Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τράπεζες: 700 εκατ. ευρώ προμήθειες πλήρωσαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2019!

Τι έδειξαν τα στοιχεία;

29 Οκτωβρίου 2019 11:12
Τράπεζες: 700 εκατ. ευρώ προμήθειες πλήρωσαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2019!

700 εκατ. ευρώ προμήθειες πλήρωσαν στις τράπεζες οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2019! Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ.ευρώ.

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ τον μήνα πληρώνουν οι Ελληνες στις τράπεζες, για τις προμήθειες που χρεώνουν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες. Σχέδιο "Ηρακλής": Η λύση για τα κόκκινα δάνεια και τις Ελληνικές τράπεζες!

Πρόκειται για το ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών, από τους οποίους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις σε σειρά υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα έσοδα από προμήθειες κατέγραψε αύξηση που αγγίζει το 5% με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ομως, ο πρωθυπουργός τους ανέφερε ότι δεν δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις και κάλεσε τις τράπεζες να επανέλθουν στο προηγούμενο πλαίσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες διαμορφώθηκαν ως εξής (εκατ. ευρώ):

Τράπεζα Α΄Εξαμ,2018 Α’ Εξαμ.2019
Εθνική 158 164
Πειραιώς 180 188
Εurobank 138 156
Alpha Bank 197,7 191,5
ΣΥΝΟΛΟ 673,7 699,5

«Πρωταθλήτρια» στις προμήθειες της αναδεικνύεται η Alpha Bank, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πίνακα η συγκεκριμένη τράπεζα εισπράττει, παρά το μέγεθος της, τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της. Η τράπεζα όμως, η οποία αύξησε περισσότερο τα ακαθάριστα έσοδα από τις προμήθειες που χρεώνει στους καταναλωτές ήταν η Eurobank, σε ποσοστό 13%.

Ολες όμως σχεδόν οι τράπεζες επέβαλαν φέτος πιο τσουχτερές χρεώσεις στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στη λεγόμενη λιανική τραπεζική. Ετσι για παράδειγμα η Alpha Bank ενώ εμφανίζει μειωμένα συνολικά έσοδα από προμήθειες στο πρώτο εξάμηνο φέτος, τα έσοδα από προμήθειες που επέβαλε στις πιστωτικές κάρτες ήταν αυξημένα (στα 40,5 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ πέρυσι). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων που σχετίζονται με κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ κατά 9%, στα 51 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα έσοδα της από τις προμήθειες στη λιανική τραπεζική στα 106 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πριν απο την τελευταία αύξηση στις χρεώσεις στην οποία προχώρησαν οι τράπεζες σε μία σειρά υπηρεσιών, είχε προηγηθεί μία σειρά από χρεώσεις οι οποίες πέρασαν σιωπηρά, όπως η προμήθεια για αντικατάσταση κάρτας, αν αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη, ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση του ενοικίου στις τραπεζικές θυρίδες.

Η «βεντάλια» των προμηθειών «ανοίγει» μέχρι τα λεγόμενα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα, παρόλο που οι ίδιες οι τράπεζες επιδιώκουν να στρέψουν την πελατεία τους προς αυτά, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του γκισέ, μειώνοντας έτσι το προσωπικό τους και συνακόλουθα το λειτουργικό τους κόστος.

Έρχονται νέες χρεώσεις σε ΑΤΜ, ανανεώσεις, επανέκδοση καρτών και PIN!

«Τέλος» οι δωρεάν υπηρεσίες από τις τράπεζες που προχωρούν σε αλλαγές, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών επί των οποίων θα χρεώνουν προμήθειες που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, χρέωση της αλλαγής του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών!

Δείτε επίσης: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο!

Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά οι νέες προμήθειες που θα ισχύσουν

- Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ : 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10

- Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10

- Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Από τον Ιούλιο, ισχύουν ήδη νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του, αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).

Συγκεκριμένα, όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες καταναλωτές.

ΕΚΠΟΙΖΩ: «Δεχόμαστε καταγγελλίες για το ''καπέλο'' στις χρεωστικές κάρτες»

Τα τελευταία 24ωρα καταφτάνουν στην ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγελίες, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email, για τα νέα τιμολόγια που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής», Παναγιώτα Καλαποθαράκου αναφέρει σχετικά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών αφορά στη χρέωση για τις χρεωστικές κάρτες, δηλώνοντας πως «οι περισσότερες από αυτές τις χρεώσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές».

Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου εξηγεί πως πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για αδιαφανείς χρεώσεις.

«Θα ζητήσουμε παρέμβαση από τα συναρμόδια υπουργεία, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών. Εάν δε σταματήσουν οι τράπεζες να παραβιάζουν τη νομοθεσία, τότε θα προσφύγουμε με συλλογική αγωγή στα δικαστήρια. Το γεγονός ότι υπάρχουν επιβαρύνσεις, δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμες σε όλες τις περιπτώσεις».

«Χρεώνουν έξοδα δανείου για στεγαστικό ή καταναλωτικό με μεγάλα ποσά της τάξεως του 1%, την ίδια στιγμή που η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει δικαιωθεί δικαστικά – με απόφαση Αρείου Πάγου - για το θέμα των εξόδων των στεγαστικών και απαγορεύεται να χρεώνονται», πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος και να επιβάλλει τη νομιμότητα. Η κυρία Καλαποθαράκου προανήγγειλε άμεση έρευνα, προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα της καταστρατήγησης των συμφερόντων των καταναλωτών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share