Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Χαμός με την πρώτη κατοικία: Οι ξένοι θέλουν να περάσουν «λεπίδι» 170.000 Έλληνες!

Θα μας πιουν το αίμα!

22 Μαρτίου 2019 13:28
Χαμός με την πρώτη κατοικία: Οι ξένοι θέλουν να περάσουν «λεπίδι» 170.000 Έλληνες!

Απίστευτες εξελίξεις με την πρώτη κατοικία και τους ξένους που θέλουν να πιουν το αίμα σε 170.000 Έλληνες! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Πρώτη κατοικία: Εξελίξεις και αγκάθια! Tι θα γίνει με το νόμο Κατσέλη;

Το "συμβόλαιο συμβίωσης" του νόμου Κατσέλη με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι το νέο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που συνεχίζονται και σήμερα. Κατά τις δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν χθες με τους θεσμούς, ανέβηκε στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα της δευτερεύουσας νομοθεσίας.

Ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα συνέδεε το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη και λιγότερο με το εξωδικαστικό μηχανισμό σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας, που είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς.

Χαμός με την πρώτη κατοικία. Οι ξένοι θέλουν να περάσουν «λεπίδι» 170.000 Έλληνες!

Με πιο απλά λόγια, οι δανειστές επιμένουν να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος δανειολήπτης να επιλέξει να μεταβεί από το ένα καθεστώς σε κάποιο άλλο πιο ευνοϊκό, με δεδομένο ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια σε κάθε ένα καθεστώς ρύθμισης.

Το θέμα αφορά κυρίως τους 170.000 που έχουν κάνει αίτηση για το νόμο Κατσέλη των οποίων ακόμη εκκρεμεί η εκδίκαση, είτε έχουν πάρει ρητή δικάσιμο είτε όχι. Στο θέμα αυτό υπήρχε μια κατά αρχήν συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους Τραπεζίτες, η οποία δεν ήταν ευδιάκριτη και στην πρόταση προς τους θεσμούς.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κάποιους «κόφτες» και ενδιάμεσους ελέγχους ώστε να μην υπάρχει περιθώριο να παρεισφρήσουν στρατηγικοί κακοπληρωτές εκμεταλλευόμενοι τα κενά που θα υπάρχουν.

Το κακό είναι ότι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι προς το παρόν στο να περιληφθεί αυτή η ενδιάμεση νομοθεσία άμεσα στο διάδοχο του νόμου Κατσέλη. Ο Κυβερνητικός σχεδιασμός ήθελε αρχικά την ψήφιση του νέου καθεστώτος και στη συνέχεια την ψήφιση ξεχωριστή ρύθμισης που θα έλυνε το θέμα.

Τι θα πρέπει να συμπληρωθεί στον Νόμο;

Χαμός με την πρώτη κατοικία. Οι ξένοι θέλουν να περάσουν «λεπίδι» 170.000 Έλληνες!

Συνεπώς ο νόμος θα πρέπει να συμπληρωθεί σε χρόνο μηδέν για να προλάβει την κατάθεση του στην Βουλή σήμερα ή το αργότερο την Τρίτη ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη

Αντίθετα στο θέμα της «περιμέτρου» του νέου νόμου υπήρξε και χθες σημαντική σύγκλιση μεταξύ των θεσμών και του κυβερνητικού επιτελείου.

Από τα 11 δισ. κόκκινων στεγαστικών που είχε προγραμματιστεί αρχικά να ενταχθούν μ με βάση την συμφωνία με τους τραπεζίτες ότι με μια μικρή τροποποίηση των κριτηρίων θα κλείσει ένα ποσό 9,8 - 10 δις στεγαστικών δανείων που θα ρυθμιστούν.

Χαμός με την πρώτη κατοικία. Οι ξένοι θέλουν να περάσουν «λεπίδι» 170.000 Έλληνες!

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ σε ό,τι αφορά τα κριτήρια ένταξης είχε προταθεί το περιουσιακό κριτήριο να περιοριστεί από τα 500.000 (μαζί με την κάλυψη πρόσθετη ακίνητη περιουσίας 250.000 ευρώ ) στα 350.000 που μεταφράζεται το ότι ο υπό ένταξη δανειολήπτης θα μπορεί να σώσει κύρια κατοικία 250.000 ευρώ και πρόσθετη ακίνητη περιουσία αξίας 100.000 ευρώ, ή μια πρώτη κατοικία 350.000 ευρώ, φτάνει βέβαια το υπόλοιπο της οφειλής να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Στο εισοδηματικό κριτήριο το όριο μάλλον έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς να παραμείνει στα 31.000. Εκεί που θα πρέπει να υποχωρήσει σίγουρα η Ελλάδα, είναι το ανώτερο ύψος καταθέσεων των υποψηφίων προς ένταξη δανειοληπτών.

Η ελληνική πρόταση ήθελε να εντάσσονται στο νέο καθεστώς όσοι πληρούσαν τα υπόλοιπα κριτήρια και επιπλέον είχαν κατώτερο ύψος καταθέσεων 50.000 ευρώ. Οι δανειστές θεωρούν ότι το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 20.000.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share