Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Σας αφορά: Η Εφορία ακυρώνει όλα τα πρόστιμα!

Δείτε εδώ!

27 Μαΐου 2019 10:48
Σας αφορά: Η Εφορία ακυρώνει όλα τα πρόστιμα!

Η Εφορία ακυρώνει όλα τα πρόστιμα! Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους αφορά αυτό το προνόμιο!

Σανίδα σωτηρίας στον κυκεώνα των φορολογικών νόμων αναδεικνύεται και πάλι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με μια σημαντική απόφαση (1200/2019) η ΔΕΔ Αθηνών ακυρώνει πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιτηδευματίες για δήθεν εισόδημα από ιδιόχρηση ακινήτων τους.

Για τυπική παράλειψη τα ελεγκτικά κέντρα επιβάλλουν φόρους σε επιχειρήσεις για τεκμαρτό εισόδημα που δεν υπάρχει. Τα κρούσματα είναι πάμπολλα. Ενα από τα πιο κραυγαλέα όμως αφορά εταιρεία την οποία δικαίωσε η ΔΕΔ, σε προσφυγή της μετά από επιτόπιο έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ).

Στην περίπτωση αυτή το ΚΕΜΕΠ ανακάλυψε φοροαποφυγή 300.000 ευρώ και επέβαλε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα σε επιχείρηση επειδή παρέλειψε να εγγράψει στα βιβλία της ως τεκμαρτή δαπάνη το κόστος ιδιόχρησης των ακινήτων ώστε να μηδενίσει το τεκμαρτό εισόδημα ιδιόχρησης που υπολογίζει η Εφορία για τα ίδια ακίνητα!

Επί της ουσίας, η ΔΕΔ απεφάνθη για το αυτονόητο: ότι η καταχώρηση του συνολικού εισοδήματος από ιδιόχρηση και της αντίστοιχης τεκμαρτής δαπάνης είναι κυρίως πληροφοριακού χαρακτήρα, ενώ η παράλειψή της δεν επηρεάζει το πραγματικό φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης. Καθώς όμως η αναγραφή τους σε βιβλία, δηλώσεις κ.λπ. αποτελεί τυπική υποχρέωση βάσει νόμου, η ΔΕΔ έκρινε ότι για την παράλειψη μπορεί να επιβληθεί μόνο το πρόστιμο των 100 ευρώ, για διόρθωση ανακριβούς υποβολής δήλωσης, καθώς τα πληροφοριακά στοιχεία δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα αφορά όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι το ετήσιο τεκμαρτό μίσθωμα της ιδιόχρησης υπολογίστηκε μόνο επί της αντικειμενικής αξίας των ιδιοχρησιμοποιούμενων γραφείων και δεν συμπεριέλαβε το σύνολο των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων (αποθήκες, εργοστάσια κ.λπ.). Καθώς η αντικειμενική αξία των ακινήτων της συγκεκριμένης εταιρείας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ο έλεγχος προσδιόρισε το τεκμαρτό εισόδημα με τον προβλεπόμενο συντελεστή 3% της αξίας τους, δηλαδή 300.000 ευρώ. Ωστόσο δεν αναγνώρισε το ίδιο ποσό ως ισόποση δαπάνη επειδή δεν είχε καταχωρηθεί ως έξοδο στα βιβλία που κρατά η εταιρεία. Η ΔΕΔ όμως διέγραψε το πλασματικό εισόδημα που η ελληνική τυπολατρία προσδιόρισε.

Δεδικασμένο

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όμως, όπου οι διοικητικές λύσεις σε προσφυγές φορολογουμένων κρίνονταν κεκλεισμένων των θυρών από ειδικές επιτροπές και ίσχυαν εξατομικευμένα, από τον Απρίλιο του 2016 η ΔΕΔ αναρτά δημόσια στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ τις αποφάσεις της, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια των φορολογικών ελέγχων αλλά και των διορθωτικών αποφάσεών της. Δημοσιεύει όμως και αναλυτική αιτιολογία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης των φορολογουμένων και στην ισονομία, καθώς το σκεπτικό των αποφάσεων γίνεται γνωστό σε όλους. Ετσι, και ο φορολογικός έλεγχος υποχρεώνεται πλέον να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο φορολογικά θέματα όλων των φορολογουμένων, εφόσον έχει αποφανθεί γι’ αυτά η ΔΕΔ, ενώ και οι ελεγχόμενοι, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, δεν χρειάζεται να προσφεύγουν μαζικά για θέματα που καλύπτουν ήδη προηγούμενες αποφάσεις.

120 δόσεις: Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας - Δείτε όλες τις αλλαγές!

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις , έδωσε το «πράσινο φως» στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών και οι οφειλέτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία αναμένεται να παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία
Η ένταξη γίνεται στα ακόλουθα βήματα:

Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ο οφειλέτης χρησιμοποιεί τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, για να ενημερωθεί για το ύψος του χρέους του.
Στη συνέχεια ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
Κατόπιν θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Εάν αποδεχθεί τη νέα μειωμένη οφειλή θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.
Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

120 δόσεις για χρέη στην εφορία
Ο ενδιαφερόμενος μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ καλείται να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Εισέρχεται στον κόμβο με τους κωδικούς του taxis, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
Κατόπιν θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή.
Με ένα κλικ θα απαντά εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.
Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει το χρόνο. Βάσει αυτού και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε στα 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120 θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος.
Στη συνέχεια θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση, που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα.
Μόλις ολοκληρωθεί της διαδικασίας θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Οι αλλαγές:

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και δη στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση που θα ισχύει μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων, στις 30 Σεπτεμβρίου, και αυξάνει τις δόσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Αλλη τροποποίηση δίνει το δικαίωμα μετάπτωσης στις 120 δόσεις, χωρίς αίτηση στους συνταξιούχους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών με παρακράτηση των δόσεων από τη σύνταξη. Η μετάπτωση θα γίνεται αυτόματα για το υπολειπόμενο ποσό οφειλής, το οποίο θα παρακρατείται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης - παρακράτησης 50 ευρώ.

Αλλαγή υπήρξε και στους δικαιούχους της «13ης σύνταξης» καθώς εντάχθηκαν σε αυτούς και οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή.

Συγκεκριμένα, η νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Εργασίας προσθέτει στους δικαιούχους της «13ης σύνταξης« και τους περίπου 7.500 πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share