Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

120 δόσεις: Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες;

Αυτά ειναι τα σημεία κλειδιά

10 Σεπτεμβρίου 2019 07:07
120 δόσεις: Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες;

Άνοιξε από την Πέμπτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. 120 δόσεις: Πώς θα κάνετε την αίτηση;

Τα σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες:

Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%(υπολογίζεται αυτόματα για όσους έχουν ενταχθεί )
Μείωση ελάχιστης δόσης από 30€ σε 20€ (με αίτηση για νέο υπολογισμό)
Ένταξη νομικών προσώπων με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ
Αναστολή τραπεζικών κατασχέσεων (ηλεκτρονική αίτηση για βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία ο οφειλέτης προσκομίζει εντός μηνός στην τράπεζα ή σε όποιον έχει την απαίτηση κατάσχεσης).
Οι μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων διαμορφώνονται σε ποσοστά ως εξής:

- 100% εφάπαξ αποπληρωμή
- 95% με αποπληρωμή σε 2 έως 4 δόσεις
- 85% με αποπληρωμή σε 5 έως 12 δόσεις
- 80% με αποπληρωμή σε 13 έως 24 δόσεις
- 75% με αποπληρωμή σε 25 έως 36 δόσεις
- 45% με αποπληρωμή σε 37 έως 48 δόσεις
- 30% με αποπληρωμή σε 49 έως 60 δόσεις
- 20% με αποπληρωμή σε 61 έως 72 δόσεις
- 15% με αποπληρωμή σε 73 έως 96 δόσεις
- 10% με αποπληρωμή σε 97 έως 120 δόσεις

Προσοχή: Με την απώλεια της ρύθμισης χάνεται το δικαίωμα του ακατάσχετου λογαριασμού και επανέρχονται οι προσαυξήσεις.

Απώλεια επέρχεται στις περιπτώσεις: μη πληρωμής 2 δόσεων, δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων και μη υποβολής δηλώσεων

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

120 δόσεις: Οι 6 λόγοι που θα σας κάνουν σίγουρα να "κλικάρετε" την πλατφόρμα που άνοιξε!

Ποιοι είναι οι έξι λόγοι που θα σας κάνουν να "κλικάρετε" σίγουρα την πλατφόρμα για τις 120 δόσεις που άνοιξε πριν λίγες ώρες;

Δεκαεννέα στους είκοσι οφειλέτες είχαν γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία πέρασε έτσι ουσιαστικά στο παρελθόν.

Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις

1. Σταματούν οι κατασχέσεις: 1 στους 3 οφειλέτες (1,3 από τα 4 εκατ. που χρωστούν στην εφορία) έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Αυτές όμως συνεχιζόταν, ακόμα και αν είχαν ενταχθεί στις "παλαιές" 120 δόσεις. Τώρα σταματούν, και οι οφειλέτες που θα κάνουν αίτηση θα πληρώνουν μόνον τη δόση για τα παλαιά χρέη -χωρίς να αφήνουν όμως νέα- γνωρίζοντας πως δεν θα αδειάσει στα ξαφνικά ο λογαριασμός τους από τον οποίο ζουν και κινούνται, λόγω κατάσχεσης.

2. «Σώζονται» οι μικροφειλέτες: με ελάχιστη δόση 20 ευρώ αντί 30 το μήνα, αλλάζουν θεαματικά οι όροι αποπληρωμής για όλους. Ειδικά 2 εκατομμύρια μικροφειλέτες που χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα ούτε 500 ευρώ που χρωστούν στην εφορία, παίρνουν βαθιά ανάσα. Μέχρι χθες είχαν δύο ενεργές δυνατότητες ρύθμισης (οι άλλες έχουν απενεργοποιηθεί): μία «πάγια» με έως 12 δόσεις -που για την περίπτωσή τους όμως δεν έβγαιναν παραπάνω από 3-5 το πολύ- και μία (κατ’όνομα) 120 δόσεων που τους έβγαζε έως 16 δόσεις το πολύ (επειδή 30 ευρώ Χ17 δόσεις = 510 ευρώ).

Τώρα όμως, όποιος χρωστά 500 ευρώ και επιλέξει την ρύθμιση Ρ6, μπορεί να έχει έως και 25 δόσεις (Χ20 ευρώ =500 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι για 1 στους 2 μικροφειλέτες οι δόσεις αυξάνονται αυτομάτως έως και 50% σε σχέση με την παλιά ρύθμιση. Για τέτοια μικροποσά οφειλών, τα 10 ευρώ το μήνα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία, ειδικά όταν πρέπει στους επόμενους μήνες και χρόνια οι οφειλέτες να αποπληρώνουν και όλους τους τρέχοντες φόρους στην ώρα τους.

3. Εντάσσονται και παλαιά χρέη που βεβαιώθηκαν μετά την 1.1.2019: ανοίγει έτσι παράθυρο και για νέα περαίωση. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να δηλώσει τώρα εισοδήματα ή ΦΠΑ που …ξέχασε να δηλώσει πριν 3 ή και πριν 13 χρόνια (πχ γιατί θέλει να διακόψει στην εφορία αλλά ανακάλυψε πως δεν έχει υποβάλει καν δήλωση), τα δηλώνει τώρα και τα πληρώνει σε δόσεις, αλλά «κουρεύει» και τις προσαυξήσεις, σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.

4. «Κούρεμα» οφειλών: όποιος ενταχθεί στην νέα ρύθμιση, μπορεί να γλιτώσει 10%-80% της οφειλής του, ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης που θα επιλέξει. Το «κούρεμα» γίνεται μόνον στις προσαυξήσεις και όχι στο κεφάλαιο. Αλλά και πάλι το όφελος είναι τεράστιο.

Σε μικρά χρέη οι προσαυξήσεις φαντάζουν μικρές, αλλά εύκολα ξεφεύγουν αν δεν πληρωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι στα 104 δισ. χρεών στην εφορί (βασική οφειλή) έχουν ήδη προστεθεί ως προσαυξήσεις και άλλα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προσαυξήσεις αυτές αποκαλύπτονται την ημέρα που πάει ο οφειλέτης να πληρώσει τα παλιά χρέη του, αλλά όταν διαπιστώνει ότι αυτά έχουν αυξηθεί έως 80% της οφειλής που είχε –ή πολύ παραπάνω από τα εισοδήματα που είχε τότε που σταμάτησε να τα πληρώνει- συχνά παραιτείται από την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσει να υποβάλει την αίτηση ρύθμισης.

Με «κούρεμα» 10% ή 15% ή 100%, οι προσαυξήσεις για 4 εκατομμύρια οφειλέτες μπορούν να «κουρευτούν» κατά 8 ή 12 δισ. (ή έως και 80 δισ. ευρώ θεωρητικά), δηλαδή 3-4 …ΕΝΦΙΑ ή, κατά μέσον όρο, κατά 2.000 - 3.000 ευρώ για τους 4 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν περί τα 25.000 ευρώ αναλογικά ο καθένας.

5. Ευνοϊκά ή μηδενικά επιτόκια: επιτόκιο 5% το χρόνο για έως 10 χρόνια εξόφλησης οδηγούσε σε επιβάρυνση 50% σε σχέση με την αρχική οφειλή. Τώρα αυτό μειώνετα στα 3% ή και μηδενίζεται για μικροφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ. Και επιπλέον, αν κάποιοι χρωστούν παραπάνω αλλά πληρώσουν μαζεμένα ένα μέρος για να πέσουν κάτω από το όριο οφειλής, μπορούν να υπαχθούν και αυτοί επίσης σε άτοκ προγράμματα.

+1: Εντάσσονται οι επιχειρήσεις: με 120 δόσεις αντί έως 36 τι πολύ που ίσχυε πριν, θα διευκολυνθούν πολλοί εργοδότες να αποπληρώσουν προμηθευτές και καθυστερούμενους μισθούς, να μην κλείσουν ή να μην απολύσουν εργαζομένους τους κλπ. Κερδισμένοι βγαίνουν έτσι οι επιχειρήσεις που διασώζονται, οι εργαζόνενοι που πληρώνονται αλλά και το δημόσιο που θα συνεχίσει να εισπράττει από επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share