίας για ένα τετράμηνο!
Follow us on Google News

Παράταση μάλλον θα πάρει η προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα τετράμηνο περίπου, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου του 2020! Να σας θυμίσουμε: 26.197 χρήστες έχουν ξεκινήσει την διαδικασία της αίτησης!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι το ισχύον πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, τα πενιχρά αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του οδηγούν υποχρεωτικά σε παράταση, ώσπου να διαμορφωθεί ένα συνολικό, ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την εναρμόνιση του πτωχευτικού πλαισίου, καθώς «απαιτείται ένα συνεκτικό και ενοποιημένο πλαίσιο», και το σχετικό προσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Παράλληλα υπάρχει η δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών θεσμών, που θεωρούν ότι «ενώ μια τέτοια τεχνική παράταση θα μπορούσε να βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών».

Πρώτη κατοικία παράταση

Η έκθεση επισημαίνει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς:

«Παρά την πρόοδο στο 1ο εξάμηνο του 2019, η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν επιτυχώς σε πλειστηριασμό εξακολουθούν να καταλήγουν στις τράπεζες». Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής αναφέρουν ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν συστήσει μια ομάδα εργασίας, για να αξιολογήσει την έκταση του προβλήματος και τα άλλα πιθανά εμπόδια, ώστε να προσδιορίσει και να συστήσει τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης».

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στην έκθεση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η εκδίκαση των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί. «Η αύξηση της ικανότητας των δικαστηρίων να διαχειρίζονται τις υποθέσεις αυτές, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων που προέκυψαν με το νέο πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας, μέχρι το τέλος του 2021 αποτελεί ‘κλειδί’ για τις αρχές». Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 θα πρέπει να υποβληθεί επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πρώτη κατοικία: Η πλατφόρμα "σώζει" τα ακίνητα πριν "βγουν" στο σφυρί!

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τράπεζες παραμένουν αντιμέτωπες με μεγάλο ύψος κόκκινων δανείων, ενώ παραμένουν και άλλες προκλήσεις, όπως η εύθραυστη κερδοφορία και το μεγάλο ύψος μη αναβαλλόμενου φόρου στο κεφάλαιο των τραπεζών.

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες από τις αρχές του 2020!

Σύμφωνα με νέες ανακοινώσεις θα υπάρξουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες του ΕΝΦΙΑ! Από τις αρχές του 2020 αναμένεται να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες και να εξισωθούν με τις εμπορικές!

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει αφενός στο κλείσιμο της ψαλίδας με τις εμπορικές, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Μάλιστα σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αλλαγές στην φορολοταρία και νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας!

Για να εφαρμοστεί η νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ που έχει αφήσει να εννοηθεί τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να διευρυνθεί η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ με την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Αντικειμενικές αξίες ΕΝΦΙΑ σπίτια

Επί της ουσίας η ένταξη περίπου 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων υπολογίζεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι βίλα 550 τ.μ. στη Μύκονο πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως.

Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τις νέες εντάξεις θα χρησιμοποιηθούν για να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις:

Στις κληρονομιές και γονικές παροχές.

Στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

Στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να μη χαθεί η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις έτσι ο φόρος του 2020 να παραμείνει στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με το 2019.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων.

Αυξήσεις επίσης αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα και το Μαρούσι.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share