Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Τι απαντά για την οικονομική της κατάσταση;

Η επίσημη ανακοίνωση!

20 Ιουνίου 2019 21:30
ΔΕΗ: Τι απαντά για την οικονομική της κατάσταση;

Τι απαντά η ΔΕΗ για την οικονομική της κατάσταση, σύμφωνα με την πτώση της μετοχής;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, λένε πως δεν έχουν καμία βάση τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις πως η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών.

Τονίζει επίσης ότι εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ανακοινώνονται τα εξής:

1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.

3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

4. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της ΔΕΗ!

Ελεύθερη πτώση παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασε 12% και πλέον διαμορφώνεται στα 1,84 ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά από κοινού με την διοίκηση της ΔΕΗ τρόπους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητά άμεσα χρήματα προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην επιχείρηση από τα κάκιστα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019 και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ.

Μία από τις λύσεις που έχουν συζητηθεί μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα είναι να παραιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ. Μία άλλη λύση είναι να εγκριθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για το ποσό αυτό επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Πάγωσε και η τιτλοποίηση

Τα κακά νέα για την πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ δεν σταματούν εδώ. Η τιτλοποίηση που είχε ξεκινήσει και θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση, πάγωσε εξαιτίας της των επικείμενων εκλογών. Το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης.

Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσφέρει τεράστια οικονομική ανάσα στην εταιρεία, η οποία υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. Όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, τον περασμένο Μάιο, εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφέρονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Στη μία εταιρεία θα τιτλοποιούνταν λογαριασμοί σε καθυστέρηση άνω των 60 και στη δεύτερη άνω των 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, η ΔEH, μέσω των δύο θυγατρικών της, θα αναζητούσε χρηματοδότηση από funds.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share