Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι απαλλάσσονται τελείως;

Σας αφορά!

19 Αυγούστου 2019 17:32
ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι απαλλάσσονται τελείως;

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα λάβουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων 69.000 τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω. Taxisnet: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ;

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο εισοδηματικό κριτήριο για απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, έγγαμος με τρία εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 16.000 ευρώ, έγγαμος με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ, με πέντε εξαρτώμενα μέλη 18.000 ευρώ κ.ο.κ.

Στην περίπτωση εγγάμου με δύο εξαρτώμενα μέλη όπου το ένα έχει αναπηρία 80% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά αφορούν το 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία εφέτος.

Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνουν τα 150 τ.μ. Από την άλλη, στο μειωμένο ποσό του φόρου που θα προκύψει βάσει των νέων διατάξεων θα υπάρξει επιπλέον έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% εφόσον το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2018 δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 10.000 ευρώ αν αφορά σε ζευγάρι χωρίς παιδιά, τις 11.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί και τις 12.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Παράλληλα, για να ισχύσει η φορολογική έκπτωση θα πρέπει η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που πρέπει να διορθώσετε για να κερδίσετε τις εκπτώσεις!

Μια βόλτα από την Εφορία τους θα πρέπει να περάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαπιστώσουν ότι στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν τους έχει χορηγηθεί η απαλλαγή ή η έκπτωση για συγκεκριμένα ακίνητα ή διαπιστώσουν άλλα λάθη όπως για παράδειγμα στην φορολογητέα αξία των ακινήτων. Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ!

Καλό είναι οι διορθώσεις να γίνουν πριν την καταβολή της πρώτης δόσης η προθεσμία της οποίας λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσοι διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Απαλλαγή ακινήτων: Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr). Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

– Αμφισβήτηση φορολογητέας αξίας: Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share