Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εφορία: Μπορείτε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε δόσεις έως το 2029!

Η ευνοϊκή ρύθμιση που θα σας σώσει!

11 Σεπτεμβρίου 2019 18:18
Εφορία: Μπορείτε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε δόσεις έως το 2029!

Η ευνοϊκή ρύθμιση που θα σας σώσει ήρθε από την Εφορία αφού θα μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές σας σε δόσεις έως το 2029!

Στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ακόμη και ληξιπρόθεσμα χρέη από παλαιά πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν μέχρι και τις 31-12-2018 από την Τροχαία ή τους Δήμους, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή για άλλες παραβάσεις και έχουν βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ. μέχρι και τις 30-9-2019. ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που πρέπει να διορθώσετε για να κερδίσετε τις εκπτώσεις!

Ποσά φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α., φόρων μεταβίβασης ακινήτων, φόρων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που αφορούν φορολογικές δηλώσεις ετών προ του 2019 και δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα μπορούν πλέον - με βάση τις νέες διατάξεις του ν. 4621/2019 που ψηφίστηκαν πρόσφατα - να ρυθμιστούν με άκρως ευνοϊκούς όρους, έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, ώστε να εξοφλούνται τμηματικά ακόμη και μέχρι και το 2029.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να κλείσουν με τους ευνοϊκούς όρους της ρύθμισης όλες τις παλαιές υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4621/2019, στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου μπορούν να υπαχθούν, ενδεικτικά, οι ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:

1. Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για έτη μέχρι και το 2017.

2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για έτη μέχρι και το 2017.

3. Τέλος επιτηδεύματος φυσικών και νομικών προσώπων για χρήσεις μέχρι και το 2017.

4. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για έτη μέχρι και το 2017 (αφορά φυσικά πρόσωπα που κατέχουν Ι.Χ. άνω των 1.928 κ.εκ., πισίνες, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη).

5. ΦΠΑ για φορολογικές περιόδους μέχρι 30-9-2018, για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες τηρούν βιβλία απλογραφικά και για φορολογικές περιόδους μέχρι 30-11-2018 για όσους τηρούν βιβλία διπλογραφικά.

6. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για έτη έως και το 2018.

7. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων για υποθέσεις για τις οποίες οι σχετικές δηλώσεις έπρεπε να είχαν υποβληθεί έως 31-12-2018.

120 δόσεις: Πώς θα κάνετε την αίτηση;

Άνοιξε την Πέμπτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των οφειλετών προκειμένου να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Πιο εύκολη η αποδοχή κληρονομιάς: H νέα ρύθμιση με έως 48 δόσεις!

Οι οφειλέτες μπορούν να επισκεφθούν το λογαριασμό τους στο Taxisnet με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους και στη συνέχεια πατώντας την επιλογή που αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών να μπουν στην πλατφόρμα ακολουθώντας τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει εκτός των άλλων μείωση τη ελάχιστης οφειλής στα 20 ευρώ από 30 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη, μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% στην προηγούμενη καθώς και έως 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή ως 1 εκατ ευρώ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να υποβάλουν και όσοι είχαν ήδη ενταχθεί στην παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πώς θα ξεμπλοκάρετε το λογαριασμό σας στο Taxisnet

Από την υπηρεσία αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης των ληξιπρόθεσμων προς τη φορολογική διοίκηση οφειλών τους, στις Ρυθμίσεις του Ν.4152/2013 και του Ν.4611/2019

ΕΔΩ θα κάνετε την αίτηση

Η νέα ρύθμιση διευκολύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θέλουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση:

  • Μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 στα 20 ευρώ και έτσι αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων που δικαιούνται οι μικροφειλέτες των 500-3.500 ευρώ.
  • Μόλις και ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση (μετά την αίτηση και πληρωμή της προκαταβολής) σταματούν αυτόματα οι κατασχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την «αποδέσμευση» των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει «βεβαίωση αποδέσμευσης» την οποία γνωστοποιεί στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοση της.

  • Εντάσσονται πλέον και επιχειρήσεις χωρίς κριτήρια εισοδήματος.
  • Μειώνεται και το μηναίο επιτόκιο των δόσεων από 5% σε 3%.
  • Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, εφόσον αφορούν παρελθόντα έτη –πλην του φόρου εισοδήματος 2018.
  • Μέσω προπληρωμής, εντάσσονται προαιρετικά και όσοι τυχόν αποκλείονται λόγω ύψους οφειλής.

Επιπλέον υπάγονται περιπτώσεις στην ρύθμιση:

  • «Επιπλέον, στη ρύθμιση των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019, μετά από επιλογή του οφειλέτη, δύναται να υπαχθούν, με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ανωτέρω διατάξεων, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018. Στην περίπτωση που από το χρηματικό κατάλογο ή τα συνοδευτικά αυτού έγγραφα δεν προκύπτει η αναγωγή της υποχρέωσης έως τις 31.12.2018, απαιτείται προς τούτο έγγραφη βεβαίωση της βεβαιούσας αρχής προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας».

- Προεξόφληση χρέους με προκαταβολή: «Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (…) και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης. Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής (…) Η προκαταβολή δεν προσμετράται στο πλήθος των δόσεων της ρύθμισης. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 μετά την καταβολή της προκαταβολής.».

- Η μείωση του τόκου (με επιτόκιο 3% αντί 5% που υπολογίστηκε στις αιτήσεις που έχουν ήδη γίνει) θα γίνει αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ μετά τον Οκτώβριο. 120 δόσεις: Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες!

- Στη βασική οφειλή των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ανά Υπηρεσία της παρ. 1 του άρθρου 99 του ν. 4611/2019 δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει να πληρώσει ο φορολογούμενος. Δηλαδή αν κάποιος χρωστά και προπληρώσει ένα μέρος της οφειλής του, μπορεί να πέσει κάτω από τα 3.000 ευρώ για να μη πλρώνει καν τόκους. ριτήριο υπαγωγής για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα ή Τελωνεία, κατά περίπτωση, που υποχρεωτικά υπάγονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει ο φορολογούμενος σύμφωνα με το άρθρο 6. Η ρύθμιση. Δηλαδή και πάλι δίδεται η δυνατότητα καταβολής ποσού ποκειμένου ν μειωθεί η οφειλή κάτω του ανωτάτου ορίου και να υπαχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση.

- Νομικά πρόσωπα που κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) έχουν ήδη υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως τριάντα έξι (36) δόσεις κατά τις διατάξεις των υποπερ. α έως γ της περ. Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019, δύνανται να αιτηθούν 120 δίσεις, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση (τέλος Σεπτεμβρίου).

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση οφειλετών στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», όπως αποκαλείται.

120 δόσεις: Τα κέρδη και οι παγίδες!

Έτοιμες για υπογραφή και δημοσίευση είναι πλέον οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι της Ανεξάρτητης Αρχἠς Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο με τον οποίο θα "τρέξει" η διαδικασία ενεργοποίησης της νέας βελτιωμένης ρύθμισης των 120 δόσεων για τη ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. 120 δόσεις: Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες!

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής του συστήματος TAXISnet που θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, όσοι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν πλέον να κινούν ελεύθερα τους λογαριασμούς τους, καθώς οι δεσμεύσεις θα αρθούν και οι κατασχέσεις στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους θα σταματήσουν.

Κι αυτό διότι η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων προβλέπει, για όσους οφειλέτες εντάσσονται σ'αυτήν, αναστολή των ήδη υφιστάμενων δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και παύση των κατασχέσεων ποσών από τα υπόλοιπα των λογαριασμών.

Επιπλέον, στη νέα ρύθμιση το επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επί των ποσών των ρυθμιζόμενων οφειλών θα είναι μειωμένο από το 5% στο 3%, ενώ το ποσό της ελάχιστης καταβλητέας μηνιαίας δόσης θα είναι μειωμένο από 30 σε 20 ευρώ. 120 δόσεις: Όλες οι διευκολύνσεις και τα ισχυρά κίνητρα προς τους οφειλέτες! Video)

Με τη νέα ρύθμιση θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε όσους παρέλειψαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, να εκπληρώσουν εκπρόθεσμα τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και να ρυθμίσουν τις οφειλές που θα προκύψουν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Βέβαια, παρά τις ευνοϊκές αλλαγές στη ρύθμιση παραμένουν οι «παγίδες» που υπήρχαν από την αρχή, όπως ο τρόπος με τον οποίον υπολογίζεται το εισόδημα που αποτελεί τη βάση για τη ρύθμιθση, η δυνατότητα της εφορίας να προχωρά σε υποθήκες και συμψηφισμούς.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share