Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέες αυξήσεις στις συνταξεις χηρείας - Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι;

Ανατροπη!

19 Ιουλίου 2019 10:28
Νέες αυξήσεις στις συνταξεις χηρείας - Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι;

Διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης χηρείας παρέχει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Αυτές οι διευκρινήσεις αναφέρονται, κατά κύριο λόγο, στην άρση των ηλικιακών περιορισμών για τη χορήγηση σύνταξης, λόγω θανάτου και μετά την πρώτη τριετία από την επέλευση του χρόνου θανάτου, στη μείωση της χρονικής διάρκειας του έγγαμου βίου/συμφώνου συμβίωσης στα τρία έτη από πέντε από την τέλεση του γάμου/σύναψη συμφώνου συμβίωσης, προκειμένου να δικαιωθεί ο επιζών σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης τη σύνταξη, λόγω θανάτου και στην αύξηση του ποσοστού της χορηγούμενης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο/μέρος συμφώνου συμβίωσης. Να σας υπενθυμίσουμε τις συντάξεις Αυγούστου 2019: Πότε θα πιστωθούν ανά ταμείο;

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, οι οποίες αφορούν και δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου που έχει επέλθει από τις 13 Μαΐου 2016 και στους οποίους έχει απονεμηθεί ή εκκρεμεί σύνταξη θανάτου:

1. Καταργείται το όριο ηλικίας που απαιτούνταν από το άρθρο 12 του ν. 4387/2016, προκειμένου ο επιζών/μέρος συμφώνου συμβίωσης να συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξη θανάτου και μετά την πρώτη τριετία. Επομένως, από τις 17 Μαΐου 2019(ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 19), ο επιζών σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη, λόγω θανάτου, ανεξάρτητα από την ηλικία του.

2. Επανακαθορίζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 (δηλαδή από 17.5.2019), το δικαιούμενο ποσοστό σύνταξης, λόγω θανάτου, για τον επιζώντα σύζυγο/μέρος συμφώνου συμβίωσης στο 70% της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Αναλυτικότερα, ο υπολογισμός του νέου ποσού του επιζώντος συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης έχει ως εξής:

Εάν υπάρχει μόνο επιζών ή μέρος που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το 70%. Εάν ο γάμος/σύμφωνο συμβίωσης έλαβε χώρα, μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου – αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου/συμφώνου συμβίωσης – είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, το ποσοστό για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μειώνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο α της παρ. 4Α του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.
Εάν υπάρχει, εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Σε αυτήν την περίπτωση, τα ποσοστά που δικαιούνται ο επιζών και ο διαζευγμένος σύζυγος ανακαθορίζονται με βάση τα οριζόμενα στο εδάφιο β της παρ. 4Α του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.
Εάν ο θανών καταλείπει ένα τέκνο, αυτό λαμβάνει το 25% του ποσού της σύνταξής του. Εάν το τέκνο είναι αμφιτεροπλεύρως ορφανό και δεν δικαιούται σύνταξη από τους δύο γονείς, τότε λαμβάνει ποσοστό 50%.

Τεράστια ανάσα με τα αναδρομικά!: Έως 4.400 ευρώ!

Τεράστια ανάσα! Θα δοθούν έως 4.400 ευρώ σε κύριες – επικουρικές συντάξεις! Ποιους όμως αφορά η "βροχή" των αναδρομικών;

Αφορούν κυρίως σε επιστροφές παράνομων μειώσεων σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις για διάστημα 11 ως 34 μηνών, φέρνουν νέες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων που έμεναν σε εκκρεμότητα έκδοσης λόγω εκλογών. Σας αφορά: Ποιο επίδομα αυξάνεται και πάει στα 2.000 ευρώ;

Τα ποσά που επιστρέφονται ωστόσο, όπως δείχνουν δύο εκ των τριών νέων αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθήνας, κρύβουν και εκπλήξεις, καθώς δεν περιλαμβάνουν Δώρα, ούτε επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, πέραν των αντισυνταγματικών περικοπών στις συντάξεις με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.

Κατά το σκεπτικό των δύο πρωτόδικων αποφάσεων, οι μειώσεις που επιβλήθηκαν μέσω της ΕΑΣ (με ποσοστά 3% ως 14%) σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μικτά κρίθηκαν συνταγματικές και δεν υφίσταται θέμα επιστροφών για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.). Αντίθετα, υφίσταται θέμα αναδρομικών από την ΕΑΣ μόνον για τουςσυνταξιούχους του Δημοσίου, μια που το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι αρμόδιο να κρίνει επί της συνταγματικότητας ή μη των νομοθετικών διατάξεων για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Δημοσίου έκρινε την εν λόγω εισφορά αντισυνταγματική για άσους προσέφυγαν σε αυτό και δικαιώθηκαν (απόφαση 244(2017).

Για τα Δώρα και κυρίως στις επικουρικές συντάξεις, στην τρίτη απόφαση ταυ Πρωτοδικείου οι δικαστές επικαλούνται στο σκεπτικό τους το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι που τα διεκδικούν, είχαν άθροισμα συντάξεων μεγαλύτερο των 2.500 ευρώ οπότε δεν δικαιούνται τη 13η και 14η σύνταξη με τα ποσά που όρισε ο νόμος 3845/2010 (έως 800 ετησίως για συντάξεις έως 2.500 ευρώ και δυο επιπλέον επικουρικές ετησίως).

Κοινό σημείο και στις τρεις αποφάσεις, πάντως οι δικαστές επικυρώνουν την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093 στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι και κυρίως τους δικαιώνουν, με αναδρομικά ως και 34 μήνες, πέραν δηλαδή του 10μηνου που θεωρείται το ελάχιστο διάστημα των επιστροφών για όλους όσοι είχαν τις παράνομες μειώσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share