Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μοιράζονται από 500 μέχρι 1.000 ευρώ! Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Αναλυτικά τα κριτήρια!

17 Μαΐου 2019 09:21
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μοιράζονται από 500 μέχρι 1.000 ευρώ! Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν θα πληρωθεί το μέρισμα. Ποια τα κριτήρια για τους δικαιούχους! Κοινωνικό μέρισμα ανάσα: Αυτοί θα πάρουν επίδομα γύρω στα 1.000 ευρώ!

Το σίγουρο είναι πως όχι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήθελε ούτε να… ακούει για το περιβόητο και πολυθρύλητο επίδομα Πάσχα.

Αυτό έγινε πριν το Πάσχα

Το είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Πάτρας, διαμηνύοντας πως υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Αν και πάγωσε το επίδομα Πάσχα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος, στο τέλος του χρόνου όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια, το κοινωνικό μέρισμα. Αλλά και σε αυτό άφησε αστερίσκο. Αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά… Αν δηλαδή υπάρξει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτά ήταν τα σενάρια για μέρισμα το Πάσχα 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το επίδομα μπορεί να αντιστοιχεί στην καταβολή του κομμένου δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας και ανέρχεται σε 250 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Τα επιτελεία των δύο υπουργείων έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν το κόστος μιας τέτοιας απόφασης η οποία αποτελεί κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην Realnews ότι η χορήγηση εξαρτάται από τις δυνατότητες της χώρας διευκρινίζοντας ότι ακόμη τα αναδρομικά ποσά δεν έχουν αμετάκλητα κριθεί.

«Δεν σχεδιάζουμε την πολιτική μας επειδή μας υποχρεώνουν τα δικαστήρια», λέει χαρακτηριστικά. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το υπό κατανομή κονδύλι συνολικού ποσού 658 εκατ. ευρώ που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο το πώς θα κατανεμηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες με την Κομισιόν να έχει διατυπώσει στην τελευταία της έκθεση υπόνοιες για ενδεχόμενη χρήση τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, Χωρίς να έχουν προσμετρηθεί στους υπολογισμούς των Ευρωπαίων για το εκτιμώμενο ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Το θέμα, πάντως προβληματίζει τους εταίρους και γι’ αυτόν τον λόγο θα συζητηθεί τόσο στο Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας όσο και στο Eurogroup της 5ης Απριλίου όπου θα ζητηθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του κονδυλίου και το όποιο επίδομα.

Τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, καθώς εκτός από ζήτημα πολιτικής βούλησης αναζητείται και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη χορήγηση του ποσού, χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί στον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις με τους εταίρους.

Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί εάν το επίδομα θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Άλλωστε, δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για την επαναφορά ακόμη και των κομμένων επιδομάτων.

Ακούγεται για μέρισμα πριν τις ευρωεκλογές. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πακέτο μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και ένα μέρος θα είναι μόνιμου χαρακτήρα ενώ ένα άλλο θα είναι εφάπαξ.

Τα σενάρια για πριν τις ευρωεκλογές

Για τη ρύθμιση αυτή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς (τα κλιμάκια των επικεφαλής θα είναι στην Αθήνα στις 6- 8 Μαΐου), καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την προηγούμενη υπουργική απόφαση, το Κοινωνικό Μέρισμα δίνεται προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δες τι έγινε με το κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018

Τα 710 εκατομμύρια ευρώ του κοινωνικού μερίσματος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα δοθούν στους δικαιούχους στις 14 Δεκεμβρίου.

To κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί και φέτος με βάση το περσινό μοντέλο, το οποίο οδήγησε στην ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων, ανέργων και γενικώς νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ το χρόνο. Το φετινό μέρισμα αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ιστοσελίδα koinoikomerisma.gr όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι.

Ενεργοποιήθηκε λίγο πριν από τις 21:30 την Παρασκευή (07/12/2018) η ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, ωστόσο, γίνεται μετ' εμποδίων η είσοδος των χρηστών στην ηλεκτρονική εφαρμογή - Η πληρωμή του αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr, οι ωφελούμενοι πολίτες μπορούν να διαβάσουν ό,τι χρειάζεται για την ηλεκτρονική τους υπαγωγή στο πρόγραμμα με βάση το κοινωνικό μέρισμα του 2018.

Το μέρισμα που θα δοθεί φέτος θα είναι και το τελευταίο αφού από το 2019 τα όποια υπερπλεονάσματα θα αξιοποιούνται εκ των προτέρων. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

«Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια καταβολής του μερίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος από τους δικαιούχους.

Τι έγινε με όσους απορρίφθηκαν;

Θα πρέπει να ξαναμπούν στο koinonikomerisma.gr.

Ειδικότερα οι παραπάνω δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί επαναξιολόγηση και να οριστικοποίησουν την αίτηση τους αφού εγκριθεί μετά τις διορθώσεις.
Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα;
Όσοι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος καταθέσουν αίτηση μέχρι 12 Δεκεμβρίου το βράδυ τότε η ΗΔΙΚΑ το πρωί θα στείλει τα στοιχεία και στις 14 θα πληρωθούν κανονικά.

Οι υπόλοιποι που δεν θα προλάβουν αναμένεται η επόμενη πληρωμή να γίνει σε μια εβδομάδα.

Ποιοι δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα;

Θα εξαιρεθούν όσοι
-Πληρώνουν φόρο πολυτελέιας
-Οικογένειες αν έχουν περιουσιακά ακίνητα από το μέρισμα.
Όσοι έχουν καταθέσεις

Τι γίνεται με τις καταθέσεις;

Αδικίες προκύπτουν και με τις καταθέσεις. Πολλοί συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών θα χάσουν και φέτος το μέρισμα, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση τους αφορούν στο σύνολο του κατατεθειμένου ποσού. Δεν θα το χάσουν μόνο εάν είχαν προβλέψει να συμπληρώσουν στη φορολογική δήλωση το ποσό που επιμερίζεται σε κάθε δικαιούχο.

Οι καταθέσεις θα πρέπει να είναι 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25%.

Τέλος, μία από τις πλέον μεγάλες αδικίες αφορά στους φιλοξενούμενους. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017, ακόμα και αν σήμερα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share