Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα 800 ευρώ! Ποιους αφορά;

Διαβάστε αναλυτικά!

19 Οκτωβρίου 2019 11:21
Κοινωνικό Μέρισμα 800 ευρώ! Ποιους αφορά;

Κοινωνικό μέρισμα: Ανοιχτό παραμένει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που θα καταβληθεί αρχές Δεκεμβρίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Το ποσό που θα διατεθεί φέτος δεν είναι τα 800 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρσι, αλλά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Λόγω του περιορισμένου κονδυλίου θα πρέπει ή να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων ή να περιοριστούν τα ποσά που θα δοθούν σε κάθε δικαιούχο.

Τα σενάρια που εξετάζονται για το κοινωνικό μέρισμα είναι να καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με αυστηρά περιορισμένα εισοδηματικά κριτήρια για τους υπόλοιπους ή να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους όπως πέρσι αλλά να καταβληθούν μικρότερα ποσά.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Επίδομα ανάσα 300+ ευρώ πριν την 28η Οκτωβρίου!

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο για το ποιοι θα πάρουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα ωστόσο στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί αρχές Δεκεμβρίου σε οικονομικά ασθενέστερους.

Το 2018 μοιράστηκαν 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ. και τα ποσά που πήραν ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

Φέτος το ποσό που θα διατεθεί είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι είτε οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι, είτε τα τελικά ποσά θα είναι εξαιρετικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό λοιπόν που εξετάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών είναι να δει τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και να ορίσει τα νέα για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος του τρέχοντος έτους.

Δικαιούχοι του μερίσματος πέρσι ήταν νοικοκυριά με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων έως και 27.000 ευρώ. Προϋπόθεση ήταν το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ, ενώ το ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.

Στα εισοδηματικά κριτήρια έπαιζε ρόλο το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης- προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση - όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβανόταν το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Έκτακτη ανακοίνωση από την ΔΕΗ!

Ειδική πρόνοια υπήρχε για όσους είχαν συμπληρώσει στις 30/11/2018 τουλάχιστον έξι μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του 2018 καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των 6 μηνών εντός του 2018.

Στην κινητή περιουσία για το κοινωνικό μέρισμα έπαιζε ρόλο το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share