Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρώτη κατοικία: Αυτές είναι οι 3 προϋποθέσεις για την επιδότηση δόσης!

Τα σηµεία που θα καθορίζουν το ύψος της επιδότησης!

28 Μαρτίου 2019 13:31
Πρώτη κατοικία: Αυτές είναι οι 3 προϋποθέσεις για την επιδότηση δόσης!

Η επιδότηση του Δηµοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθµιση, δηλαδή µέχρι 25 χρόνια
Η οικογενειακή κατάσταση, η περιουσία και το εισόδηµα είναι τα τρία σηµεία που θα καθορίζουν το ύψος της επιδότησης που θα παίρνουν από το κράτος οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας από τον πλειστηριασµό. Δικαίωµα στην επιδότηση θα έχουν όλοι οι επιλέξιµοι δανειολήπτες και το ύψος της συνεισφοράς του Δηµοσίου που θα δικαιούται ο καθένας αναµένεται να καθοριστεί αναλυτικά και συγκεκριµένα τις επόµενες µέρες µε ΚΥΑ. Πρώτη Κατοικία: Που διαφωνούν οι Ευρωπαίοι ακόμη και τώρα. Πως θα ενταχθείτε;


Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της νέας τροπολογίας -που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναµένεται να ψηφιστεί µέχρι την Παρασκευή- αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «είναι δίκαιο, τόσο για το Δηµόσιο όσο και για τον οφειλέτη, το ποσοστό της συνεισφοράς να αναπροσαρµόζεται σύµφωνα µε τα πλέον πρόσφατα οικονοµικά δεδοµένα του οφειλέτη, ώστε να αποτραπεί τόσο η ενίσχυση οφειλετών που παύουν στο µέλλον να είναι οικονοµικά αδύναµοι όσο και η έκπτωση του οφειλέτη του οποίου η οικονοµική κατάσταση χειροτερεύει στο µέλλον». Η επιδότηση του Δηµοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθµιση, δηλαδή µέχρι 25 χρόνια, ενώ οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς θα επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε χρόνο.

Αλλαγή ποσοστού
Ο δανειολήπτης τώρα µπορεί µετά την παρέλευση ενός έτους από τον αρχικό προσδιορισµό ή την τελευταία αναπροσαρµογή της επιδότησης να ζητήσει µεταρρύθµιση του ποσοστού της, αν εξαιτίας µεταβολής των εισοδηµάτων του, των εύλογων δαπανών διαβίωσης ή του επιτοκίου αναφοράς προκύπτει αδυναµία του να καταβάλει τη δική του συνεισφορά. Η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας συζητείται στην Επιτροπή και µάλιστα χθες ετέθη το ζήτηµα της επιβράβευσης και των συνεπών δανειοληπτών. Μάλιστα ο υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραµένει η επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Το ΚΥΣΟΙΠ έχει ζητήσει επανειληµµένα από τους τραπεζίτες να λάβουν µέριµνα για τους συνεπείς, όµως το µόνο ίδρυµα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων, το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς δανειολήπτες.


Ο κ. Δραγασάκης έκανε αναφορά στους «κακοπληρωτές», που, όπως είπε, δεν µπορεί να αποτελούν άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες «κακοπληρωτές». Υπογράµµισε, µάλιστα, πως προκειµένου να προκύψει η ρύθµιση ελήφθησαν υπόψη η κοινωνική διάσταση, η δηµοσιονοµική διάσταση (δηλαδή οι πόροι που µπορούν να διατεθούν), καθώς και η κατάσταση των τραπεζών. Ακόµα τόνισε ότι η κυβέρνηση ενήργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών και γι’ αυτό καθυστέρησε η κατάθεση της ρύθµισης. Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, εκ µέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, σηµείωσε πως µετά τις βελτιώσεις στην αρχική διατύπωση η εκτίµηση είναι ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις τράπεζες.

Η κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, γ.γ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σηµείωσε πως στην περίµετρο του νέου πλαισίου µπορούν να ενταχθούν γύρω στους 150.000 µε 160.000 «κόκκινους» δανειολήπτες και τόνισε πως το 75% των «κόκκινων» δανειοληπτών έχουν οφειλές µέχρι 150.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των τραπεζών, στο νέο πλαίσιο θα υπαχθούν συνολικά κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ είναι φυσικών προσώπων και το 1,5 δισ. ευρώ εµπόρων.

Επιλέξιµος δανειολήπτης
Σύµφωνα µε την τροπολογία, για να είναι επιλέξιµος ένας δανειολήπτης πρέπει: η αντικειµενική αξία της κύριας κατοικίας να µην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά ή τα 175.000 ευρώ για τα επαγγελµατικά δάνεια. Το ανώτερο ποσό «κόκκινης» οφειλής που µπορεί να ρυθµιστεί είναι 130.000 ευρώ. Και θα πρέπει η υπόλοιπη περιουσία -ακίνητα και µεταφορικά µέσα- του ίδιου, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών να αξίζουν µέχρι 80.000 ευρώ, ενώ καταθέσεις, οµόλογα, µετοχές και τιµαλφή να είναι µέχρι 15.000 ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι την τροπολογία του υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γ. ∆ραγασάκη, υπερψηφίζει η Νέα ∆ηµοκρατία, καταψηφίζει το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Πρώτη κατοικία: Η προστασία,τα κορόιδα και οι βλάκες δηλαδή όλοι εμείς...


Γράφει ο Τάσος Δούσης
Δεν πρέπει να υπάρχει σοβαρός Έλληνας που να σκέφτεται με το μέσο όρο ενός κανονικού Ευρωπαίου πολίτη και να μην καταλαβαίνει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το απόλυτο νταβατζιλίκι και προστασία σε ανθρώπους που έχουν και δεν πληρώνουν!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει κάλυψη σε κακοπληρωτές με πρώτη κατοικία 250 τετραγωνικών, με δεύτερη εξοχική κατοικία και με 65 χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα είναι το εξωπραγματικό παράδειγμα που δεν συμβαίνει ούτε στην δημοκρατία της Ουγκάντα!
Να με συγχωρείτε, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης (δεν βλέπω και αντίδραση από ΝΔ) είναι η προστασία του λαμόγιου κακοπληρωτή.

Είναι αστείο να νομίζει κάποιος ότι ο μάγκας με την μεζονέτα, το εξοχικό και την αυτοκινητάρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο. Μα φυσικά και μπορεί αλλά σου λέει...

«Κορόιδο είμαι, αφού μπορώ να μην πληρώσω, γιατί να τα χώσω στην τράπεζα;»
Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι τράπεζες δεν ξέρουν ποιοι μπορούν να πληρώσουν και ποιοι όχι;
Φυσικά και ξέρουν!
Αλλά όλοι μαζί τους καλύπτουν! Γιατί;

Δείτε επίσης μία άποψη του Τάσου Δούση: Όχι στον έλεγχο των εκβιαστών της προσωπικής μας ζωής. Πως θα προστατευτούμε;

Μα γιατί αυτά τα λαμόγια ψηφίζουν και θα ψηφίσουν όποιον κάνει αβαβά το γεγονός ότι είναι απατεώνες! Σου λέει λοιπόν η Κυβέρνηση, βλέποντας το θέμα ψηφοθηρικά, «όσους περισσότερους από τα λαμόγια προστατέψουμε, τόσους περισσότερους ψήφους θα πάρουμε!»
Σωστά; Σωστά. Το θέμα είναι ότι από κοντά ακολουθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση ΝΔ και όλα τα κόμματα αντιπολίτευσης από τα αριστερά ως την άκρα δεξιά! Αμέ...
Όλοι καλύπτουν αυτά τα λαμόγια, τους «δεν πληρώνω γιατί έτσι γουστάρω» εις βάρος των κορόιδων που πληρώνουν!

Διαβάστε επίσης την άποψη του εκδότη Τάσου Δούση για την αυτοκτονία που συγκλόνισε: Σοκ προκάλεσε η αυτοκτονία του 17 χρόνου στην Κρήτη από ερωτική απογοήτευση. Γιατί; Όταν το παιδί σου υποφέρει και εσύ σφυρίζεις αδιάφορα καλά είναι...

Το νομοσχέδιο που «κατεβάζει» και διαπραγματεύεται η κυβέρνηση δεν προστατεύει μόνο τους αληθινά αδύναμους. Κυρίως προστατεύει αυτούς που μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν. Στην χώρα προστατεύονται οργανωμένα και από όλους τα «καλόπαιδα» που με σχέδιο δεν πληρώνουν, τράπεζες, ΔΕΗ, κάρτες, δάνεια, ΕΥΔΑΠ κλπ εις βάρος των ηλιθίων κορόιδων που πληρώνουν για όλους αυτούς!

Γιατί δεν πληρώνουν όλοι αυτοί; Διότι οι Τσίπρες, Τσακαλώτοι, Μητσοτακηδες, Γεννηματαδες κλπ τους προστατεύουν για να μην σπάσουν αυγά(δηλαδή να χάσουν ψηφαλάκια).

Γιατί στην Ελλάδα να έχουμε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας;
Γιατί να θεωρούμε πάντα κορόιδα όσους πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους;
Γιατί να τους θεωρούμε δεδομένους;

Συγνώμη, αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί και άνιση αντιμετώπιση των πολιτών! Δηλαδή, από την μια τραβάμε την γιαγιά 90 ετών στο τμήμα γιατί πούλαγε παράνομα παντοφλάκια για να ζήσει. Αλλά το λαμόγιο που έκλεβε την σύνταξη της πεθαμένης μάνας της και χρωστάει 95.000 ευρώ στο δημόσιο την κάνουμε ευρωβουλευτή!
Τον επιχειρηματία που πληρώνει τα πάντα και δεν χρωστάει σε κανέναν δεν του δίνουμε δάνειο για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Αλλά στο λαμόγιο επιχειρηματία και πολιτικό που χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής του δίνουμε δάνειο 500.000 ευρώ!!! Και όταν δεν μπορεί να το αποπληρώσει του κάνουνε δόσεις με 150 ευρώ το μήνα! Για να αποπληρωθεί το δάνειο σε 1500 χρόνια!

Ενημέρωση χωρίς χρέωση: Υπάρχει περίπτωση τα κορόιδα να ξυπνήσουν κάποτε! Και τότε θα υπάρχει στην πατρίδα και ισότητα και ισονομία των πολιτών!
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

Ο Τάσος Δούσης είναι επιχειρηματίας και εκδότης του ομίλου DOUSISCOM

Διαβάστε περισσότερα άρθρα απόψεων στο Athensmagazine.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share