Στο Μέγαρο Μαξίμου η Κίμπερλι Γκιλφόιλ – «Το μέλλον είναι φωτεινό»

Το απόγευμα της Τετάρτης (5/11), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Αμερικανίδα πρέσβη στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, συνοδευόμενη από τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ και τον υπουργό Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκμαν.
Η ανάρτηση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου P-TEC 2025, με κύριο θέμα τη διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης. Σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), η Κίμπερλι Γκιλφόιλ ανέφερε: «Συζητήσαμε ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ενεργειακής αφθονίας των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας με την Ελλάδα και την Ευρώπη! Το μέλλον είναι φωτεινό για ΗΠΑ – Ελλάδα».
Η παρουσία των δύο υπουργών στην Αθήνα εντάσσεται στη διεύρυνση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με την ενέργεια, την ασφάλεια και τις νέες τεχνολογίες να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Το μήνυμα της Γκίλφοϊλ μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Μία μέρα μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, η 25η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, έγινε δεκτή σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025, το πρωί, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γκίλφοϊλ εξήλθαν του Μεγάρου και χαιρέτησαν με θερμή χειραψία μικρούς μαθητές που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο, σε μια συμβολική και φιλική χειρονομία προς τους παρευρισκόμενους.
Ο πρωθυπουργός που υποδέχτηκε την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σημείωσε. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που σας υποδεχόμαστε και έρχεστε σε μια εποχή που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε ιστορικά υψηλό σημείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις βελτιώσουμε έτι περεταίρω» σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα πρέσβη.
«Έχουμε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή ένας παραδοσιακός σύμμαχος στην περιοχή. Μια χώρα ζωτικής σημασίας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας όπως το φορμάτ 3+1 και βεβαίως μια χώρα που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως παράγων σταθερότητας σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις συμπεριλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής» σημείωσε.
Διαβάστε επίσης
«Μια χώρα που μιλά ισότιμα με τις ΗΠΑ σε σχέση με την ενέργεια και ιδιαιτέρως για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην περιοχή και θα έχουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που συμπίπτει με την δική σας άφιξη υπάρχει ένα συνέδριο που θα λάβει χώρα αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα με πολύ σημαντική αμερικανική παρουσία. Η Ελλάδα αποτελεί το σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο για όλη την περιοχή. Ο κάθετος διάδρομος επίσης είναι ένα πρότζεκτ στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και αδημονούμε να το αναπτύξουμε έτι περαιτέρω, και φυσικά πέραν αυτών των ζητημάτων υπάρχει και μια πλειάδα θεμάτων επί των οποίων θα εργαστούμε από κοινού για να φέρουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Οι τεχνολογικές εταιρείες είναι ήδη στην Ελλάδα και οφείλουμε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μεταξύ των δυο κοινοτήτων μας. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 250 έτη από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας κάτι πολύ σημαντικό για εμένα και ας μην ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα αποτέλεσε την θρυαλλίδα και την λειτουργία της δικής σας δημοκρατίας. Πρέπει να σκεφτούμε τι μας ενώνει πραγματικά έτσι ώστε να έχουμε πιο βαθείς δεσμούς» κατέληξε.






0 ΣΧΟΛΙΑ