Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τεράστια ανάσα: Επιδόματα 2.000 ευρώ μέχρι την Παρασκευή!

Σας αφορά όλους!

25 Σεπτεμβρίου 2019 07:43
Τεράστια ανάσα: Επιδόματα 2.000 ευρώ μέχρι την Παρασκευή!

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας καταβάλλονται μια σειρά από επιδόματα και παροχές.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ καταβάλλονται τα εξής επιδόματα:

το Επίδομα Παιδιού καταβάλλεται την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου (σ.σ. στα atm θα αρχίσει να φαίνεται σταδιακά από την προηγούμενη ημέρα), σε όλους όσοι υπέβαλλαν φέτος αίτηση Α21, έχει εκκαθαριστεί η φετινή φορολογική τους δήλωση και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα του 2018 το οποίο δήλωσαν στο φετινό Ε1. Η καταβολή αφορά το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος και πραγματοποιείται μετά τους αναγκαίους συμψηφισμούς και επανυπολογισμούς του δικαιούμενου επιδόματος, με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2018, οι οποίοι έγιναν αυτόματα.

Να σας θυμίσουμε επίσης: Δεύτερη ευκαιρία για τους αγρότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ!

τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Σεπτεμβρίου καταβάλλονται την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης καταβάλλεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

οι συντάξεις και τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Οκτωβρίου καταβάλλονται την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 θα καταβληθούν για τον μήνα Σεπτέμβριο την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) μηνός Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 31 Αυγούστου και αυτή έχει εγκριθεί.

120 δόσεις: Αλλάζουν όλα την «μόνιμη» έκτακτη ρύθμιση!

Αλλάζουν όλα την «μόνιμη» έκτακτη ρύθμιση για τις 120 δόσεις! Σήμερα όμως αναμένεται το τελικό (;) μπρα-ντε-φερ με τους ξένους απεσταλμένους για την τύχη των 120 δόσεων και της νέας πάγιας ρύθμισης χρεών προς την εφορία. Η αρνητική προδιάθεση –που αγγίζει τα όρια της «αλλεργίας»- εκ μέρους των επικεφαλής των θεσμών για τις ρυθμίσεις χρεών και τις παρατάσεις τους, ήταν και είναι πάντοτε δεδομένη.

Με ρυθμούς-εξπρές συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο των θεσμών καθώς, στην πρώτη μέρα μόλις των διαβουλεύσεων με το οικονομικό επιτελείο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δικαιώνεται η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει τελικά φέτος δημοσιονομικό κενό και ανάγκη λήψεως νέων μέτρων λιτότητος παρότι οι ξένοι τεχνοκράτες, στην τελευταία εκθεσή τους τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωναν πως είχε ανοίξει «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 1 δισ. ευρώ για το 2019.

Στην κυβέρνηση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, πληροφορίες κοντά στις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψαν τη Δευτέρα στο newmoney.gr ότι την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ουσιαστικά αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, παρά τις αρχικές διαφωνίες και ενστάσεις τους.

Αν και μέχρι να νομοθετηθεί η οποιαδήποτε απόφαση όλα παραμένουν ρευστά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης που θα τεθεί σημερα στην κρίση των επικεφαλής των θεσμών, κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Παράταση κατά 1 μήνα στις 120 δόσεις: Παρά τη «γκρίνια» των τεχνικών κλιμακίων πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, φέρονται τελικώς να υποχώρησαν από τις αρχικές προβλέψεις τους (διέβλεπαν «τρύπα» 200 εκατ. – 1 δισ. ευρώ) αποδεχόμενες έτσι να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση έως και το τέλος Οκτωβρίου, στην διορία υποβολής αιτήσεων που έληγε κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.

2. Αλλαγές και στην «μόνιμη» ρύθμιση της εφορίας: Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, τα τεχνικά κλιμάκια αποδέχθηκαν να αυξηθούν οι δόσεις στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών -και αποφεύγοντας να τεθούν αυστηρότερα (περιουσιακά) κριτήρια ένταξης, όπως πίεζαν οι θεσμοί. Εφόσον επικυρωθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες το νέο σχήμα ρυθμίσεως χρεών, αυτό θα προσφέρει:

- διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).
- έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)
- περισσότερες δόσεις «για τους πολλούς»: Η μεγαλύτερη ανατροπή, όμως, έγκειται στο ότι κατά την διαπραγμάτευση, τα τεχνικά κλιμάκια πείστηκαν να δικαιούνται περισσότερες δόσεις οι φορολογούμενοι που τις έχουν ανάγκη.

Με ελάχιστη μηνιαία δόση από 15 ευρώ ή ετήσια δόση μόλις 4%-10% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ (περίπου 50-100 ευρώ το μήνα), διευκολύνονται όλοι, καθώς η προηγούμενη πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, σπανίως έδινε το δικαιώμα πρόβασης σε πάνω 4-6 δόσεις για τους περισσότερους!

Επιπλέον ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα, αλλά όχι και από την περιουσία του οφειλέτη. Όπως όλα δείχνουν, οι οφειλέτες θα γλιτώσουν τα περουσιακά κριτήρια που ζητούσαν να τεθούν οι θεσμοί, με σκοπό να μην πληρώνουν δόσεις μόνον με βάση το «πόσα βγάζουν», αλλά υπολογίζοντας και το «πόσα έχουν», να ρευστοποιούν, δηλαδή, από μόνοι τους μέρος της περιουσίας τους ή να τους γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός, αντί για ρύθμιση σε δόσεις.

Αυτό κερδίζεις αν κάνεις επαναρύθμιση με τις νέες 120 δόσεις

Χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οφειλές προς την εφορία μικρού και μεσαίου ύψους σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες έως και 50% και μικρότερες έως και 34% με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το δικαίωμα αυτό απέκτησαν και όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί ήδη στην αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάιο.

Διάβασε επίσης: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Πόσα θα κερδίσει η τσέπη σας;

Ευνοούνται οι εξής:

Όπως προκύπτει η νέα ρύθμιση επιτρέπει σε φορολογούμενους με εισοδήματα έτους 2017 έως και 20.000 ευρώ την εξόφληση μικρού και μέτριου ύψους οφειλών τους προς την εφορία σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες έως και 50% και σε ποσά μειωμένα έως και 34% σε σύγκριση με την αρχική ρύθμιση.

Ο λόγος για τον οποίο σε κάθε περίπτωση μικρού ή μετρίου χρέους προκύπτουν τόσο μεγάλες διαφορές στον αριθμό και τα ποσά των δόσεων είναι ότι με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μειώθηκε από τα 30 στα 20 ευρώ. Η τροποποίηση αυτή ευνοεί κυρίως όσους είχαν το 2017 ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οφείλουν στην εφορία ποσά από 2.400 έως 3.600 ευρώ, καθώς τους επιτρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους αυτά σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-30 ευρώ έκαστη. Ευνοημένοι όμως είναι και οι μικροοφιελέτες με χρέη έως 2.400 ευρώ, καθώς με την καθιέρωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ αυξάνεται αυτόματα, κατά μεγάλο ποσοστό, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Για παράδειγμα, οφειλέτης ποσού 200 ευρώ μπορεί να την εξοφλήσει σε 10 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ έκαστη, ενώ με το ισχύον μέχρι πρότινος καθεστώς της αρχικής ρύθμισης, επιτρεπόταν να εξοφλήσει την οφειλή σε 7 δόσεις, εκ των οποίων οι έξι πρώτες των 30 ευρώ και η τελευταία των 10 ευρώ. Επίσης οφειλέτης ποσού 2.000 ευρώ μπορεί να ξεχρεώσει πλέον σε 100 δόσεις των 20 ευρώ έκαστη ενώ με το ισχύον μέχρι πρότινος καθεστώς υποχρεούταν να αποπληρώσει την οφειλή του σε 66 μηνιαίες δόσεις των 30,30 ευρώ έκαστη.

Με πληροφορίες από εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

120 δόσεις: Αυτοί δικαιούνται άτοκη ρύθμιση!

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το επιτόκιο 3% έχουν τα φυσικά πρόσωπα που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 3.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε: 120 δόσεις: Η τελευταία ευκαιρία για να ενταχθείτε στην ρύθμιση! Οι λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Πιο εύκολη η αποδοχή κληρονομιάς: H νέα ρύθμιση με έως 48 δόσεις!

Εφόσον το ποσό είναι υψηλότερο και ο φορολογούμενος επιθυμεί να μηδενίσει το επιτόκιο, θα πρέπει να προκαταβάλει το επιπλέον ποσό. Για παράδειγμα, φορολογούμενος φυσικό πρόσωπο με εισόδημα 10.000 ευρώ, με βασική οφειλή 4.500 ευρώ η οποία επιβαρύνεται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 1.500 ευρώ, εφόσον προκαταβάλει 1.500 ευρώ, δεν θα επιβαρυνθεί με τον τόκο της ρύθμισης.

Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης την καθιστούν εξόχως δελεαστική και, σε συνδυασμό με την προκαταβολή, μπορεί ο οφειλέτης να μειώσει σημαντικά το ποσό που χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση που ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, δηλαδή μειώνονται οι προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με βασική οφειλή 100.000 ευρώ, η οποία επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 20.000 ευρώ, επιλέγει πρόγραμμα ρύθμισης 120 δόσεων για το οποίο, βάσει του νόμου, τυγχάνει απαλλαγής προσαυξήσεων 10%.

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr: 120 δόσεις: Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες;

Εφόσον προκαταβάλει ποσό 5.000 ευρώ, οι προσαυξήσεις/τόκοι θα μειωθούν ισόποσα και θα διαμορφωθούν σε 15.000 ευρώ (ήτοι 20.000-5.000). Στο εναπομείναν ποσό των 15.000 ευρώ θα υπολογιστεί και η απαλλαγή 10%, ήτοι οι προσαυξήσεις θα διαμορφωθούν τελικώς σε 13.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό της προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης, ενώ υπάρχει η υποχρέωση καταβολής της μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης.

Η εγκύκλιος προβλέπει και τους όρους κάτω από τους οποίους θα γίνει η αποδέσμευση των μπλοκαρισμένων λογαριασμών. Με τις νέες διατάξεις οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εκτός από προστασία έναντι μελλοντικών κατασχέσεων, θα διαπιστώσουν ότι σύντομα η ΑΑΔΕ θα αφήσει ελεύθερους τους λογαριασμούς τους. Η εγκύκλιος ορίζει ότι, «εξαιρετικά» κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης, περιορίζονται οι συνέπειες των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια παντός τρίτου, υπό την έννοια της αποδέσμευσης και απόδοσης κατά νόμο των μελλοντικών απαιτήσεων, ήτοι των απαιτήσεων που γεννώνται μετά τη γνωστοποίηση στον τρίτο της βεβαίωσης αποδέσμευσης και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εχει εξοφληθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση της ρύθμισης ή έχει καταβληθεί η προκαταβολή.

2. Η κατάσχεση αφορά αποκλειστικά χρέη που έχουν ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 98 έως 109 του ν. 4611/2019, όπως ισχύει, και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν ρυθμίζονται κατά τις διατάξεις αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ποσά απαιτήσεων που έχουν αποδοθεί ή αποδίδονται στο Δημόσιο δεν επιστρέφονται και πιστώνονται έναντι της δόσης ή των δόσεων της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share