Σώτη Τριανταφύλλου: Ποια είναι η γυναίκα που “τρέλανε” τον Ανδρουλάκη; Από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη στην “καρδιά” του πολιτικού πολέμου που σοκάρει την Ελλάδα!

Υπάρχουν προσωπικότητες που δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά χρειάζονται «οδηγίες χρήσεως». Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι, χωρίς αμφιβολία, μία από αυτές. Κορυφαία ιστορικός, πολυβραβευμένη συγγραφέας, μεταφράστρια και παρεμβατική διανοούμενη, η Τριανταφύλλου αποτελεί εδώ και δεκαετίες το «κόκκινο πανί» για κάποιους και τη «φωνή της λογικής» για άλλους.
Σήμερα, το όνομά της βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μιας θυελλώδους πολιτικής αντιπαράθεσης, προκαλώντας έναν πρωτοφανή πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την έκρηξη; Μια φράση της για το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΠΑΣΟΚ, που στάθηκε ικανή να βγάλει τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Παύλο Μαρινάκη στα «χαρακώματα».
Η ατάκα που «γκρέμισε» τη Χαριλάου Τρικούπη
Όλα ξεκίνησαν από μια δημόσια τοποθέτηση της συγγραφέως, η οποία, με το γνώριμο αιχμηρό της ύφος, έθεσε ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής. «Το ΠΑΣΟΚ – πιθανότατα και η υπόλοιπη αριστερά – δεν δικαιούται να ομιλεί με ηθικούς όρους που επί 20 χρόνια έκανε ό,τι έκανε», δήλωσε η Σώτη Τριανταφύλλου, προσθέτοντας μάλιστα πως ακούγονται πολλά για την οικογένεια Μητσοτάκη σε επίπεδο φημολογίας, αλλά όχι για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν ακαριαία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να «σηκώσει το γάντι» αναδημοσιεύοντας μια ανάρτηση της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Μαρινίκης Θεοδώρου. Η κ. Θεοδώρου, σε έναν τόνο που συνδύαζε τον σεβασμό με τη σκληρή κριτική, διερωτήθηκε: «Από πότε η ηθική είναι προνόμιο συγκεκριμένων και “αλάθητων”;», τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αξίες και αγώνες που δεν μπορούν να ακυρωθούν με μια φράση.
Η εμπλοκή της κυβέρνησης ήρθε μέσω του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια του κ. Ανδρουλάκη ως «βαθύτατα προβληματική» και «απαράδεκτη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε τη Σώτη Τριανταφύλλου ως «κορυφαία Ελληνίδα διανοούμενη» και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσύρει την αναδημοσίευση, κατηγορώντας τον ότι ξεφεύγει από τα θεσμικά του όρια. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε εκ νέου τους τόνους, κάνοντας λόγο για «παρακράτος» και «υπονόμευση του κράτους δικαίου» από την κυβέρνηση, μετατρέποντας μια πνευματική διαφωνία σε μείζον πολιτικό ζήτημα.
Ποια είναι η Σώτη Τριανταφύλλου: Μια ζωή ανάμεσα σε τέσσερις μητροπόλεις
Πίσω από τη γυναίκα που «τρέλανε» τα πολιτικά γραφεία, κρύβεται ένα από τα πιο ισχυρά βιογραφικά της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννημένη στην Αθήνα το 1957, η Σώτη Τριανταφύλλου δεν υπήρξε ποτέ μια «συνηθισμένη» περίπτωση. Η μόρφωσή της είναι ένας χάρτης του δυτικού πολιτισμού: Σπούδασε Φαρμακευτική στην Αθήνα, Γαλλική Φιλολογία στο Παρίσι, Ιστορία και Πολιτισμό των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και την Ιστορία στο Λονδίνο.
Αυτή η πολυεπίπεδη παιδεία της επέτρεψε να αναπτύξει μια κριτική ματιά που δεν χωράει σε κομματικά καλούπια. Ως ιστορικός των ΗΠΑ, έχει βαθιά γνώση των μηχανισμών της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, ενώ ως μεταφράστρια από τέσσερις γλώσσες, έχει «συνομιλήσει» με τα μεγαλύτερα πνεύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Η συγγραφέας που «στοιχειώνει» τα ράφια μας
Η εργογραφία της είναι ένας ωκεανός. Από το εμβληματικό «Εργοστάσιο των Μολυβιών» (2000), που την καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού, μέχρι το πρόσφατο «Το τυφλό γουρούνι στη Δεύτερη οδό» (2025), η Τριανταφύλλου γράφει ακατάπαυστα.
Τα έργα της, όπως η «Συγχώρεση», οι «Σπάνιες Γαίες» και το «Πιτσιμπούργκο», δεν είναι απλώς ιστορίες. Είναι ακτινογραφίες της ανθρώπινης ψυχής και της κοινωνικής εξέλιξης. Το 2017 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα «Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο», επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Όμως, η Σώτη Τριανταφύλλου δεν μένει μόνο στη μυθοπλασία. Τα δοκίμιά της, όπως το «Φασισμός: Η ιστορία μιας ιδεολογίας» (2025) και το «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση» (2015), αποτελούν εργαλεία για όποιον θέλει να κατανοήσει τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Είναι μια γυναίκα που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τις λέξεις ως «όπλα» – κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες συλλογές άρθρων της, όπως το «Στο πλοίο των τρελών: Οδηγίες χρήσεως» (2024).
Διαβάστε επίσης
Γιατί η Σώτη Τριανταφύλλου προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις;
Η απάντηση βρίσκεται στη φύση της δημόσιας παρουσίας της. Η Τριανταφύλλου ανήκει στην κατηγορία των διανοουμένων που πιστεύουν στην «αφύπνιση μέσω του σοκ». Δεν χαϊδεύει αυτιά. Έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Αριστερά (όπως φαίνεται και στο δοκίμιο «Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος»), στον θρησκευτικό φανατισμό, στον λαϊκισμό και στον αντιαμερικανισμό.
Για τους οπαδούς της, είναι η φωνή της λογικής, του ορθολογισμού και του δυτικού φιλελευθερισμού σε μια χώρα που συχνά «πνίγεται» στα συναισθήματα και στις κομματικές παρωπίδες. Για τους επικριτές της, είναι μια «ελίτ» συγγραφέας που συχνά υιοθετεί αφοριστικές θέσεις, αγνοώντας τις κοινωνικές αποχρώσεις.
Η «μάχη» της ηθικής και το μέλλον της αντιπαράθεσης
Η σύγκρουση για το αν το ΠΑΣΟΚ «δικαιούται να ομιλεί με ηθικούς όρους» είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια αψιμαχία για την κ. Τριανταφύλλου. Είναι μια μάχη για την ίδια την ιστορική μνήμη. Η συγγραφέας θυμίζει τα «έργα και ημέρες» της εικοσαετίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη απαντά ότι η ηθική δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ότι το κόμμα έχει ανανεωθεί και αγωνίζεται κατά της τωρινής διαφθοράς.
Όπως έγραψε η Μαρινίκη Θεοδώρου στην ανάρτησή της: «Ίσως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιος “δικαιούται” να μιλά με ηθικούς όρους, αλλά αν έχουμε ακόμη το θάρρος να τους υπηρετούμε στην πράξη».
Διαβάστε επίσης
Μια διανοούμενη που δεν μπαίνει σε «κουτί»
Είτε συμφωνεί κανείς μαζί της, είτε διαφωνεί ριζικά, η Σώτη Τριανταφύλλου παραμένει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτιστικού κεφαλαίου. Με περισσότερα από 40 βιβλία στο ενεργητικό της –από παιδικά παραμύθια όπως το «Γράμμα από έναν δράκο» μέχρι πολιτικές αναλύσεις για τους «Καρχαρίες και κοριούς» της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα– η παρουσία της είναι πληθωρική και αναγκαία.
Το γεγονός ότι μια συγγραφέας μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα ο λόγος των διανοουμένων έχει ακόμη βάρος. Η Σώτη Τριανταφύλλου θα συνεχίσει να γράφει, να αρθρογραφεί και να «προκαλεί», οδηγώντας το δικό της «πλοίο των τρελών» σε θάλασσες που πολλοί φοβούνται να ταξιδέψουν.
Και όπως φαίνεται, ο διάλογος (ή ο πόλεμος) που άνοιξε αυτές τις ημέρες, είναι μόνο η αρχή για μια βαθύτερη συζήτηση για την ηθική στην πολιτική ζωή του τόπου.






0 ΣΧΟΛΙΑ