Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρώτη κατοικία: Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση! - «Νομοτεχνική βελτίωση» που κατεβάζει τον πήχη για τα επαγγελματικά δάνεια!

Προστατεύονται ακόμα λιγότεροι μετά την τρίτη υποχώρηση της κυβέρνησης!

29 Μαρτίου 2019 07:08
Πρώτη κατοικία: Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση! - «Νομοτεχνική βελτίωση» που κατεβάζει τον πήχη για τα επαγγελματικά δάνεια!

Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία στις 12.30 η ονομαστική ψηφοφορία! «Νομοτεχνική βελτίωση» που κατεβάζει τον πήχη για τα επαγγελματικά δάνεια!

Για τις 12:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η ονομαστική ψηφοφορία για τη ρύθμιση που αφορά την προστασία της α΄ κατοικίας μετά τη λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη.

Η ρύθμιση θα τεθεί προς ψήφιση έχοντας υποστεί την Πέμπτη «ψαλίδι» για τρίτη φορά κατ' απαίτηση των δανειστών όπως ομολόγησε από το βήμα της Βουλής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στο επόμενο Eurogroup μετά τις δικές της καθυστερήσεις. Σε ποιο σημείο όμως διαφωνούν Ευρωπαίοι ακόμη και τώρα;

Το Μέγαρο Μαξίμου διαγράφοντας εντός λίγων ημερών μια «θεαματική πορεία» κατάφερε από τους λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες να «ξηλώσει» το δίχτυ προστασίας πρώτης κατοικίας με τροπολογίες κατ απαίτηση των θεσμών θυμίζοντας τον τρόπο νομοθέτησης των ακραίων μνημονιακών χρόνων

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε αρχικά για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για επιστροφή στην κανονικότητα για να προσθέσει στην συνέχεια πως μετά από απαίτηση της ΕΚΤ αναγκάζεται να αλλάξει επι τα χείρω τα όρια προστασίας.

Απίστευτες είναι οι εξελίξεις με την πρώτη κατοικία και τους ξένους που θέλουν να πιουν το αίμα σε 170.000 Έλληνες!

Η τελευταία αλλαγή που παρουσίασε η κυβέρνηση αφορούσε την μείωση του ορίου οφειλών των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.

Σημειώνεται, δε, ότι η αλλαγή που ήρθε με «νομοτεχνική βελτίωση» κατατέθηκε στη Βουλή λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αποδέσμευση της δόσης και ότι οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετίζονται κυρίως με τα επαγγελματικά δάνεια.

Πρώτη κατοικία: Αυτές είναι οι 3 προϋποθέσεις για την επιδότηση δόσης!

Τα σηµεία που θα καθορίζουν το ύψος της επιδότησης!

28 Μαρτίου 2019 13:31

Η επιδότηση του Δηµοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθµιση, δηλαδή µέχρι 25 χρόνια
Η οικογενειακή κατάσταση, η περιουσία και το εισόδηµα είναι τα τρία σηµεία που θα καθορίζουν το ύψος της επιδότησης που θα παίρνουν από το κράτος οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας από τον πλειστηριασµό. Δικαίωµα στην επιδότηση θα έχουν όλοι οι επιλέξιµοι δανειολήπτες και το ύψος της συνεισφοράς του Δηµοσίου που θα δικαιούται ο καθένας αναµένεται να καθοριστεί αναλυτικά και συγκεκριµένα τις επόµενες µέρες µε ΚΥΑ. Πρώτη Κατοικία: Που διαφωνούν οι Ευρωπαίοι ακόμη και τώρα. Πως θα ενταχθείτε;


Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της νέας τροπολογίας -που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναµένεται να ψηφιστεί µέχρι την Παρασκευή- αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «είναι δίκαιο, τόσο για το Δηµόσιο όσο και για τον οφειλέτη, το ποσοστό της συνεισφοράς να αναπροσαρµόζεται σύµφωνα µε τα πλέον πρόσφατα οικονοµικά δεδοµένα του οφειλέτη, ώστε να αποτραπεί τόσο η ενίσχυση οφειλετών που παύουν στο µέλλον να είναι οικονοµικά αδύναµοι όσο και η έκπτωση του οφειλέτη του οποίου η οικονοµική κατάσταση χειροτερεύει στο µέλλον». Η επιδότηση του Δηµοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθµιση, δηλαδή µέχρι 25 χρόνια, ενώ οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς θα επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε χρόνο.

Αλλαγή ποσοστού
Ο δανειολήπτης τώρα µπορεί µετά την παρέλευση ενός έτους από τον αρχικό προσδιορισµό ή την τελευταία αναπροσαρµογή της επιδότησης να ζητήσει µεταρρύθµιση του ποσοστού της, αν εξαιτίας µεταβολής των εισοδηµάτων του, των εύλογων δαπανών διαβίωσης ή του επιτοκίου αναφοράς προκύπτει αδυναµία του να καταβάλει τη δική του συνεισφορά. Η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας συζητείται στην Επιτροπή και µάλιστα χθες ετέθη το ζήτηµα της επιβράβευσης και των συνεπών δανειοληπτών. Μάλιστα ο υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραµένει η επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Το ΚΥΣΟΙΠ έχει ζητήσει επανειληµµένα από τους τραπεζίτες να λάβουν µέριµνα για τους συνεπείς, όµως το µόνο ίδρυµα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων, το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς δανειολήπτες.


Ο κ. Δραγασάκης έκανε αναφορά στους «κακοπληρωτές», που, όπως είπε, δεν µπορεί να αποτελούν άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες «κακοπληρωτές»

Υπογράµµισε, µάλιστα, πως προκειµένου να προκύψει η ρύθµιση ελήφθησαν υπόψη η κοινωνική διάσταση, η δηµοσιονοµική διάσταση (δηλαδή οι πόροι που µπορούν να διατεθούν), καθώς και η κατάσταση των τραπεζών. Ακόµα τόνισε ότι η κυβέρνηση ενήργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών και γι’ αυτό καθυστέρησε η κατάθεση της ρύθµισης. Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, εκ µέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, σηµείωσε πως µετά τις βελτιώσεις στην αρχική διατύπωση η εκτίµηση είναι ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις τράπεζες.

Η κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, γ.γ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σηµείωσε πως στην περίµετρο του νέου πλαισίου µπορούν να ενταχθούν γύρω στους 150.000 µε 160.000 «κόκκινους» δανειολήπτες και τόνισε πως το 75% των «κόκκινων» δανειοληπτών έχουν οφειλές µέχρι 150.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των τραπεζών, στο νέο πλαίσιο θα υπαχθούν συνολικά κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ είναι φυσικών προσώπων και το 1,5 δισ. ευρώ εµπόρων.

Επιλέξιµος δανειολήπτης

Σύµφωνα µε την τροπολογία, για να είναι επιλέξιµος ένας δανειολήπτης πρέπει: η αντικειµενική αξία της κύριας κατοικίας να µην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά ή τα 175.000 ευρώ για τα επαγγελµατικά δάνεια. Το ανώτερο ποσό «κόκκινης» οφειλής που µπορεί να ρυθµιστεί είναι 130.000 ευρώ. Και θα πρέπει η υπόλοιπη περιουσία -ακίνητα και µεταφορικά µέσα- του ίδιου, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών να αξίζουν µέχρι 80.000 ευρώ, ενώ καταθέσεις, οµόλογα, µετοχές και τιµαλφή να είναι µέχρι 15.000 ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι την τροπολογία του υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γ. ∆ραγασάκη, υπερψηφίζει η Νέα ∆ηµοκρατία, καταψηφίζει το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share