Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υπουργός Υγείας: Δεν αυξάνεται η συμμετοχή στα φάρμακα!

Αφορά όλους τους ασθενείς!

14 Μαρτίου 2019 13:26
Υπουργός Υγείας: Δεν αυξάνεται η συμμετοχή στα φάρμακα!

Ο υπουργός Υγείας Ξανθός Ανδρέας έστειλε επιστολή στους Συλλόγους Ασθενών προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου, οι οποίες ψηφίστηκαν σε πρόσφατη τροπολογία. Δήλωσε ότι δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα! Βασικός στόχος είναι η διασφάλιση στην επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά!

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών μετά τη φημολογία ότι αυξάνονται οι συμμετοχές για την αγορά των σκευασμάτων, ο υπουργός Υγείας εξηγεί στους ασθενείς ότι δεν θα επηρεασθεί η συμμετοχή του πολίτη στην αγορά φαρμάκων, καθώς τα μέτρα δεν διαφοροποιούν τις συμμετοχές.

Όπως επισημαίνει στόχος των νέων μέτρων ήταν να διασφαλισθεί η επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τόσο στα πρωτότυπα φάρμακα όσο και στα γενόσημα, ενώ το θέμα είχε προκαλέσει διαξιφισμούς στη Βουλή, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για «δωράκι» στις πολυεθνικές εταιρείες καθώς οι τιμές των φαρμάκων τους αυξάνονται.

Διαβάστε παρακάτω όλη την επιστολή:

«Αγαπητοί εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών,

Μετά την πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου και τις παρερμηνείες που τη συνόδευσαν, θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για το περιεχόμενο και τη στόχευση αυτών των αλλαγών.

Κατ’αρχάς, το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων διαμορφώθηκε μετά από πολύμηνο θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, 3 μήνες πριν την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, έγινε αναλυτική παρουσίασή της και συζήτηση στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το φάρμακο. Επομένως, δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός.

Είναι κοινός τόπος όλων των εμπλεκομένων στην αγορά φαρμάκου ότι το σημερινό πλαίσιο που επιβλήθηκε στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και της ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτροπείας, έχει εξαντλήσει τα όρια του και έχει δημιουργήσει πολλαπλές στρεβλώσεις και παρενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τι αλλάζουμε στις τιμές με τη νέα πρόταση ;
Θεσμοθετούμε ένα πιο απλό, διαφανές, προβλέψιμο και βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης που υπερβαίνει τις μνημονιακές επιταγές. Αυτό γίνεται παίρνοντας σαν βάση αναφοράς το μέσο όρο από τις 2 χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης ( αντί για τις 3 χαμηλότερες της ΕΕ) για την τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων. Η τιμές αναφοράς προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής-κοινωνικής ανάπτυξης και άρα έχουμε μια πιο ομοιογενή βάση υπολογισμού των τιμών. Η τιμολόγηση νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται 4 φορές το χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση θα γίνεται 1 φορά ( αντί για 2 ). Συγκεκριμένα :

Όσα on/off είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης, μειώνονται σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο ) και μέχρι τις 2 χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης.
Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξηθούν σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
Τα γενόσημα τιμολογούνται/ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent ( για όσα γενόσημα η μείωση είναι πάνω από 10% και μόνο για την 1η ανατιμολόγηση η τιμή τους διαμορφώνεται στο 75% της αντίστοιχης τιμής του προϊόντος αναφοράς) και μέχρι το κατώτατο όριο του ΚΗΘ ( κόστος ημερήσιας θεραπείας), ενώ μεχρι σήμερα πρακτικά δεν υπήρχε όριο στην συνεχή απομείωση τιμής.
α βιο-ομοειδή τιμολογούνται/ανατιμολογούνται με βάση τις 2 χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.

Με την πρόταση αυτή αποτρέπουμε την ανεξέλεγκτη πτώση τιμών, ειδικά στα γενόσημα, και άρα κρατάμε στην αγορά παλιά, φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα χωρίς κίνδυνο ελλείψεων είτε λόγω παράλληλων εξαγωγών είτε λόγω απόσυρσης και υποκατάστασης τους με νεότερα αλλά πολύ πιο ακριβά. Με τη νέα δέσμη μέτρων πετυχαίνουμε τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο τιμών (λόγω ισοδύναμων μειώσεων και αυξήσεων) και άρα η συμμετοχή του πολίτη. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, από τους 5.503 κωδικούς φαρμάκων που εμφανίζουν πωλήσεις στη χώρα, οι 4.845 αφορούν φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Από αυτούς τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος ( με 10% ή 25%), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση. Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ. Το νέο λοιπόν σύστημα τιμολόγησης θα επιφέρει περισσότερες μειώσεις και λιγότερες αυξήσεις, στα φάρμακα που ο πολίτης αγοράζει από τα ιδιωτικά φαρμακεία και συμβάλλει με την συμμετοχή του στη δαπάνη. Επίσης θα περιορίσει τη διαφορά λιανικής – ασφαλιστικής τιμής, η οποία επιβαρύνει τον ασθενή. Είναι γνωστό ότι η μείωση των λιανικών τιμών όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε πάντα ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής του πολίτη στο κόστος, γιατί λόγω του αλγόριθμου αποζημίωσης συχνά αυξανόταν η διαφορά λιανικής-ασφαλιστικής τιμής. Από τα 624 εκ. ευρώ που ήταν για το 2018 η θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενή στη φαρμακευτική δαπάνη, μόνο τα 364 εκ. αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής επί της τιμής ( 10% ή 25%) και τα 260 εκ. στη διαφορά λιανικής-ασφαλιστικής τιμής.

Είμαστε σε μια φάση που μετασχηματίζεται ριζικά το τοπίο στο χώρο του φαρμάκου. Καταφέραμε σε συνθήκες λιτότητας να διασφαλίσουμε : 1. την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, στα αναγκαία φάρμακα 2. τη διαφάνεια στην τιμολόγηση/ ανατιμολόγηση μέσω του ΕΟΦ και την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών του Υπουργείου Υγείας που ευνοούσε «παρεμβάσεις» συμβούλων και Υπουργών 3. την αξιολόγηση με επιστημονικά κριτήρια της φαρμακευτικής καινοτομίας (Επιτροπη ΗΤΑ) και τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα φάρμακα υψηλού κόστους 4. την ορθολογική συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών 5. τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος αγοράς φαρμάκων.

Το τελευταίο είναι η πιο σημαντική αλλά και η πιο δύσκολα υλοποιήσιμη προτεραιότητα, γιατί απαιτεί επιπλέον δημοσιονομικό «χώρο». Παρά τη στενότητα πόρων, έχουμε δρομολογήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 την εξίσωση λιανικής-ασφαλιστικής τιμής για τα γενόσημα και τη μηδενική συμμετοχή όταν ο ασθενής έχει χρόνιο νόσημα (πχ Σακχαρώδη Διαβήτη) και θεραπεύεται με γενόσημο. Είναι μια παρέμβαση που έχει μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών κατά 40 εκ. ευρώ. Επίσης έχει μηδενιστεί η συμμετοχή των καρκινοπαθών για όλα τα φάρμακα που σχετίζονται με την νόσο. Ακόμα, μειώθηκε ή συμμετοχή για τα συνοδά φάρμακα στη νόσο του Chron και στην ψωρίαση από 25% σε 10%. Τέλος, η κατάργηση του ορίου των 3 φαρμάκων ανά συνταγή από τον Οκτώβριο του 2018 έφερε μια εξοικονόμηση περί τα 15-20 εκατομμύρια το χρόνο στην δαπάνη του 1 ευρώ/ συνταγή που πληρώνει ο πολίτης.

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών

Αυτό που πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει είναι να εδραιώνεται καθημερινά ένα κλίμα ασφάλειας για την ευχερή και εγγυημένη κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών της χώρας μας. Ξέρουμε και ξέρετε πολύ καλά ότι ο χώρος του Φαρμάκου είναι διεθνώς ένα πεδίο επιρροής πολλαπλών συμφερόντων και ανταγωνισμών. Η αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στο δικαίωμα στην πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες με βιώσιμο τρόπο για τα Συστήματα Υγείας από τη μια, και στην ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας από την άλλη, είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσουμε μέσα από σοβαρή Εθνική Πολιτική και Διεθνείς Συνεργασίες. Σήμερα έχουμε τα «εργαλεία» για να το πραγματοποιήσουμε (ΗΤΑ-Διαπραγμάτευση- Συμμαχίες τύπου «Βαλέτα»). Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Με διάλογο, διαβούλευση, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συναινέσεις.

Με εκτίμηση

Ξανθός Ανδρέας

Υπουργός Υγείας».

4 φάρμακα με πολύ σοβαρές παρενέργειες που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία

Αντιβιοτικά

Σχεδόν όλοι έχουν λάβει αντιβιοτικά για να καταπολεμήσουν κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιβιοτικά για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Εκτός από αναποτελεσματικό, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες – μπορεί να δημιουργήσετε αντιμικροβιακή αντίσταση στο φάρμακο, που σημαίνει ότι οι ασθένειες που απαιτούν αντιβιοτικά θα μπορούσαν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά προσβάλλουν εκτός από τα βλαβερά βακτηρίδια στο έντερο και την ωφέλιμη μικροχλωρίδα. Για να διατηρήσετε υγιή εντερική χλωρίδα σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει πάντα να λαμβάνετε ένα προβιοτικό παρασκεύασμα όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά.

SSRI

Η φαρμακευτική αγωγή είναι η τελευταία λύση για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας και βελτιώνουν τη διάθεσή σας. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του άγχους και των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Ωστόσο, η λήψη φαρμάκων SSRI μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικότερα, οι νέοι μπορούν να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά και – παραδόξως – αυτοκτονικές σκέψεις. Εκτός από τις λιγότερο ακίνδυνες παρενέργειες όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, ναυτία και πεπτικά προβλήματα, η θεραπεία με SSRI μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η λήψη αυτών των φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

Αντισυλληπτικά

Για εκατομμύρια γυναίκες, τα αντισυλληπτικά δεν είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου των γεννήσεων – πολλές γυναίκες παίρνουν το χάπι με την ελπίδα να αποκτήσουν μεγαλύτερο στήθος, πιο καθαρό δέρμα και πιο πυκνά μαλλιά. Οι γυναικολόγοι συχνά συνταγογραφούν αντισυλληπτικά όταν οι γυναίκες υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου ή έχουν ακανόνιστο κύκλο. Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά στις παρενέργειες δείχνει ότι οι κίνδυνοι μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, την αύξηση βάρους, την απώλεια της λίμπιντο και τους πονοκεφάλους.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης, που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή πνευμονική εμβολή. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Όσες γυναίκες είναι υπέρβαρες, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καπνίζουν τακτικά, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και άλλες μορφές αντισύλληψης.

Ασπιρίνη

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ASS), γνωστό ως ασπιρίνη, είναι ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του υψηλού πυρετού. Για πολλούς, η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο πλήθος ασθενειών, από πονοκεφάλους μέχρι ρευματισμούς. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι περίπου 8.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από τη λήψη ασπιρίνης κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη, αποκτώντας έλκη στομάχου, αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα, νεφρική βλάβη ή κρίσεις άσθματος. Ως εκ τούτου, η ασπιρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αυτή η λίστα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να παίρνετε αυτά τα είδη φαρμάκων, αν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει τη χρήση τους. Η άρνηση θεραπείας θα μπορούσε είναι απειλητική για τη ζωή για ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, πρέπει πάντα να εξετάσετε τη σοβαρότητα της πάθησης με τυχόν παρενέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που είναι εξίσου αποτελεσματικές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share