Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου;

Τι πρόκειται να αλλάξει;

28 Ιουλίου 2019 12:25
Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου; Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο έως τις 6.500 ευρώ περίπου θα επιτυγχάνεται με την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτείται σήμερα , ενώ για το επιπλέον ποσό έως τις 8.636 ευρώ θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι επιφυλάξεις των θεσμών για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της διατήρησης του αφορολογήτου, αφού η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα οδηγήσει σε περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει τα εξής:

-Σταθερό αφορολόγητο 6.500 ευρώ το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές ως εξής:


1.Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%.

2. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ , 15%.

3.Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω από 20%.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

4.Προσαυξημένο αφορολόγητο της τάξεως των 8.636 ευρώ: Προκειμένου να φθάσει κάποιος στο υψηλό αφορολόγητο θα πρέπει να έχει πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτός δηλαδή από αυτές που προβλέπονται για το χτίσιμο του του σταθερού αφορολόγητου ορίου. Το ύψος των επιπλέον συναλλαγών θα αποφασισθεί το επόμενο έτος στηνπερίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδημάτων

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδήματος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Διατήρηση του αφορολόγητου του ορίου των 8.636 ευρώ είτε στο σύνολο του είτε με προσαυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές , το οποίο θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Νέα φορολογική κλίμακα με 5 ή 6 κλιμάκια.

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020.

Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

-Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, στο 42%.

Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 9% από 22% σήμερα, με το όφελος να φθάνει για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 1.300 ευρώ

Παράλληλα επισημαίνεται ότι εξετάζονται αλλαγές και στην φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Ο νόμος Κατρούγκαλου που έβγαλε συντάξεις έως 24.000 ευρώ το μήνα! - Τις σταμάτησε ο Βρούτσης!

Ο νόμος Κατρούγκαλου έδωσε συντάξεις μέχρι 24.000 ευρώ το μήνα! Αποφάσεις τις οποίες μπλόκαρε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνώριζε το θέμα για μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα!

Τις απίστευτες στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος την ώρα που προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στην πλειονότητα των συνταξιούχων φανερώνει η είδηση που επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας ότι ετοιμάστηκαν αποφάσεις για συντάξεις έως και 24.000 ευρώ το μήνα καθώς δεν προέβλεπε ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις όπως όλοι οι προηγούμενοι ασφαλιστικοί νόμοι!

«Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια νέα έκπληξη πολύ δυσάρεστη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 μήνα, 24.000 το μήνα. Σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» είπε το πρωί του Σαββάτου στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας το Παρόν.

«Έδωσα εντολή το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη. αλλά ηθικά δεν μπορώ να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε, αυτή είναι η υπηρεσιακή πληροφόρηση» ενώ πρόσθεσε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ορισμένες έχουν δοθεί, δεν τις πρόλαβα».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου και «ήδη μια επιστημονική ομάδα εξετάζει αλλαγή νόμου».

«Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν. Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ».

Ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις. Είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής»

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share