Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κτηματολόγιο: Εκπνέουν οι προθεσμίες σε 21 περιοχές της χώρας!

Προσοχή!

4 Οκτωβρίου 2019 12:32
Κτηματολόγιο: Εκπνέουν οι προθεσμίες σε 21 περιοχές της χώρας!

Ξεπέρασε το 60% το ποσοστό υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, στις περιοχές όπου έληξαν και οι τελευταίες παρατάσεις στις 30 Σεπτεμβρίου. Κτηματολόγιο: Λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων σε είκοσι περιοχές!

Όσον αφορά την πορεία της κτηματογράφησης, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, εμφανίζει αυξητικούς ρυθμούς καθώς από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατομμύρια δικαιώματα στην Ελλάδα:

  • έχουν ολοκληρωθεί τα 12,9 εκ. (33%).
  • είναι σε εξέλιξη 22,7 εκ. (58%).
  • εκκρεμούν 2,7 εκ (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα

πρέπει να ενσωματωθούν ακόμα 800.000 (2%) από ειδικές περιπτώσεις.

Στο τέλος του μήνα λήγει η διορία για την υποβολή αιτήσεων σε 21 περιοχές της χώρας: Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Γρεβενά, Ιωάννινα, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Λασίθι, Ηράκλειο, Δυτική Αττική και Μαγνησία.

Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας και Λάρισας καθώς και στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος.

Κτηματολόγιο: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα! Ποιοι θα τα πληρώσουν;

Τσουχτερά πρόστιμα, που φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο, θα έρθουν αντιμέτωποι οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την εκπνοή των προθεσμιών των τελευταίων παρατάσεων.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρατάσεις διάρκειας 15 ημερών έως και δύο μηνών για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, των οποίων οι προθεσμίες έληγαν αυτές τις ημέρες.

Να σας θυμίσουμε επίσης: Παράταση στις δηλώσεις σε όλη την Ελλάδα! Δείτε ημερομηνίες ανά περιοχή!

Τελευταίες παρατασεις σε Κτηματολογιο

Όπως διαμηνύουν από το υπουργείο, αυτές θα είναι οι τελευταίες παρατάσεις που θα δοθούν στις περιοχές, στις οποίες έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόμενες παρατάσεις των 3+3 μηνών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο δεν έχει πρόθεση να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες, καθώς πριν από την επιβολή προστίμων θα έχουν προηγηθεί παρατάσεις, πληροφόρηση και ενημερωτική καμπάνια.

Όμως, είναι εξίσου κατηγορηματικός και ως προς το ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις, ώστε το Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί το 2021, αφού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με τη χώρα να κινδυνεύει με επιστροφή ευρωπαϊκών πόρων ύψους 84 εκατ. ευρώ.

Τσουχτερά πρόστιμα έως 1.500 ευρώ για τους ασυνεπείς


Μετά τη λήξη των παρατάσεων σειρά θα έχουν τα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, μπορούν να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ, καθώς με βάση το θεσμικό πλαίσιο, ύστερα από εισήγηση της διοίκησης του φορέα και σχετική υπουργική απόφαση, δίνεται σχετική δυνατότητα.

«Το πρόστιμο κατά τα οριζόμενα δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 50 ευρώ και μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων» αναφέρεται.

Στόχος είναι, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Έθνος, τα πρόστιμα να μην είναι υψηλά και να μην έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά να κινούνται στη λογική της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί είναι η σύνδεση των προστίμων με τον βαθμό ασυνέπειας των ιδιοκτητών.

Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα που αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είναι:

Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 ευρώ

Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 ευρώ
Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ ) – Πρόστιμο 70 ευρώ

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share